2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος: Στήριξη των ελληνικών θέσεων από τους «7» του Νότου (vid)

Ε.Ε., 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, Σύνοδος της Λισαβόνας,

Με σαφήνεια διατυπώθηκε η καθαρή στήριξη της Συνόδου της Λισαβόνας στις ελληνικές θέσεις. 


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν "έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες".

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ κατά την οποία ο κ. Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

Αλ. Τσίπρας: «Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» 

«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι επτά πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα. «Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκριμένου να ενισχυσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στον περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη προς την Ελλάδα. Στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα της αλληλεγγύης μεταξύ μας»

Στη σύνοδο μετέχουν ως οικοδεσπότης ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τον πρωθυπουργό της Ιταλικής Δημοκρατίας, Πάολο Τζεντιλόνι, τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.
ΑΜΠΕ/left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου