Σουηδία: κρίσιμα τα μέτωπα της φωτιάς

Σουηδία, πυρκαγιές,

Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη ήταν αναμενόμενες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό που σοκάρει είναι η έκταση και οι επιπτώσεις. Oι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν. 


Πρώτα ο βορράς και τώρα ο νότος. Σε όλο και περισσότερα τμήματα της Ευρώπης ξεσπούν πυρκαγιές εξαιτίας της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Μετά από τις μεγάλες σε έκταση πυρκαγιές στη Σουηδία που μαίνονται εδώ και εβδομάδες τώρα η σοκαριστική καταστροφή στην Ελλάδα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Εκτός ελέγχου είναι όμως και οι πυρκαγιές στη Λετονία. Στις χώρες αυτές επικρατεί ανομβρία και οι ισχυροί άνεμοι  μεταφέρουν γρήγορα τη φωτιά. «Οι φωτιές στη Σουηδία δείχνουν πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κατάσταση στην Ελλάδα ξεπερνάει τη φαντασία. Οι δηλώσεις του Γιάννη Καπάκη, επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για το ‘χειρότερο δυνατό σενάριο‘ κάνουν το γύρο των γερμανικών ΜΜΕ. Ωστόσο και οι πυρκαγιές στη Σουηδία είναι σοβαρότατες. Οι καπνοί φαίνονται ακόμα και από το διάστημα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA.

Στα βορειοδυτικά της Λετονίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο των πυρκαγιών και πάνω από 1.000 εκτάρια δασώδους και θαμνώδους έκτασης καταστράφηκαν όπως ανακοινώθηκε από το Πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης Κοπέρνικος. Ένα χωριό εκκενώθηκε προληπτικά.

Εντωμεταξύ στη Σουηδία έχουν εκκενωθεί πολλά χωριά ενώ έχουν καεί 25.000 εκτάρια γης. Οι Σκανδιναβοί ζήτησαν βοήθεια από όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Οι πυρκαγιές μειώθηκαν στο μισό αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Δεν προβλέπεται εκτόνωση της κατάστασης


Και η Γερμανία βοηθάει στην κατάσβεση των πυρκαγιών στη Σουηδία. 52 εθελοντές πυροσβέστες από την Κάτω Σαξονία μετέβησαν στην περιοχή  Νταλάρμα, η οποία έχει πληγεί περισσότερο. Η Σουηδία δέχθηκε με μεγάλη προθυμία τη βοήθεια ωστόσο οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα μέσα σε λίγες ώρες ώστε οι πυροσβεστικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας έπρεπε να απομακρυνθούν.

Συνολικά 7 αεροπλάνα, 7 ελικόπτερα, 60 οχήματα και 340 πυροσβέστες από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τη Δανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Αυστρία εστάλησαν στη Σουηδία. Και η Λιθουανία έχει ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ ενώ και η Φιλανδία ανακοίνωσε ότι έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές.

Το χειρότερο είναι ότι δεν προβλέπεται εκτόνωση της κατάστασης. Κυρίως στη βόρεια Ευρώπη οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες μέρες και η σουηδική υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών ανακοίνωσε ότι «ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυτή την εβδομάδα είναι εξαιρετικά υψηλός. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη».
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου