Επικαιροτητα

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ WEATHER

«Παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο», λόγω Τραμπ, φοβάται τον ΔΝΤ!

Σε πρόσφατη έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  διατυπώνει τους φόβους του ότι η πολιτική του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, θα προκαλέσει μεγάλα ρίσκα και αμέσως ή εμμέσως μπορεί να οδηγήσει οικονομικό πόλεμο...


«Παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο», λόγω Τραμπ, φοβάται τον ΔΝΤ!

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Ντόναλντ Τράμπ να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες γιατί μπορεί και εμμέσως να προκαλέσει οικονομικό πόλεμο.
Πληθαίνουν οι φωνές και τα μηνύματα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν για την παγκόσμια οικονομία στην περίπτωση που αποφασίσει να εφαρμόσει έντονα προστατευτικές πολιτικές οικονομικού εθνικισμού. Μετά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και την Α. Μέρκελ, τα νέα μηνύματα ήρθαν από το εσωτερικό και συγκεκριμένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, βασικός μέτοχος του οποίου είναι οι ΗΠΑ.

Στην επικαιροποιημένη έκθεσή του για την Παγκόσμια Οικονομία, το Ταμείο διατωπώνει τους φόβους του ότι η πολιτική Τράμπ θα προκαλέσει μεγάλα ρίσκα και αμέσως ή εμμέσως μπορεί να οδηγήσει οικονομικό πόλεμο.

Το ΔΝΤ προβλέπει μεν ότι για τις ΗΠΑ η ανάπτυξη την πρώτη διετία διακυβέρνησης Τραμπ θα ξεπεράσει τις έως τώρα προσδοκίες αλλά προειδοποιεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να μην πραγματοποιήσει τις απειλές του για επιβολή δασμών και εμπορικών ποινών.

Ειδικότερα, το Ταμείο προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για τις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο την πρώτη διετία διακυβέρνησης Τραμπ θα ξεπεράσει τις έως τώρα προσδοκίες κατά 0,5 μονάδες συνολικά, σαφώς χειρότερα όμως σε σχέση με τις μεγαλεπίβολες υποσχέσεις του μεγιστάνα.

Ακόμη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν κατά 2,3% φέτος και 2,5% το επόμενο έτος, σαφώς καλύτερα από την ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% και τις δύο χρονιές.

Αναφερόμενο στα πιθανά ρίσκα για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο σημειώνει ότι εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις Τραμπ για επιβολή δασμών στα κινεζικά προϊόντα ή για ριζική αναθεώρηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου στη Βόρεια Αμερική θα υπάρξουν σοβαροί κίνδυνοι. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, σημείωσε με νόημα πως το ΔΝΤ δεν ενσωμάτωσε στο βασικό σενάριό του εμπορικούς κινδύνους, καθώς πιστεύει ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η επιβολή σκληρών δασμών δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά «αντίμετρα» και πιθανούς «εμπορικούς πολέμους».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι εμπορικοί πόλεμοι ενδέχεται να προέλθουν έμμεσα και εξαιτίας της δαπανηρής δημοσιονομικής πολιτικής του κ. Τραμπ, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του πληθωρισμού, που με τη σειρά του θα προκαλέσει αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve) και συνεπώς ανατίμηση του δολαρίου.

Η ενίσχυση του δολαρίου θα καταστήσει πιο ακριβές τις αμερικανικές εξαγωγές και πιο φθηνότερα τα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, εγείροντας πολιτικές πιέσεις στην Ουάσιγκτον για προστατευτικές πολιτικές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *