Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους

Το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των αγορών.
Εντονη είναι η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «πολιτικοποίηση» των αποφάσεων, όχι μόνο όσον αφορά στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Euro2day.gr το οποίο μίλησε με αρκετούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκλίνουν στην άποψη ότι οι πολιτικές ζυμώσεις για τις κρίσιμες θέσεις που «ανοίγουν» στην ΕΕ το 2019 ενδέχεται να φέρουν τα πάνω-κάτω και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εσωστρέφεια των ΗΠΑ, τον εμπορικό «πόλεμο» και τις υπόγειες πιέσεις Κίνας και Ρωσίας, να απειλήσουν τη σταθερότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ήρθε να επιβεβαιώσει τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr, τόσο για την αναδιάταξη της ευρωζώνης όσο και για τις πολιτικές αποφάσεις λέγοντας ότι προβληματίζεται με τις εμπορικές διενέξεις, την επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών μελών, αλλά και την παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Το ελληνικό χρέος και οι τράπεζες


Όλες οι πλευρές συμφώνησαν να μην μιλήσουν για τις συντάξεις και συγκεκριμένα θέματα της Ελλάδας στο Μπαλί, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία συμπαρασύρουν και τη χώρα. Η Κομισιόν μάλιστα σηκώνει ψηλά τον πήχη της ανησυχίας για τη γειτονική χώρα ώστε να ενισχυθούν, μέσω των αγορών, οι πιέσεις προς τη Ρώμη ενόψει διαπραγματεύσεων για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στο Μπαλί, ωστόσο, έγιναν αρκετές κλειστές συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης. Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και το ΔΝΤ κατέκριναν την πολιτικοποίηση της Κομισιόν και την έντονη παρουσία «πολιτικών ανταλλαγμάτων» στο προσφυγικό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, όπως λένε οι πηγές, την δημοσιονομική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας.

«Εαν η ΕΕ λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει από την Ρώμη τότε θα παρατείνει την δημοσιονομική χαλαρότητα που παρέχει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν στις κυβερνήσεις της Ιταλίας; Αυτό είναι επικίνδυνο», επεσήμανε παράγοντας από την Φραγκφούρτη.

Σε ότι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν ότι από το 2022 αναμένεται να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση (reprofiling) από την ΕΕ γιατί δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των αγορών.

Με την ΕΚΤ να τελειώνει από πυρομαχικά και να μην μπορεί να «ξελασπώσει» πλέον την ευρωζώνη, η ευρωτράπεζα βγάζει κόκκινη κάρτα σε νέους «πολιτικούς χειρισμούς» σε ότι αφορά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα υποστηρίζει ότι ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας, αλλά και κάποιες τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονται «συμμάζεμα», ενώ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ έκανε αναφορά σε μια εκ των τεσσάρων συστημικών η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον SSM και ανταλλάσσει επιστολές σε ότι αφορά το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης. «Δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όμως. Θεωρώ ότι θα εξελιχθεί ομαλά», ανέφερε για την ελληνική τράπεζα.

Η διάλυση του Washington Club


Οι εποχές που οι επικεφαλής της Κομισιον, του ΔΝΤ, του ESM, του Eurogroup μαζί με τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συνεδρίαζαν (από το 2012) τρεις φορές το χρόνο και ουσιαστικά λάμβαναν όλες τις αποφάσεις για την ευρωζώνη, τελείωσαν.

Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι το Club έχει διαλυθεί και έχει ανασυσταθεί ένα μικρότερο. Οπως μαθαίνουμε, η αποχώρηση -ουσιαστικά- από την Ευρώπη του ΔΝΤ εν μέσω εντόνων διαφωνιών με την Κομισιον, έβγαλε εκτός το Ταμείο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη δημόσια διαμάχη κορυφής μεταξύ Λαγκάρντ και Γιούνκερ για τις εκατέρωθεν δημοσιονομικές προβλέψεις και την αναξιοπιστία τους.

Επίσης, λόγω αδυναμίας των οικονομικών Ισπανίας και Ιταλίας και μετά από τις τελευταίες εκλογές στη Ρώμη και αυτές οι δυο χώρες δεν θεωρούνται πλέον «πυρήνας» και τέθηκαν εκτός.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι προς το παρόν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας συναντούνται και κυκλικά «μπαινοβγαίνουν» στο πιο μικρό νέο Club, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup και συνήθως ο Μπεουά Κερέ από την ΕΚΤ. Ο αυστριακός υπουργός οικονομικών παραμένει εκτός παρά το γεγονός ότι ο Αυστριακός Καγκελάριος λαμβάνει μέρους στις τηλεφωνικές διασκέψεις των «5» (Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ, Ρούτε, Κουρτς) που αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, οι ευρωεκλογές του 2019 και θέσεις που ανοίγουν στην κορυφή της ΕΕ έχουν δημιουργήσει απ’ ότι φαίνεται ένα μείγμα καχυποψίας και εσωστρέφειας. Κανείς όμως στο Μπαλί δεν φαίνεται να ξέρει με βεβαιότητα ποιος θα προταθεί για που και ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ρωτούν ακόμα και δημοσιογράφους για το τί γνωρίζουν για τις προθέσεις της ομάδας των «5»....

Μητσοτάκης βλέπει Γιούνκερ


Τη Τετάρτη πριν τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ για το άρθρο 50 (Brexit) και της Συνόδου του ΕΛΚ όπου θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι χρειάστηκε αρκετή πίεση για να κλειστεί το ραντεβού, καθώς ο κ. Γιούνκερ θέλει να απέχει από την προεκλογική περίοδο της Ελλάδας. Καθώς όμως ήδη έχει δει την Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θοδωράκη και πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα θα «έβγαζε μάτι» να απορρίψει για ακόμα μια φορά το αίτημα του προέδρου της ΝΔ.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι η αλληλεγγύη των μελών του ΕΛΚ, -ως είθισται- όπως σημειώνει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, αλλά η ατζέντα του προσφυγικού και κατά πόσο μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ με συνασπισμό με άλλα κόμματα θα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την παρούσα πολιτική.
economytoday

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια