Επίσκεψη Εμ. Μακρόν στο Ριάντ - Έκκληση ΟΗΕ σε Σ. Αραβία

Κόσμος, Σαουδική Αραβία, Εμ. Μακρόν, ΟΗΕ, Υεμένη,

Μ. Σαλμάν και Εμ. Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας»...

 

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη το βράδυ της Πέμπτης το Ριάντ, για μια επίσκεψη η οποία είχε βασικό σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Ο Μακρόν γνωστοποίησε χθες βράδυ ότι θα έκανε μια επίσκεψη «δύο ωρών» στο Ριάντ, για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε αυτή την επίσκεψη, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη, έπειτα από μια επίσκεψη 24 ωρών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Σαλμάν και ο Μακρόν «συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και για τις προσπάθειές τους (να προωθήσουν) την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένου ενός συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετά τη συνάντηση, ενώ δεν έχει ακόμη γίνει σχόλιο από γαλλικής πλευράς σχετικά με τη συζήτησή τους.

Η απόφαση να γίνει η επίσκεψη αυτή ελήφθη «νωρίς το πρωί» της Πέμπτης, είχε σημειώσει ο Μακρόν. «Είναι σημαντικό να μιλάμε με όλους», είχε υπογραμμίσει πριν προσθέσει πως η Γαλλία έχει αναλάβει τον ρόλο να «οικοδομεί την ειρήνη». Ο Γάλλος Πρόεδρος είχε σημειώσει πως επρόκειτο να συζητήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο για το Ιράν, για την Υεμένη και για τον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του οποίου Σάαντ αλ Χαρίρι ανακοίνωσε το Σάββατο απροσδόκητα την παραίτησή του από το Ιράν.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ένταση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έχει κλιμακωθεί σημαντικά. Στο επίκεντρο της νέας έντασης βρίσκεται η τύχη του Λιβάνου, αλλά και της εμπόλεμης Υεμένης. Η χώρα αυτή, η φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου, είναι ήδη θέατρο της σοβαρότερης ανθρωπιστικής κρίσης στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά την Υεμένη «ο Γάλλος Πρόεδρος καταδίκασε την πυραυλική επίθεση εναντίον του Ριάντ από τους (σιίτες αντάρτες) Χούθι (σ.σ. που θεωρείται πως υποστηρίζονται από το Ιράν) και υπογράμμισε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς το Βασίλειο» της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Πριν από την αναχώρησή του από τα ΗΑΕ, ο Μακρόν είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι «άκουσα πολύ σκληρές θέσεις» από μέρους του Ριάντ «όσον αφορά το Ιράν, οι οποίες δεν συνάδουν με αυτό που θεωρώ εγώ».

Προειδοποίηση ΟΗΕ για Υεμένη και τον αποκλεισμό της από τη Σαουδική Αραβία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Τετάρτη την συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει από τη Δευτέρα στην Υεμένη, η οποία απειλείται από τον «μεγαλύτερο λιμό» των τελευταίων δεκαετιών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, τα 15 κράτη μέλη του εξέφρασαν «την ανησυχία τους» για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ιταλίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Σεμπαστιάνο Κάρντι, ο οποίος ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία στο σημαντικότερο όργανο του ΟΗΕ.

Τα κράτη μέλη υπογράμμισαν ότι έχει «σημασία να παραμείνουν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Υεμένης σε λειτουργία», πρόσθεσε ο Κάρντι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ.

Ο αποκλεισμός των λιμανιών, των αεροδρομίων και των οδικών προσβάσεων στην Υεμένη αποτελεί συνέπεια μιας σύγκρουσης ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Η διένεξη αυτή άρχισε μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου το Σαββατοκύριακο από τους υεμενίτες σιίτες αντάρτες Χούθι, που αναχαιτίστηκε κοντά στο Ριάντ. Η εκτόξευση του πυραύλου αυτού καταδικάστηκε από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, ο οποίος επέστρεψε από μια επίσκεψή του στην Υεμένη, επισήμανε ότι ζήτησε την «άμεση επανέναρξη» της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της φτωχότερης χώρας της αραβικής χερσονήσου. Αξίωσε επίσης από το ΣΑ να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον προσκόμματα στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας από πλευράς της συμμαχίας της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τηλεφώνησε την Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον Άντελ αλ Τζουμπέιρ, για να ζητήσει να αρθεί ο αποκλεισμός των λιμανιών και των αεροδρομίων της Υεμένης, σημείωσε ο Λόουκοκ.

Ο λιμός με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η Υεμένη δεν μπορεί να συγκριθεί καν με αυτόν «στο Νότιο Σουδάν ή στη Σομαλία», τόνισε το στέλεχος αυτό του ΟΗΕ. Είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει «άμεση πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια» για να διανεμηθούν τρόφιμα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, επέμεινε.

Δεκαπέντε ανθρωπιστικές οργανώσεις εξεγέρθηκαν την Τετάρτη εναντίον του αποκλεισμού της Υεμένης, ο οποίος εμποδίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, ενώ ο πληθυσμός είναι στα πρόθυρα λιμού, απευθύνοντας έκκληση να επαναληφθούν «αμέσως» για να αποτραπεί η «καταστροφή».

«Στο σημερινό πλαίσιο της οξείας κρίσης των τροφίμων και της επιδημίας χολέρας, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποκατάσταση της πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων μπορεί να στοιχίσει τη ζωή γυναικών, ανδρών, κοριτσιών και αγοριών σε όλη την Υεμένη», τόνισαν σε μια ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις αυτές, ανάμεσά τους οι Action Contre la Faim, Handicap International, Médecins du Monde, Oxfam, το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

Ήδη την Τρίτη ο ΟΗΕ είχε απευθύνει έκκληση στη Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον αποκλεισμό που έχει «σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε μια κατάσταση» που ήταν «ήδη καταστροφική».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου