Yπόθεση Σκρίπαλ: Μαζική απέλάση Ρώσων διπλωματών από Ε.Ε., ΗΠΑ και Καναδά

Yπόθεση Σκρίπαλ, απελάσεις Ρώσων, Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς,

Σε μαζικές αντιδράσεις και «αντίποινα» κατά της Ρωσίας προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος. Απέλαση 60 διπλωματών και κλείσιμο του προξενείου από τις ΗΠΑ.


Δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.

"Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες" είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι "δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο" να ληφθούν "τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες" επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Για "συμμετρική αντίδραση τις επόμενες ημέρες" απο την πλευρά της Ρωσίας έκανε λόγο αξιωματούχος του Υπ. εξωτερικών της χώρας, χαρακτηρίζοντας "μη φιλικές" τις απελάσεις διπλωματών της χώρας του απο δυτικές χώρες, λέγοντας ότι θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης.

Η Γερμανία ανέφερε ότι θα απελάσει στην Ρωσία 4 διπλωμάτες. Επίσης, η Γαλλία ανακοίνωσε την απέλαση 4 Ρώσων διπλωματών. Ισάριθμοι Ρώσοι θα απελαθούν απο την Πολωνία.
Η Ιταλία ενημέρωσε τις ρωσικές διπλωματικές αρχές στην Ρώμη ότι 2 διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν απο την χώρα ως το τέλος της εβδομάδας. Άλλοι 2 θα απελαθούν απο την Ολλανδία, ενώ η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει 1 Ρώσο διπλωμάτη. Απο την Τσεχία και την Λιθουανία θα απελαθούν απο 3 Ρώσοι διπλωμάτες μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
Απο 1 διπλωμάτη θα απελάσουν, όπως ανακοίνωσαν, Φινλανδία και Κροτατία

Στο ίδιο κλίμα ΗΠΑ και Καναδάς


Ηδη, όπως έγινε γνωστό, στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διατάσσει την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών και το κλείσιμο του Προξενείου της Ρωσίας στο Σίατλ, με τον Ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ να απαντά ότι θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση, αφού "οι ΗΠΑ καταλαβαίνουν μόνο απο βία", τονίζοντας ότι με την στάση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ "διαλύονται οι ελάχιστες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον".

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη αλληλεγύης προς την Βρετανία θα απελάσει 4 Ρώσους διπλωμάτες, ενώ ήδη αρνήθηκε την παροχή διαπιστεύσεων σε τρεις Ρώσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου