Στην φυλακή για μίζες το ζεύγος Παπαντωνίου

Δικαιοσύνη, μίζες, Γιάννος Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου είναι ο δεύτερος υπουργός άμυνας, μετά τον Άκη Τσοχατζόπουλο, προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο, που οδηγήθηκε στις φυλακές με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων από εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας την περίοδο 2001-2004 των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.


Μετά από μία μαραθώνια απολογία που κράτησε συνολικά 20 ώρες, οδηγήθηκαν στη φυλακή τόσο ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου όσο και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Ανακριτές και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του πρώην υπουργού και της συζύγου του για «ξέπλυμα» 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται να έλαβε ως «δώρο» κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, το 2003, για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε στα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης, το 2003, για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, ο Γιάννος Παπαντωνίου κλήθηκε να πείσει ότι δεν ζημίωσε το Δημόσιο με κίνητρο – όπως ανέφεραν οι δικαστικές Αρχές – παράνομα ωφελήματα που έλαβε.

Ο Γ. Παπαντωνίου αντέκρουσε το κατηγορητήριο σημειώνοντας ότι δεν χρηματίστηκε. «Δεν έχετε κανένα απολύτως στοιχείο, ούτε ένδειξη ούτε τίποτε που να υποδηλώνει χρηματισμό. Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός του κατηγορητηρίου». Ισχυρίστηκε ακόμη πως αν δεν υπέγραφε τη σύμβαση αυτή, η ζημιά του Δημοσίου θα ήταν 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να δαπανηθούν για την κατασκευή νέων πλοίων. «Η επιλογή που ουσιαστικά εισηγείστε μέσω του κατηγορητηρίου θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια» φέρεται να είπε στους δικαστικούς λειτουργούς.

Ο κατηγορούμενος για νομιμοποίηση παράνομων αμοιβών που φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια ελβετικών φράγκων δεν έπεισε ανακριτές και εισαγγελέα σχετικά με όσα του καταλογίζονται στο 800 σελίδων κατηγορητήριο που συντάχθηκε με κορμό τη σύμβαση του 2003 για την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως προαναφέραμε πρόκειται για τη σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6/2/2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνική Άμυνας. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έλαβε ως δώρο τα χρήματα για να δώσει την σύμβαση στην γαλλική εταιρεία THALES, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Για «κίνδυνο για τη δημοκρατία» έκανε λόγο ο Γ. Παπαντωνίου


«Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου κατά την αποχώρησή του από τα ανακριτικά γραφεία μετά την απόφαση για την προφυλάκιση τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του.  

Το ζεύγος Παπαντωνίου οδηγήθηκε χθες βράδυ στο τμήμα Μεταγωγών και αργότερα σήμερα  θα μεταφερθούν μετά από απόφαση εισαγγελέα σε φυλακές, κατά πληροφορίες στον Κορυδαλλό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου