Δ. Τζανακόπουλος: H Τουρκία να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας

Δημήτρης Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τουρκία,
Μιλώντας στο ρ/σ «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα η γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ και κάλεσε τη γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας. Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στα κινητά των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίο παραμένουν κρατούμενοι στις φυλακές Αδιανουπολης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο κ. Τζανακόπουλος, υπογράμμισε επιπλέον την προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα η γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας. Επανέλαβε δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό.

«Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά τείνει προς την κωλυσιεργία και την καθυστέρηση αποφάσισε να κινητοποιήσει και τις διεθνείς της συμμαχίες και τους εταίρους της στην προσπάθεια που κάνει για την όσο το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος». Και συμπλήρωσε:

«Γνώμη μου είναι ότι στο Συμβούλιο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα τα θέματα τέθηκαν σε πάρα πολύ ορθή βάση από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εξάλλου σύμφωνα με τις αποφάσεις των "28", «αποτελεί προϋπόθεση για την οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία αλλά και για οποιαδήποτε προώθηση της θετικής ατζέντας των ευρωτουρκικών σχέσεων, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και η εξομάλυνση των σχέσεών της τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο όπως και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και ιδιαίτερα η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε μάλιστα την Τουρκία να συμμορφωθεί και να αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε τελέση παράνομης πράξης πίσω από την άνευ δόλου είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο κ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν κάποια στοιχεία στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε: «Φυσικά δεν υπάρχει κάτι, αυτό το γνωρίζουν και στην Τουρκία. Εκτιμώ και το γνωρίζει και ο εισαγγελέας και γι' αυτό το λόγο επιχειρεί τις καθυστερήσεις διαφορετικά θα είχε ενημερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς για το κατηγορητήριο και θα είχε προχωρήσει ποινική διαδικασία».
koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου