Αύξηση 0,9% του ελληνικού ΑΕΠ προβλέπουν για φέτος οι Γερμανοί "Σοφοί"

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το τρέχον έτος και κατά 2,0% το 2018 προβλέπει το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ανεργία θα κυμανθεί φέτος στο 21,5% και την επόμενη χρονιά θα περιοριστεί περί το 20%....


Ανάπτυξη 2,0% θα παρουσιάσει η γερμανική οικονομία φέτος σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των πέντε Γερμανών «Σοφών» και 2,2% το 2018. Ανάλογα υψηλοί είναι οι αριθμοί και για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (2,3% και 2,1%). Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι διακεκριμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,9% και το 2018 κατά 2,0%.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οφείλεται σύμφωνα με την έρευνα κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Οι γερμανοί εμπειρογνώμονες συνιστούν όμως τον σταδιακό τερματισμό αυτής της πολιτικής, δηλαδή της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ.

Ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης επικροτούν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η άμυνα, η ασφάλεια, το άσυλο και το κλίμα οι «Σοφοί» απορρίπτουν μια Ευρωζώνη, η οποία ως σύνολο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τα χρέη του εκάστοτε κράτους-μέλους που έχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έρευνα μια από τις συνέπειες της οικονομικής ανόδου στην ευρωζώνη είναι η «αισθητή» μείωση των κενών εθνικής παραγωγής. Με άλλα λόγια, το πραγματικό ΑΕΠ κινείται στα ίδια επίπεδα με το δυνητικό. Μοναδική εξαίρεση είναι η Ελλάδα όπου δεν αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρες. Τα κενά εθνικής παραγωγής το 2017 θα κυμανθούν στο -7,6%.
Αναφερόμενη στην ανεργία στην Ελλάδα η έρευνα εκτιμά ότι θα μειωθεί από 23,6% πέρυσι στο 21,5% φέτος, ενώ το 2018 θα πέσει στο 20,0%. Οι νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα. Είναι όμως συζητήσιμο κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία όταν άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο επιστρέψουν στην πολιτική σταθερότητα.

Τέλος, η έκθεση διαπιστώνει έναν συσχετισμό ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Χώρες με υψηλή ανεργία όπως η Ελλάδα κατέβαλαν μεγαλύτερες προσπάθειες απ' ό,τι χώρες με χαμηλά ποσοστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου