Handelsblatt: «Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα»

δημοψήφισμα πΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας,

Το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.


Η Handelsblatt εκτιμά ακόμα ότι τελικά αυτό το θέμα θα πιέσει τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά- σημειώνει- η νίκη του δεν είναι πιθανή, κάνοντας αναφορά στις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

«Η Δύση ελπίζει ότι το τέλος της διένεξης Αθήνας-Σκοπίων για ο όνομα θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Για έναν από τους παίκτες ωστόσο το δημοψήφισμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, γράφει η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο "Το δημοψήφισμα θα κρίνει το μέλλον του Τσίπρα". Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ αποδίδουν εύσημα στον έλληνα πρωθυπουργό γιατί έδωσε λύση στο ζήτημα του ονόματος παρομοιάζοντάς τον με τον Μέγα Αλέξανδρο που έκοψε τον γόρδιο δεσμό.

Η οικονομική εφημερίδα συνεχίζει: «Το 68% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δεν θέλουν η γειτονική τους χώρα να χρησιμοποιεί τον όνομα Μακεδονία. Και δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία που τάσσεται κατά του συμβιβασμού για το όνομα. Το ζήτημα διχάζει και τη συγκυβέρνηση στην Αθήνα με τους συγκυβερνώντες Ανεξάρτητους Έλληνες να ανακοινώνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν μόνο τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, όταν κατατεθεί προς ψήφιση πιθανότατα στις αρχές του χρόνου, αλλά ότι θα αποχωρήσουν και από τη συγκυβέρνηση. Τσίπρας και Καμμένος αποφάσισαν ένα είδος ανακωχής μέχρι τον Μάρτιο. Όπως όλα δείχνουν το ονοματολογικό θα πιέσει εν τέλει τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Μια νίκη του ωστόσο δεν είναι πιθανή από τη στιγμή που η αντιπολίτευση προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5 μέχρι και 10%».
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου