Επικαιροτητα

5/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

CHALKIDA WEATHER

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Στα χέρια του Γκουτέρες το «κλειδί» της διάσκεψης

Στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είναι στραμμένα τα βλέμματα κατά την σημερινή ένατη μέρα της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας....

 
Οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες και το «κλειδί» τώρα για ένα άλμα ποιότητας στις διαπραγματεύσεις και την όποια συνέχεια στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού περνά στα χέρια του κ. Γκουτέρες, ο οποίος αναδεικνύεται σε βασικό πρωταγωνιστή της πενταμερούς Διάσκεψης.

Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι την τελευταία εβδομάδα μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ, να προχωρήσουν οι πλευρές με δημιουργικό πνεύμα ώστε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις. Η Τουρκία, ως ο κυρίαρχος παίχτης της άλλης πλευράς, παρέμεινε αμετακίνητη στις θέσεις της διατηρώντας την αδιαλλαξία της ακόμη και μετά την χθεσινοβραδινή πρόταση που κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί, όπως είπε ο ίδιος, το αδιέξοδο.

Άρνηση και αδιαλλαξία σημειώθηκαν και απέναντι στις προτάσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά γύρω από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Με πιο πρόσφατη την πρόταση 10 ερωτημάτων σχετικά με τη συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων τα οποία θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία των πλευρών, όπως είπε ο ίδιος, ορθά και ως ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε.

Ο κ. Κοτζιάς στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση επανάφερε στη συζήτηση «την ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, για τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν» που έχει θέσει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή θα είναι μία καλύτερη ημέρα με τη συμβολή του κ. Γκουτέρες.

Ο κ. Γουτέρες αναμένεται να αφιχθεί στο Κραν Μοντάνα στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Βάση του προγράμματος, μετά από μία ώρα πρόκειται να αρχίσει η Διάσκεψη παρουσία όλων με διάρκεια επίσης μίας ώρας, μέχρι τις 13:00. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τους δύο ηγέτες. Πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μετά με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στον καθένα θα αφιερώσει από ένα μισάωρο.

Στις 14:15 έχει προγραμματιστεί το γεύμα εργασίας του ΓΓ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Από τις 16:30 μέχρι τις 19:15 ώρα θα πραγματοποιηθούν οι διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας. Στις 21:00 και για μισή ώρα ο ΓΓ θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
(πηγή: cnn.gr)
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια