DW: «Αντεπίθεση Τσίπρα από το Στρασβούργο»

Πιο δυναμικός αλλά και πιο εριστικός από ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει απαντήσεις στους επικριτές του και βάζει διαχωριστικές γραμμές ενόψει ευρω-εκλογών, γράφει για την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Deutsche Welle...


Με βάση την ημερήσια διάταξη θα ήταν μία «συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία όμως εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μία συζήτηση για την Ελλάδα. Ήδη στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «το τέλος των μνημονίων δεν συνεπάγεται την επαναφορά στο παρελθόν» και ότι θα συνεχιστεί η «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» με έμφαση στον εξορθολογισμό του κράτους, παράλληλα όμως θα δοθεί προτεραιότητα στη «δίκαιη ανάπτυξη» και στην «προστασία της εργασίας».

Σχολιάζοντας τη διαχείριση της πολυετούς κρίσης στην ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δημοσιονομικό φετιχισμό» και τόνισε ότι στα χρόνια της κρίσης η Ευρώπη αντί να γίνει πιο δημοκρατική, έγινε «πιο τεχνοκρατική και πιο εθνοκεντρική» με σχήματα τεχνοκρατών, όπως αυτό της τρόικας, τα οποία «δεν λογοδοτούν πουθενά». Για να προσθέσει μάλιστα ότι «η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της κρίσης τροφοδοτεί το τέρας του σωβινισμού και του εθνικισμού». Αυτή ήταν μία πραγματικά ευρωπαϊκή διάσταση της συζήτησης, η οποία θα γίνεται όλο και πιο σαφής όσο θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές: η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όλους όσους «πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα» και σε εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη προς το χειρότερο\

Κόντρα με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για «νεποτισμό»


Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση της συζήτησης έγινε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ισπανό ομιλητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γκονζάλες Πονς, ο οποιος έκανε λόγο για «σκιές πελατειολογίας και νεποτισμού στην Ελλάδα». Προκάλεσε έτσι την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος επέστρεψε τα πυρά, λέγοντας ότι «αν θέλει να μιλήσει για νεποτισμό στην Ελλάδα» ο Ισπανός ευρωβουλευτής θα πρέπει να στραφεί στη συντηρητική παράταξη, καθώς «αρχηγοί στην παράταξη αυτή γίνονται τα τέκνα πρώην πρωθυπουργών». Από την πλευρά της η ευρωβουλευτής (και εκπρόσωπος τύπου) της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στις αιτιάσεις αυτές διερωτάται αν «νεποτισμός είναι να εκλέγεται πρόεδρος κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι να υπηρετούν συγγενείς στελεχών στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος εστίασε στην οικονομική πολιτική, θέτοντας το ερώτημα «αν θα κοπούν οι συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019, όπως έχει συμφωνηθεί» για να λάβει την απάντηση από τον Αλ. Τσίπρα ότι ισχύει μεν η συμφωνία περί πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022, αλλά από κει και πέρα «η κάθε κυβέρνηση θα επιλέγει τα μέσα και τις πολιτικές για να ικανοποιήσουμε τους στόχους μας».

Έπαινοι για τη συμφωνία των Πρεσπών 


Θετικά σχόλια απέσπασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από πολλούς ευρωβουλευτές, αλλά και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις για τη συμφωνία των Πρεσπών. Πολλοί έκαναν λόγο για «υπόδειγμα» ή «παράδειγμα» διπλωματικής πρακτικής στην περιοχή. Την Πέμπτη αναμένεται στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε μία ομιλία για τα «επόμενα βήματα» της χώρας του στην προσπάθειά της να ενταχθεί σε εύθετο χρόνο στην ΕΕ.

Απαντώντας σε αιτιάσεις του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος διερωτήθηκε «πώς θα αποκαλείται ο κ.Ζάεφ, Βορειομακεδόνας;» ο πρωθυπουργός εξέφρασε την απορία: «Τα προηγούμενα χρόνια που ερχόταν ο προκάτοχος του κ. Ζάεφ, ο κ. Γκρουέφσκι, πώς τον αποκαλούσαν στο ΕΛΚ; Σκοπιανό;»

Όλα δείχνουν ότι οι διαχωριστικές γραμμές με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα συνεχιστούν και θα διευρύνονται όσο πλησιάζουν οι κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές.
DW

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη