Για πέμπτη μέρα συνεχίζονται οι ταραχές στο Ιράν - Απαγορεύτηκε η διδασκαλία των Αγγλικών

Κόσμος, ΙΡΑΝ, διαδηλώσεις,

Για πέμπτη ημέρα οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Ιράν βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, στον αντίποδα των πολυπληθών και φονικών αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, που σημειώνονται εδώ και περίπου μία εβδομάδα και τις οποίες το θεοκρατικό καθεστώς αποδίδει στους εχθρούς της χώρας...


Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με διαδηλώσεις από τις πόλεις Αμόλ, Σεμνάν και Σαντεγκάν με πολίτες να κουνάνε σημαίες και να φωνάζουν συνθήματα όπως «Θάνατος στην Αμερική», «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στη Βρετανία».

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοιούνται μια μέρα μετά τη δήλωση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει το θέμα των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι «άλλη μια γκάφα».
Οι ταραχές που μαίνονται εδώ και πάνω από μια εβδομάδα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 22 ανθρώπων με τουλάχιστον 1.000 να έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Οι ταραχές επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις με χιλιάδες πολίτες - κυρίως νέους - να εκφράζουν την οργή τους κατά της διαφθοράς, της ανεργίας και του διευρυνόμενου χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής Μασχάντ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δήλωσε σήμερα ότι το 85% των συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι αφού υπέγραψαν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να μη διαπράξουν ξανά αξιόποινη πράξη.

Απαγορεύτηκε και η διδασκαλία των Αγγλικών


Το Ιράν απαγόρευσε τη διδασκαλία των Αγγλικών στα δημοτικά σχολεία, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μετά την δήλωση του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της χώρας ότι η εκμάθηση της γλώσσας από μικρή ηλικία ανοίγει τον δρόμο σε μια δυτική «πολιτισμική εισβολή».

«Η διδασκαλία των Αγγλικών που εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα μαθημάτων σε κυβερνητικά και μη κυβερνητικά δημοτικά σχολεία είναι αντίθετη με τους νόμους και τους κανονισμούς», δήλωσε αργά χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση ο Μεχντί Ναβίντ-Αντχάμ, ο επικεφαλής του κρατικού Συμβουλίου Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η CIA αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη στις ταραχέ


Ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο αρνήθηκε την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018 ότι υπήρξε οποιαδήποτε ανάμιξη της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν τις τελευταίες ημέρες, διαψεύδοντας τις κατηγορίες Ιρανών ηγετών.

«Αυτό είναι ψευδές», είπε ο Πομπέο. Οι διαδηλώσεις οφείλονται «στον ιρανικό λαό. Άρχισαν και συνεχίστηκαν με αίτημα να υπάρξει καλύτερο βιοτικό επίπεδο και ρήξη με το θεοκρατικό σύστημα υπό το οποίο ζουν (οι Ιρανοί) από το 1979», συμπλήρωσε, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ότι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια στην Ισλαμική Δημοκρατία, στα οποία σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους διαδηλωτές, από την 28η Δεκεμβρίου 2017.

«Το σχέδιο για να δημιουργηθούν ανασφάλεια και ταραχές στο Ιράν άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια» και βασικός του αρχιτέκτονας είναι ο επικεφαλής «αξιωματούχος της CIA» για το Ιράν, ο Μάικλ Ντ’ Άντρεα, κατήγγειλε ο Μονταζερί, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Πομπέο στις δηλώσεις του χθες είπε ότι «νομίζω θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον ιρανικό λαό να εξεγείρεται» κι επέμεινε ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν «τελειώσει», παρότι στο Ιράν επικρατεί ηρεμία.

Ο διευθυντής της CIA εξάλλου κατήγγειλε την «ανεπάρκεια» της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη το 2015, την ώρα που οι ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζονται να καταρτίσουν ένα σχέδιο νόμου που θα μονιμοποιεί τους προσωρινούς περιορισμούς που εφαρμόζονται βάσει της συμφωνίας αλλά προοδευτικά θα αίρονταν από το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου