Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ Καιρός

Ευρωκοινοβούλιο εναντίον Όρμπαν – Ψηφοφορία για ενεργοποίηση του άρθρου 7

Αντιμέτωπος με μια καταιγιστική κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο -και από τα μέλη της δική του πολιτικής οικογένειας- για την διάβρωση των δημοκρατικών αξιών στη χώρα του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εμφανίστηκε ενώπιον των ευρωβουλευτών οργισμένος να αψηφά τους πάντες και τα πάντα: κατηγόρησε τους επικριτές του για υποκρισία και επέμεινε ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να γονατίσει μπροστά στις Βρυξέλλες...


Σφοδρή συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ανάμεσα στους ευρωβουλευτές και τον Ούγγρο πρωθυπουργό για να αποφασισθεί εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δράσει για να προλάβει την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία. Αύριο Τετάρτη θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων.  Η υπερψήφιση θα θέσει σε κίνηση μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως η αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, 218 ευρωβουλευτές), μετρά στις τάξεις του το Fidesz, το κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν (12 ευρωβουλευτές). Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα συμμετέχουν κόμματα όπως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγκελα Μέρκελ, το κόμμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και το κόμμα της γαλλικής δεξιάς Les Republicains.

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να πάρουν θέση επί μίας απόφασης που ζητεί από το Συμβούλιο «να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου κατάφωρης παραβίασης των αξιών επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ», στο πλαίσιο του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός στηλίτευσε τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε ο Ούγγρος ηγέτης.

Εισήγηση Σαργκεντίνι


Η εισήγηση της ευρωβουλευτή Τζούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι) απαριθμεί τις «ανησυχίες» του Κοινοβουλίου, ως προς «τη λειτουργία του συνταγματικού και εκλογικού συστήματος» ή ακόμη σειρά ατομικών ελευθεριών, καθώς και των δικαιωμάτων των προσφύγων.

«Υποστηρίζαμε πάντα ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών», απάντησε ο Ζόλταν Κόβακς, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει αναρτήσει 100σέλιδο ενημερωτικό δελτίο σε απάντηση της εισήγησης της Σαργκεντίνι.

Η διαδικασία του Άρθρου 7 ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο 2017 κατά της Πολωνίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Κατά της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής προσφύγει σε σειρά διαδικασιών για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της: για μη τήρηση της νομοθεσίας της ΕΕ στο θέμα του ασύλου, για τον νόμο που ποινικοποιεί την βοήθεια προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, τον νόμο για την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον νόμο περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή, αυταρχικό στιλ, αντιευρωπαϊκές θέσεις, ο Βίκτορ Όρμπαν ενσαρκώνει το λαϊκιστικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη. Το ΕΛΚ, παράταξη της μετριοπαθούς δεξιάς, επικρίνεται συχνά για την αμφίσημη στάση του απέναντι στον Όρμπαν.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα ψηφίσει το ΕΛΚ, και ειδικότερα ο (πρόεδρος της ομάδας) Μάνφρεντ Βέμπερ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Μαρί Ζοάο Ροντρίγκες.

Αυστρία: Οι συντηρητικοί θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της ΕΕ


Οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Ο Κουρτς έχει πει πως ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις αυτές προκειμένου να οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν συγκρουστεί για τη μετανάστευση και άλλα θέματα.

Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας είναι ένα μικροσκοπικό κλάσμα της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται στο Ευρωκοινοβούλιο, που διαθέτει 750 έδρες, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία του λεγόμενου Άρθρου 7.

«Οι Αυστριακοί (συντηρητικοί) βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

O Κουρτς πρότεινε ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7. «Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά» είπε.

Κατά της Ουγγαρίας θα ψηφίσει η ΝΔ


Με ανάρτησή του στο twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει υπέρ της εισήγησης Σαργκεντίνι: «Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε ζητήματα που αφορούν στον πυρήνα των δημοκρατικών ιδεωδών και αρχών μας»
ert

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *