Ευρωαραβική Διάσκεψη: «Κλειδί» για την Ευρώπη η ενίσχυση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο (vid)

Πρόσκληση στον αραβικό κόσμο να σπεύσει να αξιοποιήσει τη σημαντική επενδυτική ευκαιρία που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη δεύτερη Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών...


Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε εκ νέου τη βεβαιότητα για την έξοδο της χώρας από την κρίση παραμένοντας στην καρδιά της Ευρώπης και στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων και πολιτισμών και χαρακτήρισε την χώρα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

«Υπάρχει η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η Ελλάδα έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα της κρίσης» και αυτό δεν το δείχνουν μόνον οι αριθμοί, είπε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως η Ελλάδα «αποτελεί μια κρίσιμη γεωπολιτικά χώρα και ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

«Η Ελλάδα αποτελεί σημαντική ευκαιρία για επενδύσεις και παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε μια εποχή που υπάρχει ανάγκη διαλόγου και αναβάθμισης της συνεργασίας της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ιστορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική συνανάπτυξη, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στην Υεμένη, με αποφασιστικότητα, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην ανάπτυξη που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για σταθερότητα και ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στη 2η Ευρωαραβική Διάσκεψη, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας στα θέματα της τρομοκρατίας, το θρησκευτικό φονταμεταλισμό και τους πολέμους, που συνεπάγονται το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, τις εθνικές διενέξεις και την οικονομική κρίση. «Τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και να εξαλειφθούν οι γενεσιουργές αιτίες που τα δημιουργούν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις πολιτικές αυτές συνθήκες για σταθερότητα, διευκόλυνση επενδύσεων και ενδυνάμωση σε τομείς, όπως η ενέργεια» και επισήμανε ότι στόχος των κρατών της Μεσογείου είναι η χρηστή διαχείριση, η καταπολέμηση της διαφθοράς και το κράτος δικαίου.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην προώθηση της ειρήνης και τόνισε ότι «σήμερα, στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, που όλοι έχουμε τις παραπάνω προκλήσεις, πρέπει να ενισχύσουμε τους περιφερειακούς μηχανισμούς ανάπτυξης με οικονομικές συνεργασίες, συνέργειες, επενδύσεις και συναντίληψη».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις συνεργασίες των χωρών της περιοχής με τον αραβικό κόσμο και υποστήριξε ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε τις διενέξεις, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του ΟΗΕ, της ΕΕ και της στενής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι «η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς εξαρτήσεις και εξωτερικές επεμβάσεις», ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «η ανακάλυψη υδρογοναθράκων έχει αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου». Εστιάζοντας στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ότι οραματίζεται μία «λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να έχει την πραγματική της αξία, γεωστρατηγικά, σε αυτό το σταυροδρόμι».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ, από το βήμα της Διάσκεψης δήλωσε ότι πρόκειται για «μια πραγματική συγκυρία για τον κόσμο», σημειώνοντας πως «σιγά-σιγά κλείνουν τα σύνορα και αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι καλό». Υπογράμμισε επίσης, ότι «σήμερα που κάποιες χώρες κλείνουν και τα οικονομικά τους σύνορα, εμείς ως πολίτες της ΕΕ και της Μεσογείου πρέπει να ανοίξουμε τις οικονομικές μας συνεργασίες και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας». Μάλιστα, μεταφέροντας την ομιλία του σε ένα ανθρώπινο επίπεδο είπε ότι η χώρα του, λόγω της θέσης της στον παγκόσμιο χάρτη, συνδέει και συνδέεται με στενούς δεσμούς με τις χώρες της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου.

Παραθέτοντας μία μαλτέζικη παροιμία ο κ. Μουσκάτ δήλωσε ότι η ουσία εδράζεται πρώτα στις σχέσεις των ανθρώπων και μετά στις σχέσεις των κυβερνήσεων.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις σημείωσε ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει ήδη στρατηγικής σημασίας επενδύσεις που στόχο έχουν τις νέες ευκαιρίες.

«Στη Μάλτα επενδύουμε στη γνώση -αυτό μπορούμε να το μοιράσουμε και να γεννήσει νέες ευκαιρίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε στα προβλήματα της εποχής όπως είναι η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση.

Τέλος, χαιρέτισε την εμπορική συμφωνία, η οποία, όπως είπε, υπογράφεται σήμερα, μεταξύ μίας παλαιστινιακής, μίας ελληνικής και μίας μαλτέζικης εταιρείας.

 πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου