Επικαιροτητα

5/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

CHALKIDA WEATHER

Η Bundesbank κέρδισε 3,4 δισ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (vid)

Η γερμανική εφημερίδα BILD εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας βγήκε κερδισμένη από την ελληνική κρίση, αλλά και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την μείωση του ελληνικού χρέους...


Η Bundesbank κέρδισε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Να τι αναφέρει επακριβώς το σχετικό άρθρο:

«Τα δισεκατομμύρια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από την αρχή της οικονομικής κρίσης σημαίνουν όχι μόνο τεράστιους κινδύνους για τη Γερμανία, αλλά και κέρδη από τόκους.
Πώς γίνεται αυτό; Για να πάρουν νέα χρήματα, οι χώρες μπορούν να εκδώσουν τα λεγόμενα κρατικά ομόλογα (παρόμοια με τις μετοχές των εταιρειών). Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν τα ήθελε κανείς από το 2010 και μετά.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να βοηθήσει την Ελλάδα, συνέχισε να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα. Για αυτά τα μερίδια υπάρχει μια συμφωνημένη απόδοση, η οποία μοιράζεται μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Έτσι η Bundesbank έφτασε να κερδίσει περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ερώτημα των Πρασίνων, η οποία είναι στη διάθεση της “Bild”. Αλλά: Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα μόνον εν μέρει (!) να χρησιμοποιηθούν για μια νέα μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως ακριβώς και τα 27 δισ. ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν από το τρίτο πρόγραμμα.

Πάντως τον Οκτώβριο σε έρευνα του Euronews για το πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους, η Γερμανική τράπεζα από το 2012 μέχρι σήμερα φαίνεται να είχε κερδίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ συνολικά τα κέρδη των χωρών αγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

euronews

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια