Κομισιόν: Επενδύσεις 209 δις φέρνει το σχέδιο Γιούνκερ

Οικονομία, Κομισιόν, Σχέδιο Γιούνκερ,

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το σχέδιο Γιούνκερ αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις ύψους 209 δισ. ευρώ στο σύνολο των 28 κρατών-μελών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν...


Ένεση ρευστότητας και ενίσχυσης των επενδύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη από το σχέδιο Γιούνκερ! Επενδύσεις ύψους πάνω από 209 δις ευρώ αναμένεται να φέρει το σχέδιο Γιούνκερ για τα ευρωπαϊκά κράτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι πόροι έχουν βρεθεί και η Ευρώπη, στο πρόγραμμα Γιούνκερ, βλέπει μία ανάσα για την Οικονομία, την ρευστότητα και τις υποδομές. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν, δήλωσε σχετικά ότι «οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν σαφώς ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων εξακολουθεί να παρέχει σημαντική ώθηση στις επενδύσεις, στην απασχόληση και στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Με επενδύσεις ύψους 209 δις ευρώ που αναμένεται τώρα να κινητοποιηθούν, ο κ. Κατάινεν λέει «έχουμε φτάσει στο σημαντικό ποσοστό των δύο τρίτων του αρχικού μας στόχου, ύψους 315 δισ. ευρώ. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη για ταχεία έγκριση της πρότασης του ΕΤΣΕ 2.0, ώστε να μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνέχιση της επιτυχίας του».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό αντιπροσωπεύει τα 2/3 από τον αρχικό στόχο για συνολικές επενδύσεις ύψους 315 δις ευρώ, τα οποία πρέπει να κινητοποιηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση που έχει γίνει για επέκταση και ενίσχυση του ΕΤΣΕ ή «ΕΤΣΕ 2.0» όπως λέγεται, είναι μία από τις κορυφαίες νομοθετικές προτεραιότητες της Επιτροπής.

Στόχος του πλάνου Γιούνκερ είναι η βελτίωση της προβολής των επενδυτικών έργων. Για τον σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων (ΕΠΕΕ) θα πρέπει να λειτουργεί ως πλατφόρμα αντιστοίχισης των φορέων υλοποίησης έργων με τους επενδυτές, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ελληνική Οικονομία μπορεί να κερδίσει πολλά από την εκμετάλλευση τέτοιων προγραμμάτων της Κομισιόν, ώστε να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της. Για να πάρει όμως μία επένδυση κονδύλια από το πρόγραμμα Γιούνκερ πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια και πολλοί τονίζουν ότι ήταν τόσο υψηλά τα όρια, που επί της ουσία απευθύνοντας περισσότερο σε μεγάλα έργα υποδομών, τουλάχιστον για τις εν Ελλάδι επενδύσεις. Αν και τα όρια στα 5 εκατ. ευρώ ήταν υψηλά για τα πρότζεκτ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Κομισιόν, προκειμένου να καταστεί ευχερέστερη για τους υπευθύνους των σχεδίων η επισήμανση των επενδυτικών ευκαιριών, η ΕΠΕΕ έχει πλέον μειώσει το όριο για τα επιλέξιμα έργα από 5 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ και την ίδια στιγμή, έχει αποσύρει το τέλος καταχώρισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου