Το μήνυμα Ομπάμα για το Χρέος και τη Λιτότητα κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ

ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ΧΡΕΟΣ, ΛΙΤΟΤΗΤΑ,

«O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα» συνεχίζει, λέγοντας πως «ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης» και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση». 



Εκτενώς ασχολούνται τα διεθνή ΜΜΕ με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την αμερικανική προεδρική κάλπη: Με κοινό παρονομαστή πως η επιλογή του αμερικανικού προέδρου να ξεκινήσει το ταξίδι του από την Ελλάδα ήταν συμβολική κίνηση, οι τίτλοι επικεντρώνονται στα μηνύματα που έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος και για τη λιτότητα αλλά και για την ανάγκη οι ΗΠΑ να μείνουν κοινωνία που περικλείει αντί να αποκλείει.

«Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, και το έστειλε» γράφει η γερμανική Deutsche Welle.

«O απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα» συνεχίζει, λέγοντας πως «ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση».

Τα γαλλικά ΜΜΕ επικεντρώνουν τους τίτλους τους στη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα ότι η λιτότητα μόνη δεν μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία, δίνει τους τίτλους των γαλλικών εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που καλύπτουν στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα.

«Η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που επισκέπτεται την Αθήνα, στη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της», γράφει η εφημερίδα Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Θα επιμείνω να τονίζω ότι κατά τη γνώμη μας, η λιτότητα από μόνη δεν μπορεί να φέρει ευημερία», τόνισε ο κ. Ομπάμα ενώπιον του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας επίσης ότι θεωρεί σημαντική μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν επίσης την αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. «Ο κόσμος είναι ευγνώμων προς την Ελλάδα για την ανθρωπιστική της συμπόνοια και για τον θετικό τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίσθηκε την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να μην αφήσουμε μία και μόνη χώρα να φέρει ολόκληρο το βάρος αυτών των προβλημάτων», αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του Radio France International.

Ο λόγος που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ακρόπολη, «θα ισοδυναμεί με την πολιτική του παρακαταθήκη λίγο πριν αφήσει τη θέση του στο Λευκό Οικο» σχολίασε η Σαρλότ Στιβεναρντ στο διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International.

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή» τονίζει η οικονομική Les Echos. Πριν από μια μεγάλη ομιλία την Τετάρτη στην Ακρόπολη, ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους μετά την εκλογή του Ντ. Τράμπ, εκτιμά.

«Ο Ομπάμα ξεκινάει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του από την Αθήνα» τιτλοφορείται το περιοδικό Le Point. Με το τελευταίο του ταξίδι προς τους Ευρωπαίους που είναι ανήσυχοι από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε στην Αθήνα τη σημασία μιας «ισχυρής και ενωμένης» Ευρώπης και μιας ισχυρής ατλαντικής συμμαχίας, αναφέρει το σχετικό άρθρο.

«Η Ελλάδα είναι το πολιτικά συμβολικό μέρος του αποχαιρετιστήριου ταξιδιού του Αμερικανού Προέδρου στην Ευρώπη, η Γερμανία το χειροπιαστό, πρακτικό μέρος του ταξιδιού» ανέφερε σε σημερινό δημοσίευμα-ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η αυστριακή Standard.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Αθήνα το μέρος του ταξιδιού θα αφορά «την αξία της Δημοκρατίας και τις προκλήσεις των Ευρωπαίων από τη δημοσιονομική και την προσφυγική κρίση. Η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους ή ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παραμονές της επίσκεψης, Αμερικανοί διπλωμάτες καθησύχαζαν πως ο Ομπάμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί στην Αθήνα νέους όρους για τις δανειακές συμφωνίες ή να εμφανιστεί κατά κάποιο τρόπο ως μεσολαβητής.

Ευρεία είναι η κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα από τις ιστοσελίδες και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς του Βελγίου.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα. Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των εθνικισμών ανά τον κόσμο.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνονται με έμφαση οι δηλώσεις Ομπάμα για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον οικονομικό τομέα, αλλά και η εύφημος μνεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την προσφυγική κρίση.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου