Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

Αλ. Τσίπρας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Θα είμαστε η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση»

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κάλεσε το κόμμα και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν σε διάταξη μάχης στο πλευρό του λαού, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ξέρουν ότι το να αφήσει κανείς στη μέση του ποταμού την προσπάθεια και να γυρίσει πίσω είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας...Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωστή Στεφανόπουλου, τήρησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, πριν την έναρξη της συνεδρίασής της.

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την αισιοδοξία του ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η δεύτερη αξιολόγηση και μάλιστα χωρίς υποχωρήσεις αρχών, καθώς όπως υπογράμμισε η κυβέρνηση σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνει καν σε συζήτηση για παράλογες απαιτήσεις από οποιαδήποτε πλευρά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι «τις προηγούμενες μέρες καλύψαμε πολύ μεγάλο έδαφος και είμαστε σήμερα κοντά στην αναγκαία συμφωνία» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι διαφωνίες που απομένουν σε δημοσιονομικά, εργασιακά και ενεργειακά μπορούν να γεφυρωθούν αν υπάρχει -«και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει- η θέληση για την τήρηση όλων όσων υπογράψαμε τον Αύγουστο του 2015».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε, με αφορμή και τη σημερινή ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ, ότι υπονομεύει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, έχοντας ως στόχο του τη δρομολόγηση ενός τέταρτου μνημονίου, τους όρους άγριας λιτότητας του οποίου έχει ήδη έτοιμους. Αναλύοντας διεξοδικά αυτό το στρατηγικό σχέδιο που αποδίδει στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι στην κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των πιο ακραίων εκ των δανειστών και των εργοδοτών και θέτει σε κίνδυνο τη μοναδική ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη. Του καταλόγισε «στάση βαθιά υπονομευτική και ορκισμένα αντικοινωνική, αντιλαϊκή», υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων και ότι «υπονομεύει εξόφθαλμα την εθνική προσπάθεια».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο λαός δεν θα του κάνουν το χατίρι να υλοποιήσει το επικίνδυνο για τη χώρα σχέδιο του, «δεν θα αφήσουμε η χώρα να καταστραφεί και να έρθει αυτός να τη λεηλατήσει μαζί με τον φίλο του τον κ. Βενιζέλο και τους ίδιους συνεργάτες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία». «Και η αξιολόγηση θα κλείσει και η διαπραγμάτευση θα πετύχει και έτσι θα κλείσει και η τρίτη πράξη του δράματος της "αριστερής παρένθεσης"», τόνισε.

Μιλώντας για τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, επισήμανε τις κινήσεις στήριξης προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Κάλεσε το κόμμα και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να μπουν σε διάταξη μάχης στο πλευρό του λαού, σημειώνοντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ξέρουν ότι το να αφήσει κανείς στη μέση του ποταμού την προσπάθεια και να γυρίσει πίσω είναι η μοναδική εκδοχή της αποτυχίας. «Θα κολυμπήσουμε να βγούμε στην άλλη μεριά της όχθης και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», σημείωσε, τονίζοντας ότι «ο στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη τη μεγάλη υπόσχεση, ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση».

Πολιτικό μομέντουμ για να γίνουν άμεσα τα βήματα εξόδου από την κρίση


Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε το διεθνές πλαίσιο της συγκυρίας και το φόντο με το οποίο διεξάγεται η διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από τη σημασία της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα και των μηνυμάτων που έστειλε σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο υπεράπισης των διαχρονικών αξιών και δικαιωμάτων, σε μια περίοδο «όπου η άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς αποτελεί τον υπ' αριθμό έναν κίνδυνο». Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον απομονωμένη, όπως στην «καταστροφική πενταετία 2010-2014». Επισήμανε τις σημαντικές πολιτικές μετατοπίσεις που έχουν διαμορφωθεί από την οικονομική κρίση και κυρία τη διαχείρισή της από την ευρωπαϊκή ελίτ και την προσφυγική κρίση. Από τη μια, η ανησυχητική άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και υπερσυντηρητικών δυνάμεων σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη. Από την άλλη, επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχουν σαφείς κινήσεις αμφισβήτησης της μέχρι χτες απόλυτα κυρίαρχης στρατηγικής πολιτικής της λιτότητας (δηλώσεις Ρέντσι, προτάσεις της Κομισιόν για την ανάγκη να ξεφύγουμε από την ακραία περιοριστική πολιτική, δηλώσεις Βαλς, κριτική Ομπάμα).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που επιθυμούν να μπει οριστικό τέλος στο ελληνικό δράμα (δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, Γιούνκερ, Ντράγκι).

«Είναι τοποθετήσεις που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε και τόνισε ότι δημιουργείται ένα πολιτικό μομέντουμ για να γίνουν άμεσα τα αποφασιστικά βήματα που απαιτούνται για να βγούμε από την κρίση και να απαλλαγούμε από την επιτροπεία».

Ρεαλιστικό και αναγκαίο το κλείσιμο της αξιολόγησης


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με βάση την πρόοδο που έχει σημειωθεί είναι ρεαλιστικό και απολύτως αναγκαίο η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα, ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη να έχουμε την απαιτούμενη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους». «Στόχος», σημείωσε, «είναι να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέσα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα, που θα ληφθούν από τώρα μέχρι και το 2018 που τελειώνει το πρόγραμμα, καθώς και για τα μακροπρόθεσμα που θα είναι από το 2018 και μετά». Ώστε ταυτόχρονα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπως προσέθεσε, «να συζητήσουμε και τα μέτρα που η λήψη τους θα οδηγήσει στην απαιτούμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στα έτη που αφορούν μετά το 2018».

Το περιεχόμενο της Διαπραγμάτευσης


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχει αποδείξει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα μπαίναμε έστω και στον κόπο καν να συζητήσουμε παράλογες απαιτήσεις, από όπου κι αν προέρχονται, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα -πολύ περισσότερο δε αν αυτά αφορούν τα έτη μετά τη λήξη του προγράμαμτος-, είτε αφορούν τη συνέχιση της ποινής αποκλεισμού της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα όπου απέτυχαν τα δύο πρώτα προγράμματα και η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία στο 27% δεν υπάρχει καμία λογική να συζητείται το πώς θα αυξηθεί το όριο των απολύσεων, αντί το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.

«Δεν έχει καμιά λογική να αποτελεί η Ελλάδα εξαίρεση από τη θεσμική ευρωπαϊκή κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις», σημείωσε και υπογράμμισε: «Γι' αυτό και επιμένουμε σταθερά στην επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και της ρήτρας υπερίσχυσης της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Δριμύτατη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο Αλέξης Τσίπρας «απάντησε» στον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν πρόκειται για ιδεολογική εμμονή της Αριστεράς, αλλά για το «καθεστώς γαλέρας» που καθιερώθηκε στην αγορά εργασίας «με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ.

Είπε ότι με την ομιλία του ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «επιβεβαίωσε ότι επιθυμεί διακαώς τη διαιώνιση αυτού του καθεστώτος» και ότι «υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών και των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των εργοδοτών. Έδειξε με ποιους είναι και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί». Σχολίασε ότι αυτό δεν είναι «Μένουμε Ευρώπη» όπως έλεγε το 2015, αλλά «Γινόμαστε Μπανανία». Τον κατηγόρησε ότι με την ομιλία του είναι σαν να λέει προς τους σκληρούς του ΔΝΤ και των δανειστών: «μην υποχωρείτε, κρατήστε γερά και συνεχίστε την προσπάθεια να εξαναγκάσετε την κυβέρνηση να αποδιοργανώσει την αγορά εργασίας».

Η αξιολόγηση, είπε, θα κλείσει και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών «και αυτό είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τη ΝΔ, γιατί αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι πώς θα καταφέρουν να επιστρέψουν στις καρέκλες της εξουσίας που με πόνο αποχωρίστηκαν». Είπε ότι γι' αυτό δεν διστάζει η ΝΔ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να αδιαφορεί για το τι διακυβεύεται και να εύχεται την αποτυχία και να ζητούν εκλογές.

Πρόκειται για στάση ανεύθυνη και εθνικά επιζήμια που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση, είπε και τόνισε ότι τον καθοδηγεί ένα σαφές πολιτικό σχέδιο που έχει όνομα: «τέταρτο μνημόνιο» και πως το μόνο που έχει να πει είναι ότι ενδεχομένως θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρει αντίρρηση σε τίποτα.

«Αυτό που αποκρύβει είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε ένα ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης αξιολόγησης που ενδεχομένως να οδηγούσε και σε εκλογές που διαρκώς ζητά η ΝΔ, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, θα χάναμε οριστικά το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης και της έγκαιρης εξόδου στις αγορές», σημείωσε. Μοναδική επιλογή θα ήταν, συνέχιση, ένα τέταρτο μνημόνιο και αυτό είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη: «να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει ένα ακόμα μνημόνιο ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους».

Είπε ότι οι όροι του μνημονίου που ονειρεύεται ο. Μητσοτάκης είναι άγρια λιτότητα και περικοπές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο, πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατεδάφιση δημόσιας υγείας και παιδείας. «Πολλές πτυχές αυτού του μνημονίου τις έχει έτοιμες και ζητά εκλογές», ανέφερε.

Κινήσεις στήριξης στους πιο αδύναμους


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης και πως το ζήτημα όμως είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για τη μακρόπνοη σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών ώστε η αναπτυξιακή πορεία να αντανακλάται στην καθημερινότητα των πολιτών και να μετατραπούν τα νούμερα σε δίκαιη ανάπτυξη και οφέλη για τους αδύναμους συμπολίτες.

Τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή για το 2017 και πως «παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχουμε καταφέρει να κάνουμε κινήσεις που στοχεύουν στην στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη».

Αφού επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2017 και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, σημείωσε ότι:

- αυξάνουμε για ακόμα ένα έτος τις δαπάνες γαι την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική προστασία κατά 300 εκ. Ευρώ.

- δίνουμε 760 εκ για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης για 250 χιλιάδες οικογένειες.

- Προβλέπουμε και 100 εκ για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ότι έχουμε πολύ χρόνο να διανύσουμε για να επουλώσουμε πληγές, αλλά δίνουμε καθημερινά δείγματα γραφής με ποιους είμαστε», είπε.

Για την Τουρκία


Ειδικότερα, είπε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση της έντασης σε ρητορικό επίπεδο από την πλευρά των γειτόνων» και πως «σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λοζάνης δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό». «Η Συνθήκη της Λοζάνης δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική της οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση όμως ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν του πυλώνες των σχέσεων μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και σε οποιονδήποτε να τα αμφισβητεί. Είπε ότι θα είναι για όλους καλό σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης.

Για το Κυπριακό


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ειδικά αυτή την περίοδο που για πρώτη φορά -πάρα την προχτεσινή εξέλιξη που είναι ένα εμπόδιο-, υπάρχουν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, που αποτελεί ένα διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα, διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού.

Σημείωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθώντας την πάγια εθνική στρατηγική υποστηρίζει με προσήλωση την προσπάθεια των δυο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων ότου ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ». Τόνισε ότι γι' αυτόν τον λόγο «βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων χωρίς όμως να παρεμβαίνουμε». «Στο μόνο που θα έχουμε άποψη και δικαίωμα χειρισμού είναι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσων και όλοι γνωρίζουν ότι όποια κατάληξη υπάρξει θα τεθεί στην κρίση του κυπριακού λαού», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στάση επιβεβαίωσε και στην πρόσφατη επαφή του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και στη χτεσινή τους επικοινωνία «κατά την οποία με ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών και για τους λόγους που δεν επέτρεψαν μια συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις της Ελβετίας που αφορούσαν το εδαφικό και το περιουσιακό». «Με τον Κύπριο Πρόεδρο συμφωνήσαμε εξάλλου ότι δεν έχει κανένα νόημα τώρα και δεν είναι δική μας πρόθεση να παίξουμε αυτό το blame game», αυτό που προέχει για εμάς είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα ώστε να έχουμε σύντομα θετικές εξελίξεις και σε αυτό το μέτωπο», σημείωσε.

Για το Προσφυγικό


Συνεχίζοντας τη δριμεία κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ και με αφορμή τη στάση της στο προσφυγικό όπου απαιτείται σύνεση, ευαισθησία και συνεννόηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οδηγείται σε έναν επικίνδυνο πολιτικό παροξυσμό που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ που ηγεμονεύει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά, να πυροδοτήσουν αντιδράσεις στις κοινωνίες των νησιών και πιέζουν σε κατεύθυνση που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». Είπε ότι γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η αποσυμφόρηση των νησιών είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο και γνωρίζουν ότι όποιος απομακρύνεται από τα νησιά με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν εμπίπτει πλέον στο πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας. Επομένως, τόνισε η αποσυμφόρηση που είναι ανάγκη πρέπει να γίνει μεθοδευμένα συγκροτημένα και με εξαιρετική προσοχή. «Είναι το λιγότερο ανεύθυνο η ηγεσία της ΝΔ να πρωταγωνιστεί σε πυροδότηση κοινωνικών αντιδράσεων που ξέρουμε ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί τους και ποιοι θα καρπωθούν τα πιθανά πολιτικά οφέλη», εξηγώντας ότι αναφέρεται σε μέλη ή φίλους της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει να εξελιχθεί το προσφυγικό από διεθνές πρόβλημα σε εσωτερικό ζήτημα, σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων, όπως επιδιώκουν κάποιοι ακροδεξιοί κύκλοι, είτε με την ανοχή της ΝΔ είτε όχι.

Σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των νησιών μας και θα δείξουμε στην πράξη την αποφασιστικότητα της για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. left.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *