Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ Καιρός

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από εμένα» (vid)

«Δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια, θα κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από εμένα», είπε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος παρουσίασε με λεπτομέρειες το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα....


Μηνύματα για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα που κινείται πέριξ του αστυνομικού δελτίου, αλλά και για την ευρύτερη στρατηγική όταν εκλεγεί Πρωθυπουργός περιείχε η συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες βράδυ, στο δελτίο του ALPHA.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για όλους και για όλα: για τον Κώστα Βαξεβάνη, για τους τρεις νόμους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα καταργήσει, για τον τρόπο που θα κυβερνήσει, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, για το Σκοπιανό...Η συνέντευξη αναλυτικά


Δημοσιογράφος:
Επιστρέφουμε στην πολιτική επικαιρότητα, κυρίες και κύριοι, λίγο πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε εδώ στο στούντιο των Ειδήσεων του Alpha τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που βρίσκεστε εδώ σήμερα, είναι μέρες με έντονη πολιτική επικαιρότητα και έρχονται ακόμα πιο θερμές μέρες.

Κ. Μητσοτάκης:
Καλησπέρα σας, κ. Σρόιτερ σε εσάς και τους τηλεθεατές σας. Και να ευχηθώ καλό φθινόπωρο.

Δημοσιογράφος:
Να είστε καλά. Επίσης.

Θέλω να ξεκινήσω με τα θέματα και τα ζητήματα των ημερών. Σήμερα κυριαρχεί η υπόθεση Φλώρου με τις προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την κ. Ζαχαράκη.

Θέλω να ρωτήσω: γιατί είναι ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, κ. Πρόεδρε, το να συλληφθεί ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας με βάση ένα νόμο που υπάρχει αν έχει υποβληθεί μια μήνυση σε βάρος του;

Κ. Μητσοτάκης:
Κ. Σρόιτερ, αυτό το οποίο έγινε χθες είναι πρωτοφανές και μοναδικό στην ιστορία της  Μεταπολίτευσης. Να καταφθάνει δηλαδή ένα περιπολικό έξω από τα γραφεία της Αντιπολίτευσης και να ζητείται η σύλληψη της κ. Ζαχαράκη με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, για ένα πολιτικό σχόλιο το οποίο έκανε και το οποίο προσέβαλε τον κ. Βαξεβάνη.

Έχει κάθε  δικαίωμα ο κάθε πολίτης να προσφεύγει στην Δικαιοσύνη αν αισθάνεται ότι προσβάλλεται. Το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου και αυτή η διαδικασία να κινηθεί. Όπως γνωρίζετε, όταν γίνεται μία μήνυση δεν κινείται πάντα η διαδικασία του αυτοφώρου με τόσο μεγάλη ταχύτητα όπως στην περίπτωση της κ. Ζαχαράκη.

Δημοσιογράφος:
Θα έλεγε κάποιος ότι από τη στιγμή που το προβλέπει ο νόμος, μπορεί και να γίνει. Γιατί κάποιος θα σχολίαζε ότι δεν είναι υπεράνω του νόμου τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Κ. Μητσοτάκης:
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εμείς κρίνουμε την πολιτική αντίδραση του κ. Βαξεβάνη ο οποίος δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, όπως τον χαρακτήρισε η Κυβέρνηση αλλά είναι επί της ουσίας απολύτως ταυτισμένος με τον κ. Τσίπρα. Και είναι ο βραχίονας λάσπης που χρησιμοποιεί το Μαξίμου κάθε φορά που πρόκειται να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία, προσωπικά σε εμένα, την οικογένειά μου και τα στελέχη μου.

Κοιτάξτε, εδώ υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα, κ. Σρόιτερ. Θα επιτρέψουμε στον πολιτικό διάλογο να διολισθήσει σε ένα επίπεδο τόσο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης όπου το μόνο το οποίο θα ενδιαφέρει την ειδησεογραφία, θα είναι η επόμενη προσωπική επίθεση ή θα μιλήσουμε επιτέλους πραγματικά για το μέλλον της χώρας, για τα σχέδιά μας, για το πώς η Ελλάδα θα ανακάμψει, για το πώς θα δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης, για το πώς θα βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων;

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία προσωπική επίθεση. Ούτε προφανώς εγώ πρόκειται να αφήσω αναπάντητη οποιαδήποτε τέτοια επίθεση και θα υπερασπιστώ και την οικογένειά μου και τα στελέχη μου. Αλλά η λογική αυτή, έχει, ξέρετε, και ευρύτερες επιπτώσεις στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.  Και αυτό θα ήθελα στη συνέχεια να μου δοθεί η δυνατότητα να το εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά.

Δημοσιογράφος:
Με χαρά.  Κύριε Πρόεδρε, θέλω να μου ξεκαθαρίσετε τη θέση σας -για να το κλείσουμε αυτό το θέμα- αν είστε υπέρ των συλλήψεων μετά από μηνύσεις. Και το λέω αυτό, γιατί έχει γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση και βεβαίως θυμάμαι και τον  κ. Σαμαρά να καταθέτει μήνυση σε βάρος του κ. Βαξεβάνη και να συλλαμβάνεται ο κ. Βαξεβάνης. Θέλω να πω ότι και στελέχη του δικού σας κόμματος έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το νόμο και έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις. Θέλω να ρωτήσω αν γενικά είστε υπέρ των συλλήψεων για τέτοια ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική ζωή ή με δυσφήμιση.

Κ. Μητσοτάκης:
Δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου. Δεν λύνονται αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις με συλλήψεις και με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Και αν πάση περιπτώσει, αν πρόκειται να πάει κάποιος στα δικαστήρια, έχει πάντα τη δυνατότητα να προσφύγει στην αστική δικαιοσύνη όπως έχω κάνει και εγώ και η οικογένειά μου και η σύζυγός μου κατά του κ. Βαξεβάνη.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα μεγάλο σόου το οποίο έχει έναν και μόνο σκοπό: Να φιμωθεί η αντιπολίτευση, να μην έχουν τη δυνατότητα τα στελέχη μας τα οποία δεν απολαμβάνουν βουλευτικής ασυλίας να εκφράζονται ελεύθερα. Τους λέμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία ούτε τρομοκρατείται, ούτε φιμώνεται και ούτε πρόκειται να φοβηθεί από τέτοιου είδους πρακτικές.

Δημοσιογράφος:
Κρατάω ότι είστε εναντίον των συλλήψεων σε αυτές τις περιπτώσεις από όπου και αν αυτές ξεκινούν και προέρχονται. Όλο αυτό βεβαίως ξεκινά κ. Πρόεδρε από τον νόμο Παρασκευόπουλου. Και θέλω να ρωτήσω, αν εσείς είστε Κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, τι θα πράξετε με τον νόμο Παρασκευόπουλου;  Έχετε πει ότι αυτός ο νόμος θα πάψει να υπάρχει αλλά τι θα φέρετε σε αντικατάσταση αυτού του νόμου;  Τι θα αλλάξει;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να αποφυλακίζονται με οριζόντιες διαδικασίες χιλιάδες -κάποιοι τους εκτιμούν και στους 12.000 εγκληματίες- αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο να υποτροπιάσουν και να τελέσουν άλλα αδικήματα. Δεν είναι οι φυλακές μια περιστρεφόμενη πόρτα στην οποία κάποιοι να μπαίνουν και να βγαίνουν, κατά κανόνα να βγαίνουν και να μην ξαναμπαίνουν. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, λοιπόν, θα καταργηθεί. Και η ασφάλεια, ως αίσθηση απαραίτητη για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας, θα επανέλθει στην ελληνική κοινωνία.

Δημοσιογράφος:
Θα αυστηροποιηθούν οι διατάξεις σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποφυλακίσεις;

Κ. Μητσοτάκης:
Προφανώς και θα αυστηροποιηθούν και προφανώς δεν μπορούμε να υπάρχουν οριζόντιες διατάξεις οι οποίες να αφορούν τους πάντες.  Όταν πρόκειται δε για στελέχη, για ανθρώπους που έχουν υποπέσει σε εγκλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία, εκεί οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως αυστηροί.

Φυλακές τύπου Γ τις αποκαλούσαμε στο παρελθόν, φυλακές υψίστης ασφάλειας, για να το εξηγήσω με απλά λόγια, θα επανέλθουν στη χώρα.  Και δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την κατάσταση η οποία επικρατεί στον Κορυδαλλό ο οποίος σήμερα είναι επί της ουσίας ένα κέντρο μέσα από το οποίο συντονίζεται όλη η δράση του ποινικού εγκλήματος στην Ελλάδα αλλά συντονίζεται και η ίδια η δράση της τρομοκρατίας.

Αυτές δεν είναι εικόνες οι οποίες τιμούν μια σοβαρή χώρα. Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή και υπεύθυνη σωφρονιστική πολιτική με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των φυλακισμένων αλλά χωρίς να φτάνουμε στο σημείο να απελευθερώνονται άνθρωποι οι οποίοι είναι καταδικασμένοι για 20 χρόνια μετά από 2 χρόνια, χρησιμοποιώντας απάτες αλλά κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου. Ο κ. Φλώρος δεν θα έβγαινε από τη φυλακή εάν δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου. Όπως δεν θα είχαν βγει χιλιάδες άλλοι εγκληματίες, πολλοί από τους οποίους τέλεσαν άλλα αδικήματα, ληστείες και δολοφονίες μετά την έξοδό τους από τη φυλακή.

Δημοσιογράφος:
Θα πάμε λοιπόν σε μια αυστηροποίηση του πλαισίου. Θέλω να κλείσουμε το θέμα Φλώρου αλλά θέλω ένα σχόλιο από εσάς για την όλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει μετά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή του στενού σας συμβούλου, του κ. Δημητριάδη στην υπόθεση Φλώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είναι ο άνθρωπος ο οποίος έφτιαξε τις περίφημες off-shore, που κατέληξε και ένα μέρος των χρημάτων, όπως φαίνεται από τον ΕΝΦΙΑ, τον τότε ΕΝΦΙΑ.

Κ. Μητσοτάκης:
Ο κ. Δημητριάδης είναι αυτός που με την κατάθεσή του βοήθησε να φυλακιστεί ο κ. Φλώρος.  Αυτό πιστεύω τα λέει όλα. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει ο κ. Δημητριάδης με τον κ. Βαξεβάνη στη Δικαιοσύνη.

Δημοσιογράφος:
Θα πάει αυτή η υπόθεση στη Δικαιοσύνη, είναι φανερό. Θέλω να προσθέσω κ. Πρόεδρε, για να το κλείσουμε όλο αυτό, ότι και δεκάδες δημοσιογράφοι πέραν του κ. Βαξεβάνη έχουν συλληφθεί κατά καιρούς με αυτόν το νόμο από μηνύσεις πολιτικών στελεχών. Όχι από το δικό σας κόμμα μόνον, από όλα τα κόμματα και ίσως είναι καλό να μπει ένα τέλος στο πόσο εύκολα μπορεί κανείς να στείλει κάποιον στη φυλακή ή το αυτόφωρο.

Κ. Μητσοτάκης:
Θα ήταν, ξέρετε, πολύ καλό να μπει ένα τέλος, συνολικά, σε αυτή την ακατάσχετη επιχείρηση λασπολόγησης πολιτικών αντιπάλων.

Δημοσιογράφος:
Και αυτό, βεβαίως, από όλες τις πλευρές.

Κ. Μητσοτάκης:
Γιατί αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, όμως, είναι μια πολύ συνήθης στρατηγική. Είναι μια στρατηγική η οποία έχει βασικό σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα μεγάλα προβλήματα και από τις ανεπάρκειες αυτής της Κυβέρνησης.

Και αυτή η στρατηγική η οποία έχει εκτελεστικό βραχίονα τον συγκεκριμένο εκδότη, είναι μια στρατηγική η οποία εκπορεύεται μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου. Το έχω πει στον κ. Τσίπρα κατάμουτρα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Τσίπρας και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό, είναι το ίδιο πράγμα.

Δημοσιογράφος:
Έχει απαντήσει πολλές φορές ο κ. Βαξεβάνης και θέλω να το κλείσουμε αυτό το ζήτημα κ. Πρόεδρε εδώ αν μου επιτρέπετε και να έρθουμε στο θέμα της οικονομίας: Έχουμε τη ΔΕΘ μπροστά μας. Διαβάζω, όχι τις εξαγγελίες, γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, τα σχέδια εξαγγελιών των δύο κομμάτων. Πρέπει να σας πω ότι βλέπω πάρα πολλές ομοιότητες, σαν να είναι ένα πρόγραμμα που πάνω-κάτω έχει ένα κοινό καλάθι κ. Πρόεδρε: ο κατώτατος μισθός, αυξήσεις από ένα σημείο και μετά όπου μπορούν να δοθούν, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις εισφορών.  Με το ίδιο καλάθι πάτε με τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ;

Κ. Μητσοτάκης:
Ξέρετε κ. Σρόιτερ, θα είναι η τρίτη φορά που πηγαίνω στη ΔΕΘ.  Σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό για τον οποίο η ΔΕΘ είναι ένας τόπος ταυτισμένος με μία ακατάσχετη παροχολογία, όλοι ξέρουμε τι έγινε μετά το 2014 και πόσο ακριβά πλήρωσε η χώρα αυτή την πρακτική του κ. Τσίπρα.
        
Η Νέα Δημοκρατία, εδώ και δύο χρόνια, έχει εξαγγείλει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα μείωσης φόρων, περιστολής κρατικών δαπανών και προσέλκυσης επενδύσεων.  Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το πιστεύουμε γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στην ανάγκη να μειώσουμε τη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση προκειμένου να δημιουργήσουμε πλούτο και να ανταμείψουμε την εργασία και τον κόπο των Ελλήνων. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι πολύ κοντά στον δικό μας ιδεολογικό πυρήνα, τον φιλελεύθερο ιδεολογικό πυρήνα.

Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να πάει στη ΔΕΘ και να αντιγράψει κάποιες από αυτές τις εξαγγελίες, μπορώ από τώρα να στείλω στο γραφείο του τις δύο τελευταίες ομιλίες που για να πάρει και κάποιες ιδέες. Αλλά ό,τι και να πει ο κύριος Τσίπρας…

Δημοσιογράφος:
Το ακούτε φαντάζομαι, δεν σας το λέω εγώ πρώτη φορά.

Κ. Μητσοτάκης:
Το ερώτημα είναι αν τον ακούει η ελληνική κοινωνία. Πιστεύει οποιοσδήποτε σήμερα ότι ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εφαρμόσει έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα οποία λέει; Κοιτάξτε, ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη όταν ήξερε ότι θα γίνει Πρωθυπουργός και έταξε ένα πρόγραμμα παροχών 12 δισ. ευρώ. Τώρα που ξέρει ότι χάνει, πιστεύετε ότι θα δείξει οποιαδήποτε αυτοσυγκράτηση να υποσχεθεί και πάλι πράγματα τα οποία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει; Αλλά ο κ. Τσίπρας ούτε ξέρει, ούτε μπορεί, ούτε έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα πραγματικά φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Δημοσιογράφος:
Εσείς θα δείξετε αυτοσυγκράτηση; Γιατί το λέω αυτό; Το λέω αυτό γιατί και στο δικό σας πρόγραμμα υπάρχουν κάποια κενά τα οποία, αν θέλετε, να τα συζητήσουμε και τώρα. Για παράδειγμα, έχετε προαναγγείλει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου. Δεν μας έχετε πει τι θα φέρετε στη θέση του νόμου Κατρούγκαλου. Πού θα φτάσουν οι συντάξεις με τον νέο νόμο που εσείς θα φέρετε, για παράδειγμα; Τι εισφορές θα έχουμε; Δεν μας έχετε δώσει κάποια στοιχεία για αυτό. Θα το πείτε στη ΔΕΘ; Μπορείτε να μας πείτε σήμερα δύο λόγια;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα σας πω τώρα. Καταρχάς έχω μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αυτό μπορεί να ακούγεται σχετικά περίπλοκο για τους τηλεθεατές μας, να το εξηγήσω με απλά λόγια.

Ποιο είναι το πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου πέραν των μειώσεων των συντάξεων και του επανυπολογισμού; Είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά τιμωρεί την εργασία και είναι πάρα πολύ άδικο, κυρίως για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Θα αλλάξουμε, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα του συστήματος: εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω. Είναι δίκαιο αυτό, και πιστεύω ότι είναι μία βασική στρέβλωση στον ίδιο τον νόμο Κατρούγκαλου. Θα θεσμοθετήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε κεφαλαιοποιητικό δεύτερο κανόνα. Να το εξηγήσω πάλι με απλά λόγια: Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς τον οποίον δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον  διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς κανόνες, ώστε ο νέος ο οποίος σήμερα μας ακούει και ο οποίος δεν πιστεύει πραγματικά, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα πάρει σύνταξη, να γνωρίζει τουλάχιστον ότι, ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης, έχει ένα δικό του ατομικό κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπει να τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του.

Δημοσιογράφος:
Πριν πάτε στο τρίτο, μία διευκρίνιση σε αυτό γιατί φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο που το ακούει. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική του σύνταξη μέσα από μία συμφωνία με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα.

Κ. Μητσοτάκης:
Βεβαίως.

Δημοσιογράφος:
Όχι απαραίτητα με ένα ταμείο δημόσιο. Για παράδειγμα, με την τάδε ή με την τάδε εταιρεία.

Κ. Μητσοτάκης:
Με το ίδιο υποχρεωτικό ύψος 7%, δεν εισηγούμαστε μείωση στις επικουρικές αλλά με δυνατότητα ευελιξίας και επιλογής. Πλήρως ατομικός κουμπαράς ώστε να ξέρει ο νέος 19 ετών, ο οποίος μπαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, ότι κάποια στιγμή θα έχει μία αποταμίευση η οποία θα συμπληρώσει την κύρια σύνταξή του η οποία θα υπολογιστεί ανάλογα με τις κύριες εισφορές του.

Τρίτο σημείο το οποίο  χρειάζεται αλλαγή είναι το ύψος των εισφορών. Όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι  οι υπερβολικά  υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν την βιωσιμότητα των ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Το δικό μου σχέδιο, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίας τετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%. Αυτός είναι ο στόχος, και πιστεύω ότι με τη αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά και με μία ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος, ότι αυτό το στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε. Άρα μείωση των κύριων εισφορών για όλους από το 20% έως το 15%.

Δημοσιογράφος:
Σε βάθος 4ετίας.

Κ. Μητσοτάκης:
Σε βάθος 4ετίας με μία πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, για να πάρει μπροστά η οικονομία υπό, όμως, -και εδώ αυτό θέλω να το τονίσω μιας και είμαστε στην οικονομία- έναν βασικό όρο: τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Γιατί το λέω αυτό; Κ. Σρόιτερ, θέλω να το πω δημόσια και θέλω να το ακούσουν με προσοχή οι Έλληνες πολίτες αυτό. Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. Δεν έχουμε ξεφύγει από τη μέγγενη της κρίσης. Τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα, δεν μας έβγαλε κανείς από κανένα πρόγραμμα. Tο πρόγραμμα ήταν τριετές, θα τελείωνε στις 20 Αυγούστου, το ξέραμε από το 2015. Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Να μπορέσει η χώρα να αποκαταστήσει πάλι τηνπρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Με 4,5% επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Έχει πάρει όμως βαριά μνημονιακά μέτρα. Έχει, λοιπόν, όλα τα στραβά του μνημονίου, μέτρα για το 2019 και το 2020, αυστηρή λιτότητα για το μέλλον, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Είναι τραγική η αποτυχία του κ. Τσίπρα και βαριά η προσωπική του ευθύνη που δεν αξιοποίησε το τρίτο πρόγραμμα για να κάνει αυτό που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά κανονικότητας. Δεν μπορεί η Πορτογαλία σήμερα να δανείζεται με κάτω του 2% η χώρα και φυσικά με αντίστοιχο κόστος δανεισμού και οι επιχειρήσεις, και η Ελλάδα να είναι στο 4,5%. Δεν εμπιστεύονται σήμερα οι ξένοι επενδυτές την Ελλάδα του κ. Τσίπρα και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, μία μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνει όλη η ελληνική κοινωνία για να ανακτήσουμε συνολικά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Και αυτή είναι πρώτη προτεραιότητα φυσικά για την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφ' όσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.

Δημοσιογράφος:
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μία αντίφαση σε όλο αυτό το οποίο ακούω αυτή τη στιγμή; Τι εννοώ; Από τη μία μου περιγράφετε μία κατάσταση η οποία δεν είναι καλή στο μέτωπο της οικονομίας και λέτε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να βγούμε στις αγορές, άρα στην ουσία δεν έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε μόνοι μας. Έχουμε την επιτήρηση στο βαθμό που την έχουμε. Από την άλλη, λέτε για παράδειγμα ότι μπορούμε να πάμε σε γενναίες μειώσεις φόρων εάν εσείς εκλεγείτε Πρωθυπουργός; Θα σας αφήσουν οι ξένοι να το κάνετε;

Κ. Μητσοτάκης:
Καταρχάς, οι μειώσεις φόρων είναι κοστολογημένες από την πρώτη ΔΕΘ. Και εξισορροπούνται από σημαντικές μειώσεις δαπανών: συγκράτηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και εκχώρηση τμημάτων του ευρύτερου δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μέσα από συμπράξεις, καθώς και μία συνολική προσπάθεια ενός συμμαζέματος των κρατικών δαπανών που και σήμερα που μιλάμε, κ. Σρόιτερ, δυστυχώς, ξεχειλώνουν. Εγώ λοιπόν ήμουν πάρα πολύ συγκεκριμένος και πάρα πολύ τεκμηριωμένος.

Δεύτερον, το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η είσοδος σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Με 1,5% και 2% δεν πάμε πουθενά ως χώρα. Η απόσταση με την Ευρώπη θα μεγαλώνει, δουλειές καλές δεν θα δημιουργούμε και η Ελλάδα θα μένει εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση μίζερη και απαισιόδοξη.

Δημοσιογράφος:
Οπότε βεβαίως λέτε για περικοπή δαπανών. Kάθε φορά, όμως, που λέτε τη λέξη περικοπή δαπανών, κάθε φορά που λέτε συγκράτηση του δημοσίου τομέα...

Κ. Μητσοτάκης:
Μου λένε για απολύσεις.

Δημοσιογράφος:
Μιλάνε για απολύσεις. Και θέλω να μου πείτε…

Κ. Μητσοτάκης:
Δεν θα κάνουμε απολύσεις. Αλλά θα προσλαμβάνουμε έναν δημόσιο υπάλληλο για κάθε πέντε που θα φεύγουν, όχι έναν για κάθε έναν καινούργιο που θα προσλαμβάνεται. Και θα δώσουμε τέλος στη στρατιά των συμβασιούχων.

Δημοσιογράφος:
Θα λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας έτσι κ. Πρόεδρε;  Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε πάρα πολλούς τομείς του δημοσίου, τις ξέρετε και εσείς.

Κ. Μητσοτάκης:
Ναι, αλλά πού γίνονται οι προσλήψεις σήμερα κύριε Σρόιτερ;  Γίνονται εκεί που πραγματικά έχουμε ανάγκη; Δεν μου λέτε, όταν σήμερα για εποχικό προσωπικό δασοπυρόσβεσης προσλαμβάνουμε ανθρώπους με κοινωνικά κριτήρια, ποιον εξυπηρετούμε τελικά;  Όταν θα στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους -που επιχειρήθηκε- να τους στείλουν να καθαρίσουν δασικούς δρόμους, μπορέσαν να κάνουν τη δουλειά τους; Το δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη. Πρώτη προτεραιότητα, η υγεία. Δεύτερη προτεραιότητα για εμένα η στελέχωση των παιδικών σταθμών με μόνιμο προσωπικό. Τρίτη προτεραιότητα η παιδεία.  Με αυτή τη σειρά. Αλλά και στην παιδεία πρέπει, με μια προσεκτική άσκηση, να δούμε πραγματικά πόσους καθηγητές και δασκάλους χρειαζόμαστε και πού τους χρειαζόμαστε. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανακατανομής του προσωπικού του δημοσίου μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και κινητικότητας.

Εμείς λοιπόν δεν μιλάμε για ένα μεγάλο κράτος ούτε πιστεύουμε κατ΄ ανάγκην ότι το δημόσιο συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το κρατικό. Είναι μια μεγάλη διαφορά φιλοσοφίας που έχουμε με την αριστερά του κ. Τσίπρα, αυτό το οποίο ο κ. Τσίπρας αποκαλεί Αριστερά. Μεταξύ μας δεν πρόκειται ούτε για Αριστερά ούτε για κεντροαριστερά, ένα σύστημα εξουσίας είναι αλλά αυτό είναι μια προσωπική, δική μου αξιολογική κρίση.

Αυτό το οποίο σίγουρα δεν θα κάνουμε είναι να ξαναχτίσουμε το πελατειακό κράτος με τους παλιούς όρους της μεταπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας σήμερα υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές της μεταπολίτευσης. Εγώ έχω κάνει την αυτοκριτική μου για το τι κάναμε λάθος ως Νέα Δημοκρατία και έχω πει ότι αυτά πρέπει να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας που καταγγέλλει συνέχεια τη Νέα Δημοκρατία ως μέρος του παλιού, υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του παλιού στη σημερινή του διακυβέρνηση.

Δημοσιογράφος:
Μια και μιλάτε για παλιό και νέο. Είχαμε ανασχηματισμό πρόσφατα και άκουσα την κριτική της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει για ένα σχήμα που θυμίζει παλιό, για πρόσωπα που έρχονται από το παρελθόν και πάει λέγοντας. Θέλω να ρωτήσω με αφορμή αυτό, εσείς με ποια πρόσωπα θα κυβερνήσετε κύριε Πρόεδρε;  Γιατί πρωτοκλασάτα στελέχη σας, άνθρωποι τους οποίους εμπιστεύεστε και ως Τομεάρχες, άνθρωποι που όλοι εμείς δημοσιογραφικά περιμένουμε να υπουργοποιηθούν, είναι άνθρωποι που έχουν δοκιμαστεί, άλλοι με μικρότερη επιτυχία, άλλη με μεγαλύτερη, πάντως είναι πρόσωπα τα οποία έχουν τη φθορά της εξουσίας επάνω τους. Θέλω να ρωτήσω: θα μας εκπλήξετε και δεν θα είναι αυτοί οι υπουργοί σας; Θα είναι κάποια νέα πρόσωπα, ίσως από τα αποθέματα του κόμματος σας;

Κ. Μητσοτάκης:
Καταρχάς, ένα σχόλιο για τον ανασχηματισμό. Νομίζω ότι πέρασε και δεν ακούμπησε. Ήταν ένας αδιάφορος ανασχηματισμός μιας απερχόμενης Κυβέρνησης. Οι τελευταίοι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων που φεύγουν, κατά κανόνα αντιμετωπίζονται από την ελληνική κοινωνία με αδιαφορία. Εγώ έκανα δυο περιοδείες την προηγούμενη εβδομάδα, βρέθηκα στα Γρεβενά, στην Κόρινθο και κανείς δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για τον ανασχηματισμό διότι δεν προσέφερε τίποτα καινούργιο. Αυτό που είναι νομίζω ότι είναι πολύ ενοχλητικό λειτουργικά και αισθητικά είναι αυτή η εικόνα των τεράστιων υπουργικών σχημάτων όπου ο καθένας παίρνει μια καρέκλα μόνο και μόνο για να κρατηθούν κάποιες κομματικές ισορροπίες. Πολλοί έχουν πει, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα το κάνουν αυτό και το κάνουν. Εγώ ζητώ από τους Έλληνες πολίτες σε αυτό να με εμπιστευθούν.

Δημοσιογράφος:
Πείτε μας λοιπόν για τον δικός σας σχηματισμό.

Κ. Μητσοτάκης:
Θα έχω μικρότερο υπουργικό σχήμα, δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί. Δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης.

Δημοσιογράφος:
Σε κανένα Υπουργείο;

Κ. Μητσοτάκης:
Σε κανένα Υπουργείο. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης οι αναπληρωτές υπουργοί. Ξέρετε, είναι πολύ παράξενο το σχήμα του υπουργού αναπληρωτή διότι ο Υπουργός αναπληρωτής αναφέρεται απευθείας στον Πρωθυπουργό αλλά δεν αναφέρεται στον πολιτικό του προϊστάμενο. Θα υπάρχουν υπουργοί και θα υπάρχουν υπουργεία με κανέναν υφυπουργό, με έναν υφυπουργό ή με δύο υφυπουργούς.  Ένα λειτουργικό και σφιχτό σχήμα με συγχωνεύσεις υπουργείων. Όταν θα έρθει η ώρα θα ανακοινώσω συγκεκριμένα τη σύνθεση.

Δημοσιογράφος:
Πόσες φορές κύριε Πρόεδρε στη ζωή μου έχω ακούσει αυτό το μικρό και ευέλικτο λειτουργικό σχήμα;

Κ. Μητσοτάκης:
Για αυτό λέω, μην το ξαναπώ πολύ.

Δημοσιογράφος:
Το κρατάω όμως.

Κ. Μητσοτάκης:
Θα ήθελα να πω το εξής: Θα υπάρχει μια κατηγορία, ξέρετε, συμπολιτών μας οι οποίοι θα μας ψηφίσουν τελικά μην έχοντας πολύ υψηλές προσδοκίες.  Το αναγνωρίζω αυτό απόλυτα, περπατάω στον κόσμο, ξέρω την καχυποψία η οποία υπάρχει. Θα ήθελα πραγματικά, μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, αυτούς τους ανθρώπους να τους εκπλήξω ευχάριστα. Δεν σταματάει η άσκηση της διακυβέρνησης το βράδυ των εκλογών. Τότε αρχίζει.

Τα πρόσωπα τώρα: Προφανώς θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου.  Και με μικρότερους από εμένα, το έχω πει επανειλημμένως και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το περιμένουν οι συμπολίτες μας. Άρα πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα. Θα δείτε όμως και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον δεν είναι ταυτισμένα με τον επίσημο κομματικό χώρο. Προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Δημοσιογράφος:
Και τα οποία δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά σας;

Κ. Μητσοτάκης:
Και τα οποία δεν θα είναι στα ψηφοδέλτιά μας.

Δημοσιογράφος:
Θα είναι άνθρωποι δηλαδή της κοινωνίας που λέμε έξω από την πολιτική.

Κ. Μητσοτάκης:
Έξω από την πολιτική, της κοινωνίας ή έξω από το δικό μας πολιτικό χώρο.

Δημοσιογράφος:
Σε ποιους τομείς κύριε Πρόεδρε θα βάλετε τέτοιους ανθρώπους;

Κ. Μητσοτάκης:
Αφήστε με να κρατήσω και κάποιες εκπλήξεις. Αλλά το ζήτημα δεν είναι μόνο ξέρετε το υπουργικό Συμβούλιο, είναι συνολικά η στελέχωση της δημόσιας διοίκησης. Είναι οι γενικοί γραμματείς, είναι τα επιτελικά στελέχη τα οποία θα έρθουν και θα διοικήσουν εκείνες τις ΔΕΚΟ όπου το κράτος έχει δυνατότητα παρέμβασης διότι σε κάποιες δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν πιο αξιοκρατικές επιλογές. Δεν έχω να εξαργυρώσω κ. Σρόιτερ κομματικά γραμμάτια.  Νομίζω αυτό το ξέρουν οι συμπολίτες μας καλά.  Και η εντολή την οποία θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια εντολή να με εμπιστευθούν να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να έχω την όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και αποτελεσματική Κυβέρνηση. Καλή η επικοινωνία και χρήσιμη αλλά τελικά μία Κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Έχουμε κάνει μια σημαντική δουλειά προετοιμασίας, θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και στη ΔΕΘ, και από τώρα μέχρι τις εκλογές για το πόσο έτοιμοι είμαστε να δρομολογήσουμε τις σημαντικές παρεμβάσεις τις οποίες θέλουμε να δρομολογήσουμε γιατί δεν θα έχουμε πολύ χρόνο. Και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και των ξένων αλλά και των Ελλήνων είναι σημαντική υπόθεση και πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.  Αλλά είναι μια δουλειά που την κάνουμε με μεγάλη μεθοδικότητα και πιστεύω με ένα επίπεδο προετοιμασίας πολύ υψηλό.

Δημοσιογράφος:
Και εδώ, όπως είπατε, είναι οι πολίτες για να σας κρίνουν και στην πορεία.  Θέλω να πάμε στο θέμα των Σκοπίων. 30 Σεπτεμβρίου είναι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.        Οι δημοσκοπήσεις, με αυτές κινούμαστε, δείχνουν ότι το “ναι” θα επικρατήσει αν δεν αλλάξει κάτι. Θέλω να ρωτήσω τι σημαίνει δεν ψηφίζω την επικύρωση της συμφωνίας αλλά ταυτόχρονα σέβομαι τις δεσμεύσεις της χώρας. Αυτή τη συμφωνία δεν θα τη φέρετε προς επικύρωση αλλά θα σεβαστείτε και θα τηρήσετε αυτά τα οποία προβλέπει;  Πώς θα κινηθείτε εάν είστε Πρωθυπουργός;

Κ. Μητσοτάκης:
Καταρχάς να πούμε, για άλλη μια φορά, γιατί κατά την άποψή μας η συμφωνία αυτή είναι προβληματική.  Νομίζω, ότι απεκαλύφθη ξεκάθαρα και με το τηλεγράφημα αυτό από το 2008 το οποίο ξαναβγήκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στη δημοσιότητα. Ποια ήταν η μόνιμη διεκδίκηση των Σκοπίων, πιο σημαντική ακόμα και από το όνομα;  Η “μακεδονική” γλώσσα και η “μακεδονική” ταυτότητα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το τηλεγράφημα αυτό ότι αποτελούσε τον τελικό στόχο όλων των σκοπιανών κυβερνήσεων στο παρελθόν.  Εμείς το δώσαμε αυτό. Το δώσαμε χωρίς ουσιαστικά να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Και αυτό είναι βαθιά προβληματικό διότι έρχεται και κουμπώνει με όλο τον σκοπιανό αλυτρωτισμό ο οποίος δεν είχε ποτέ ουσιαστικές αναφορές σε αυτά περί Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτά ήταν σαχλαμάρες τα οποία ειπώθηκαν σε μια εποχή -πιστεύω- μόνο και μόνο για να προβοκάρουν την Ελλάδα. Ο σκοπιανός αλυτρωτισμός και η “μεγάλη Μακεδονία” είναι δημιούργημα των αρχών του 20ου αιώνα και πάνω σε αυτό όπως βλέπετε κουμπώνει και όλη η προπαγάνδα σήμερα του κ. Ζάεφ.

Δημοσιογράφος:
Τι θα μεταπράξετε;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα σας το πω ξεκάθαρα. Θέλω να ρωτήσω τους συμπολίτες μας -όχι μόνο στη Μακεδονία- πως αισθάνονται όταν ακούνε τον κ. Ζάεφ και τον κ. Ντιμιτρόφ να λένε ότι: “Εγώ είμαι “μακεδόνας” και μιλώ τη “μακεδονική” γλώσσα” και να μην απαντάει κανείς. Εμείς, λοιπόν, δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία.  Δεν θα την κυρώσουμε ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή εάν συμφωνία δεν έχει κυρωθεί σε αυτή τη Βουλή.

Δημοσιογράφος:
Ταυτόχρονα λέτε ότι σέβεστε τις δεσμεύσεις της χώρας. Να ρωτήσω κάτι και αν κάνω λάθος μου το λέτε. Εγώ καταλαβαίνω και μιλώντας και με ένα-δυο στελέχη σας ότι μια Κυβέρνηση δική σας από τη μια δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, αλλά από την άλλη ίσως να μην βάλει εμπόδια για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.             Από τη μια δεν θα κυρώσει τη συμφωνία, αλλά από την άλλη ίσως δεν θα βάλει εμπόδια για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αυτό θα συμβεί;

Κ. Μητσοτάκης:
Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα χαρτιά που έχουμε στη διάθεσή μας για να αλλάξουμε πτυχές της συμφωνίας που είναι προβληματικές. Αυτό σημαίνει ότι αν μεν η συμφωνία έχει κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα. Είμαι έντιμος και το εξηγώ στους πολίτες: Εάν η συμφωνία δεν κυρωθεί -για οποιοδήποτε λόγο- τότε δεν υπάρχει συμφωνία.  Τα πράγματα είναι πολύ απλά.

Δημοσιογράφος:
Και άρα δεν επιτρέπουμε στα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ, να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κ. Μητσοτάκης:
Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα του ΝΑΤΟ -αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι μια πολύ αργή διαδικασία- είναι ότι αφέτης έχει ήδη “πυροβολήσει” την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Πάντως η δική μας θέση είναι απολύτως ξεκάθαρη. Και βέβαια αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να είναι υπόλογοι είναι αυτοί οι οποίοι έφεραν τη συμφωνία. Εμείς κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας. Κάναμε πρόταση μομφής και βέβαια η τραγική υποκρισία του έτερου κυβερνητικού εταίρου ο οποίος από τη μια λέει ότι δεν ψηφίζει και θα ρίξει την Κυβέρνηση και από την άλλη στρογγυλοκάθεται στην καρέκλα του και απλά κερδίζει χρόνο με την καλή ελπίδα ότι η συμφωνία τελικά δεν θα περάσει στο δημοψήφισμα των Σκοπίων.

Δημοσιογράφος:
Να κλείσουμε κ. Πρόεδρε με το θέμα της Παιδείας. Ένα πολύ μεγάλο θέμα και θέμα των ημερών καθώς ανακοινώθηκε το νέο εκπαιδευτικό σύστημα από τον κ. Γαβρόγλου. Ένα από τα σημαντικά σημεία του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή, σε μια σειρά από πανεπιστημιακές σχολές χωρίς εξετάσεις. Θέλω να ρωτήσω αν αυτό είναι κάτι το οποίο σας βρίσκει σύμφωνο ή αν έχετε ένα τελείως άλλο μοντέλο στο μυαλό σας.

Κ. Μητσοτάκης:
Μιλάμε κ. Σρόϊτερ για μια πρωτοφανή ανευθυνότητα στα ζητήματα αυτά. Προκαλεί αναστάτωση και αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία και σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα εξεταστούν.        

Θυμίζω άλλα έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν από 1,5 χρόνο, άλλα είπε ο κ. Γαβρόγλου πέρυσι και άλλα λέει σήμερα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, όταν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας.            Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Αν μη τι άλλο όμως είναι ένα σύστημα που κανείς δεν αμφισβητεί.  Και σίγουρα, παρά τις δυσκολίες και παρά τα προβλήματα στο Λύκειο, επιβραβεύουν αυτόν που δουλεύει σκληρά. Αυτό είναι δεδομένο. Το σύστημα το οποίο προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για πρώτη φορά αμφισβητεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Υπάρχουν ζητήματα στη συμμετοχή του βαθμού, πόσω μάλλον όταν τα θέματα δεν θα μπαίνουν από μια τράπεζα θεμάτων. Και αυτός ο διαχωρισμός των Πανεπιστημίων, σε καλά και σκάρτα ή καλά τμήματα και σκάρτα, εγώ δεν το καταλαβαίνω, κ. Σρόιτερ. Τι σημαίνει δηλαδή; Καλοί μαθητές μπαίνουν με εξετάσεις και οι κακοί τους πετάμε σε ένα τμήμα που τους λέμε από τώρα ότι είναι σκάρτο; Αν ένα τμήμα είναι χαμηλής ζήτησης, μήπως δεν έχει λόγο ύπαρξης καθόλου; Μήπως κοροϊδεύουμε σήμερα τα παιδιά μας και τους λέμε θα μπείτε ελεύθερα σε ένα τμήμα το οποίο επί της ουσίας είναι για τα αζήτητα μόνο και μόνο για να πάρετε ένα πτυχίο, να σας χαϊδέψουμε τα αυτιά και να πούμε ότι μετά έχετε πάρει ένα πτυχίο Πανεπιστημίου;

Αντί να ασχοληθούμε σήμερα σοβαρά με το πως θα χτίσουμε μια επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση στη χώρα -που είναι η πρώτη προτεραιότητα για εμένα στα ζητήματα της γέφυρας του Λυκείου για την αγορά οικονομία- για το πως τα Πανεπιστήμια μας θα γίνουν ανταγωνιστικά και θα υπάρχει η σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, πάμε και κάνουμε τέτοια τερτίπια. Ζητώ και τώρα και δημόσια -και ελπίζω να συνταχθούν και άλλα Κόμματα σε αυτή μου την έκκληση- να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Και λέω ξεκάθαρα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής για τουλάχιστον 2 χρόνια, μέχρι που να διορθώσει άλλες πτυχές του συστήματος που αφορούν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για να μπορούμε να ξαναδούμε στη συνέχεια το σύστημα εισαγωγής. Για να γνωρίζουν επιτέλους οι νέοι μας, οι 16άρηδες, 17άρηδες με ποιο σύστημα θα εξεταστούν. Αλλά αυτό το απίστευτο “ράβε ξήλωνε” και αυτή η ισοπέδωση προς τα κάτω σε όλα, αδικεί την Παιδεία μας, αδικεί τα νέα παιδιά και βγάζει στην επιφάνεια όλες τις εμμονές μιας Κυβέρνησης που βγάζει, αν θέλετε, τα όποια παλαιο-αριστερά αντανακλαστικά της στην Παιδεία.

Δημοσιογράφος:
Η αλήθεια είναι ότι κάθε Υπουργός Παιδείας φέρνει και ένα νέο σύστημα και οι μαθητές τα τελευταία χρόνια έχουν τρελαθεί κύριε Πρόεδρε. Και δεν μιλάω για αυτή την Κυβέρνηση, μιλάω για όσο θυμάμαι.

Κ. Μητσοτάκης:
Τρεις Υπουργοί Παιδείας σε αυτή την Κυβέρνηση. Και αυτό από μόνο του είναι πολύ παράξενο.  Ήθελα πραγματικά να φτάσουμε στο σημείο ο Υπουργός Παιδείας της επόμενης Κυβέρνησης να είναι Υπουργός Παιδείας για μια τετραετία. Για να μπορεί να έχει πραγματικά μια συνέχεια. Διότι οι παρεμβάσεις στην Παιδεία πρέπει να έχουν βάθος, χρόνο και συνέχεια. Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, δε θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα. Είναι πολύ καλύτερο να παραμείνουμε στο σύστημα αυτό το οποίο έχουμε για τουλάχιστον 2 χρόνια, να έχουμε μια σταθερότητα και μετά ξεκινώντας από τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, για να έχουν αρκετό χρόνο, να χτίσουμε ένα καινούριο σύστημα το οποίο θα στηρίζεται και σε μια διαφορετική αντίληψη του πως θέλουμε το Λύκειο.

Δημοσιογράφος:
Μάλιστα. Άρα, λοιπόν, εάν είστε εσείς Πρωθυπουργός θα κάνετε μια πολύ καλή επιλογή για να κρατήσετε έναν Υπουργό 4 χρόνια, όπως δεσμευθήκατε τώρα. Σας το εύχομαι.

Εύχομαι, επίσης, ένα πολύ καλό Φθινόπωρο και καλή δύναμη γιατί και εσείς και ο Πρωθυπουργός έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους.

Κ. Μητσοτάκης:
Να είστε καλά. Και εγώ να ευχηθώ να έχουμε ένα καλό Φθινόπωρο, μια καλή επάνοδο, κυρίως στα παιδιά στα σχολεία. Και εύχομαι πραγματικά, δεν έχω πολλές ελπίδες, εύχομαι καθώς πηγαίνουμε προς την προεκλογική περίοδο -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα γίνουν εκλογές το 2019, εγώ θα ευχόμουν να γίνουν και νωρίτερα- να μιλήσουμε για το μέλλον. Εμείς ξεκινήσαμε στη ΔΕΘ, μιας και είμαστε σε κλίμα ΔΕΘ, με το πρώτο μας σύνθημα “Συμφωνία Αλήθειας”. Πέρυσι, “Αξίζουμε καλύτερα”. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά και οι Έλληνες να αισθάνονται ασφάλεια για το μέλλον τους. Αυτό είναι το πραγματικό διακείμενο. Και όταν μιλάω για ασφάλεια δεν μιλάω μόνο για ασφάλεια στη γειτονιά τους. Και αυτό που γίνεται με την Παιδεία ανασφάλεια είναι. Και αυτό που γίνεται με την Υγεία -μου είπε κάποιος φίλος, συνάδελφος σας, τώρα που ήμουν στη Βουλή, ότι δεν μπορούσε πάλι να βρει κρεβάτι εντατικής- και αυτό ανασφάλεια είναι. Ζούμε σε ανασφάλεια. Άρα ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στις γειτονιές τους, στην προβλεψιμότητα της ζωής τους.

Δημοσιογράφος:
Κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ να είστε καλά.

Κ. Μητσοτάκης:
Εγώ σας ευχαριστώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *