ΔΝΤ: Σε τροχιά εξυγίανσης η ρωσική οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΡΩΣΙΑ, ΔΝΤ,

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται, στο ενημερωτικό δελτίο του ΔΝΤ, η ρωσική οικονομία υπήρξε ανθεκτική στα δύο σοκ που υπέστη (της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων) και παρουσιάζει "σημάδια" μίας αρχόμενης εξυγίανσης... 



Σε τροχιά εξυγίανσης εισήλθε η ρωσική οικονομία, αναφέρει στο ενημερωτικό του δελτίο — για τα αποτελέσματα της επίσκεψης που πραγματοποίησε αποστολή του στη Ρωσίατο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζονται, η ρωσική οικονομία υπήρξε ανθεκτική στα δύο σοκ που υπέστη (της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων) και παρουσιάζει "σημάδια" μίας αρχόμενης εξυγίανσης.

Μάλιστα, όπως τονίζει το ΔΝΤ, αυτή η εξέλιξη καταγράφεται, "παρότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται πάραυτα να μειωθεί κατά 0,6%".

Η επανεκκίνηση της ρωσικής οικονομίας πρέπει να ακολουθήσει πιο υψηλούς ρυθμούς εντός του 2017 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα είναι της τάξεως του 1,1%, στοιχείο που εν μέρει οφείλεται στις πιο υψηλές τιμές του πετρελαίου. Την εκτίμηση αυτή — που αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο — διατύπωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Μόσχα, Ερνέστο Ραμίρες Ρίγκο, (Ernesto Ramirez Rigo).

Παράλληλα, το ΔΝΤ διαπιστώνει πτώση του πληθωρισμού στην Ρωσία «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να επιβραδύνεται και σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, θα μειωθεί στο 5,6%στα τέλη του 2016, ενώ κατά την διάρκεια του επόμενου έτους θα συνεχίσει να μειώνεται προσεγγίζοντας τον μηδενικό δείκτη πληθωρισμού, που ορίζει η Τράπεζα της Ρωσίας (σ.σ.4%)» αναφέρεται στο δελτίο.

Προστίθεται δε, ότι, το πλεόνασμα που δημιουργείται βάσει των τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί σε σχέση με το ότι οι ρυθμοί επανάκαμψης των εισαγωγών θα υπερβούν τη άνοδο των εξαγωγικών εισφορών, κάτι που σχετίζεται με το ότι η υποτίμηση του ρουβλίου δεν επηρέασε θετικά την αύξηση του μη παραδοσιακού εξαγωγικού εμπορίου.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους το ΔΝΤ, ανέμενε ότι ο πληθωρισμός στην Ρωσική Ομοσπονδία θα φθάσει στα τέλη του 2016 το 6,5%.

Πηγή: www.ria.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου