Μείωση της παγκόσμιας χρήσης του ευρώ το 2016

Οικονομία, ευρώ, ΕΚΤ, νομίσματα,

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η χρήση του ΕΥΡΩ, ως διεθνούς νομίσματος, μειώθηκε περαιτέρω κατά το 2016, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους και την αυξημένη χρήση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών...


Η χρήση του ευρώ ως διεθνούς νομίσματος μειώθηκε κατά το 2016, κυρίως λόγω των ανησυχιών σχετικά με τους πολιτικούς κινδύνους και την αυξημένη χρήση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, όπως το κινεζικό ρενμίνμπι, ανακοίνωσε σήμερα (5/7/2017) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη χρήση του ευρώ ως χρηματοδοτικού νομίσματος, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους αντιστάθμισης έναντι της μείωσης της αξίας του με τη χρήση swaps.

«Το πολύ απλό μήνυμα είναι ότι το ευρώ συνέχισε να χάνει έδαφος ως διεθνές νόμισμα», δήλωσε σήμερα ο Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Αλλά το ευρώ δεν αμφισβητείται ως το δεύτερο πιο σημαντικό νόμισμα στο διεθνές νομισματικό σύστημα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν περαιτέρω τα αποθεματικά τους σε ευρώ, κάτι που αντανακλά εν μέρει την άποψη ότι το μπλοκ εξέρχεται αργά από την παρατεταμένη κρίση χρέους.

Αντανακλώντας την αυξανόμενη βαρύτητα του κινεζικού νομίσματος, η ΕΚΤ τοποθέτησε περίπου 500 εκατ. ευρώ των συναλλαγματικών της αποθεμάτων σε ρενμίνμπι στις αρχές του έτους και ο Coeure δήλωσε ότι αυτό μπορεί να ακολουθηθεί από περαιτέρω αγορές.

«Πιστεύουμε ότι το ρενμίνμπι έχει ρόλο σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο», ανέφερε ο Coeure σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτηρίζοντας τις αγορές της ΕΚΤ ως ένα πρώτο βήμα.

«Θέλουμε τα αποθέματά μας να είναι ρευστά και άμεσα διαθέσιμα. Εάν το βήμα είναι επιτυχές, θα κάνουμε περισσότερα, σε μεταγενέστερο στάδιο», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 20% των ξένων αποθεμάτων δημοκρατείτο σε ευρώ παγκοσμίως στο τέλος του περασμένου έτους και ο Coeure δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.

Το δολάριο ΗΠΑ παρέμεινε μακράν το πιο σημαντικό νόμισμα του κόσμου, κρατώντας λίγο κάτω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς διεθνών χρεών, διεθνών δανείων και συναλλαγματικών διαθεσίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

«Ο διεθνής ρόλος του ευρώ εξαρτάται κυρίως από τις δυνάμεις της αγοράς και το Ευρωσύστημα δεν εμποδίζει ούτε προωθεί τη διεθνή χρήση του ευρώ», αναφέρει στην έκθεση ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi.

«Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να δημοσιεύει τακτικά πληροφορίες για τον διεθνή ρόλο του ευρώ», συνεχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου