Ώρα μηδέν για την Τουρκία: Στις έξι το απόγευμα λήγει το τελεσίγραφο του Τραμπ

ΗΠΑ, Τουρκία,

Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ προς την Άγκυρα για την απελευθέρωσή του Αμερικανού πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον λήγει σήμερα, απόγευμα στις έξι της Κυριακής...


Αποφασισμένος να προχωρήσει σε πλήρη ρήξη με την Τουρκία φαίνεται πως είναι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την υπόθεση κράτησης του Αμερικανού πάστορα ‘Αντριου Μπράνσον. 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει λάβει τελεσίγραφο 24 ωρών για την απελευθέρωσή του.

Μιλώντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το τελεσίγραφο λήγει την Κυριακή το απόγευμα στις έξι.

“Θέλουν να τον απελευθερώσουμε μέχρι αύριο το απόγευμα. Χρησιμοποιούν απειλές” είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Όλα δείχνουν ότι το τελεσίγραφο επιδόθηκε στην τουρκική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον και φαίνεται ότι το όνομα του Αμερικανού πάστορα δεν είναι το μόνο.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι απαιτούν από την Τουρκία την απελευθέρωση κι άλλων Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε η απελευθέρωση άλλων 15 ατόμων.

Σύμφωνα με τους Finacial Times αλλά και τη Wall Street Journal οι πιέσεις από αμερικανικής πλευράς είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν  συγκεκριμένα μέτρα.

WP: «Μία σφαίρα την ημέρα»

Δεδομένο ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται ότι αν η Άγκυρα επιμείνει στην κράτηση του πάστορα τα οικονομικά μέτρα σε βάρος της από τις ΗΠΑ θα επεκταθούν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την κρίση της τουρκικής οικονομίας.

Μήνες άκαρπων διαπραγματεύσεων υποχρέωσαν την κυβέρνηση Τραμπ να αυξήσει την πίεση προς την Τουρκία, σημειώνει άρθρο της Washington Post, που με γλαφυρό τρόπο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Με τη φράση «μία σφαίρα την ημέρα» έως ότου απελευθερωθεί ο Μπράνσον περιγράφουν -μάλλον κυνικά- αξιωματούχοι το διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, αναφερόμενοι στις κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Το δημοσίευμα της WP αναφέρει πως αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους, ότι ο τρόπος να περιοριστεί η ζημιά -στην οικονομία της Άγκυρας και στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας- είναι να απελευθερώσει ο πάστορας χωρίς καθυστερήσεις.
Χαρακτηριστικό του κλίματος, η δήλωση ενός εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου: «Η Τουρκία έχει λίγα να κερδίσει από το να συνεχίσει να κρατά τον πάστορα και πολλά να χάσει» ανέφερε την Παρασκευή.

Απτόητος ο Σουλτάνος, κάνει αναφορά και στην Κύπρο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει απτόητος τους λεονταρισμούς βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο της έντονης διπλωματικής κρίσης και την Κύπρο.

Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, απειλώντας αμέσως τις ΗΠΑ και εμμέσως τη βορειοατλαντική συμμαχία, η Τουρκία είναι ικανή να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της χωρίς τη συγκατάθεση ή της συμβολή της υπερδύναμης.

Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα της τουρκικής «αποφασιστικότητας» την εισβολή στην Κύπρο, ο «Σουλτάνος» υποστήριξε ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου