Ticker

6/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και πορεία...» (vid)

«Η κυβέρνηση πορεύεται σε σαφή κατεύθυνση. Έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα, την έξοδο από τα μνημόνια και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.


«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμισι χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

Η εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού:


Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε κρίσιμα ζητήματα για την Ευρώπη, το μέλλον της και τον διεθνή της ρόλο.

Συζητήσαμε προχθές το βράδυ, στο δείπνο, την πρώτη μέρα για το Brexit και χθες ενημερωθήκαμε και αναπτύξαμε τις απόψεις μας για την πορεία σημαντικών πτυχών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής, θα έλεγα. Υπάρχει ένα αδιέξοδο. Ελπίζω αυτό το αδιέξοδο να είναι προσωρινό. Σε κάθε περίπτωση, εγώ θα ήθελα να προσθέσω ότι αντικατοπτρίζει και την αδυναμία στο εσωτερικό της Βρετανίας, τους πολιτικούς συσχετισμούς τόσο εντός του κυβερνώντος κόμματος, όσο και στο σύνολο της χώρας, την αδυναμία να υπάρχει μια ξεκάθαρη θέση και στάση, άρα, θα έλεγα ότι είναι σε μεγάλο βαθμό και πολιτικό αυτό το αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας, εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μπαρνιέ, και θεωρούμε πως υπάρχουν τρόποι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο, χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. Πρώτα απ’ όλα, να μην αμφισβητήσουμε την ουσία και το περιεχόμενο της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής για την Ιρλανδία. Να αποφύγουμε την επαναφορά των φυσικών και προστατευόμενων συνόρων επί ιρλανδικού εδάφους, ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Να μην αμφισβητήσουμε, δηλαδή, την ειρήνη και τη συνεννόηση που επετεύχθη με κόπο και με αίμα στο νησί.

Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε με αυτό τον τρόπο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει. Περιμένουμε, λοιπόν και εμείς, με αγωνία να δούμε τις εξελίξεις ελπίζοντας ότι ως συνήθως στην Ευρώπη, στο παρά πέντε, να λύνονται όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα. Όπως συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις να συμβεί και με τη διένεξη σε ό,τι αφορά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Τη δεύτερη μέρα, συζητήσαμε ένα σύνολο θεμάτων, που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υποστήριξα την άποψη ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αυτή η τακτική των καθυστερήσεων και των αναβολών, στις οποίες επιδίδεται – για να μην πω, ειδικεύεται – η Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος της ημέρας είναι σε βάρος της Ευρώπης, σε βάρος της αξιοπιστίας μας ως πολιτικές ηγεσίες και βεβαίως, σε βάρος των λαών μας. Αρκετά προβλήματα έχει ήδη η Ευρώπη , δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλα. Πρέπει να αρχίσουμε να λύνουμε σιγά-σιγά.

Για παράδειγμα, υποστήριξα ότι δεν πρέπει να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες. Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει μια σύνθετη διαδικασία, με την ανάγκη αυτό να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Η όποια καθυστέρηση πιστεύω ότι θα αποτελέσει έναν κίνδυνο για την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και γι’ αυτό το λόγο στο σημείο αυτό ήμουν σχετικά αυστηρός, λέγοντας σε όλους τους συναδέλφους μου ότι αυτή η τακτική πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Επίσης, αναφέρθηκα στην ανάγκη ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων να μην χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα. Δεν μπορούμε να συζητάμε, να αποφασίζουμε και να μην εφαρμόζουμε όλα όσα αποφασίζουμε.

Και, βεβαίως, αναφέρθηκα και στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης που πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση, χωρίς να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, έχοντας λάβει υπόψη της τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση.

Αυτό είχαμε τη δυνατότητα να το κουβεντιάσουμε παρουσία του Μάριο Ντράγκι και του Μάριο Σεντένο, όπου ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε τη θετική πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είπε και κάτι το οποίο εγώ κράτησα, ότι στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός. Πράγμα που σημαίνει ότι αν πρέπει να διορθώσουμε τη στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα που έχει λιακάδα. Και όχι όταν αρχίσει να βρέχει.

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και στην ανάπτυξη.

Αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη. Στην κατεύθυνση αυτή, επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός την πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας. Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, για τους οποίους επίσης πρέπει να φροντίσουμε να δημιουργήσουμε υποδομές προστασίας , τότε η Ευρώπη ούτε θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική προς τους πολίτες της, ούτε θα μπορέσει να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων , ακροδεξιών, ευρω-σκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει, σε τελική ανάλυση, να έχει μέλλον.

Παράλληλα, στον τομέα της ασφάλειας συμφωνήσαμε σε μέτρα για την ενίσχυση της συνεργασίας μας και για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και των κυβερνοεπιθέσεων.

Κυρίως, στο προσφυγικό, συμφωνήσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο Ε.Ε-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019. Μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά και την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία , την ενέργεια και την ασφάλεια.

Αυτό έχουμε τονίσει και στο πλαίσιο της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου και θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναθέσουμε και να ξανασυζητήσουμε στην επόμενη Σύνοδο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου στη Λευκωσία.

Αυτήν την προοπτική πρώτοι αναδείξαμε και συζητάμε και στις τριμερείς συνεργασίες μας στη περιοχή, όπου Ελλάδα και Κύπρος θέτουν τα ζητήματα αυτά για τη συνεργασία και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο μαζί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη.

Και αυτά τα ζητήματα θέλουμε να συζητήσουμε και κατά τη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη , για τη σταθερότητα στη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου. Έχω προσκληθεί, Ελλάδα θα είναι εκεί για πρώτη φορά προσκεκλημένη στη συζήτηση που αφορά τη Λιβύη.

Αυτήν την προοπτική θα συζητήσουμε και κατά την Ευρωαραβική Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Αθήνα.

Παράλληλα, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της προστασίας των συνόρων σε αστυνομικό επίπεδο, αλλά και με καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, αλλά και για την ολοκλήρωση του Κανονισμού Επιστροφών και την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Και θέλω να τονίσω, ιδιαίτερα το τελευταίο, καθώς η στήριξη της Ευρώπης στην επιτάχυνση των διαδικασιών του Ασύλου έχει καίρια σημασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πέραν όμως των σημαντικών ζητημάτων που συμφωνήσαμε σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος και πέραν όσων συμφωνήσαμε και συζητήσαμε, αυτό που ονομάζουμε πτυχή της προστασίας των συνόρων, τόνισα ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση απέναντι στο φαινόμενο, στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση πρέπει να αποδίδουμε παράλληλα και εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις διαστάσεις του προβλήματος, άρα και σε αυτό που ονομάζουμε εσωτερική πτυχή.

Τόνισα, λοιπόν, ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει, να προχωρήσει η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού των ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού, αλλά και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων ασύλου.

Τόνισα δε ότι η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού και συνεννόησης διχάζει την Ευρώπη και είναι αυτό που δημιουργεί προβλήματα σήμερα στην Ευρώπη. Και η επιμονή βεβαίως μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική η οποία είναι στο τέλος-τέλος αναποτελεσματική.

Βεβαίως, να τονίσω ότι συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα και θα υπάρξει συμφωνία στο τέλος του χρόνου, για ένα αίτημα που είχα θέσει -σας θυμίζω- στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ για την δημιουργία του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ουσιώδες για τους πολίτες της Ευρώπης και για το αίσθημα ότι η Ε.Ε κινείται στην κατεύθυνση του να τους προστατέψει και να συνειδητοποιήσει τις ανάγκες τους.

Χθες και σήμερα, πραγματοποιήθηκε και η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ασίας. Μια Σύνοδος με ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.

Σε αυτή την περίοδο, νομίζω, όπου έχουμε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η διεθνής τρομοκρατία και σε μια περίοδο επίσης, που αναδεικνύονται και οι περιφερειακές διενέξεις οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική μιας αδιέξοδης εθνικής περιχαράκωσης, μιας αδιέξοδης εθνικιστικής ρητορικής και να ενισχύσουμε το διάλογό μας, όχι μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα ο διάλογός μας με την Ασία και με τις υπόλοιπες ασιατικές χώρες. Πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης.

Η Ελλάδα ως μια χώρα που βρίσκεται στο αντάμωμα αυτών των δύο ηπείρων, αλλά και ως μια χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, συνεργασίας και ασφάλειας στη περιοχή, περιφερειακός για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια, θα διαδραματίσει πιστεύω ένα εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη συνεργασία.

Τέλος, στο περιθώριο των δύο Συνόδων είχα την ευκαιρία να έχω μια σειρά από συναντήσεις. Συνάντησα τον επικεφαλής της ΕΚΤ, τον κ. Ντράγκι. Συνομίλησα με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, κ. Mεντβέντεφ και για την επικείμενη επίσκεψή μου στη Μόσχα. Συναντήθηκα με τον Ινδό Αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο Αντιπρόεδρο, με τον οποίο εστιάσαμε στις ευκαιρίες για συνεργασία που ανοίγει ο ρόλος της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Και, βέβαια, μόλις ολοκληρώσουμε θα έχω την ευκαιρία αργότερα να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου αντικείμενο της συζήτησής μας θα είναι τα επόμενα βήματά μας, τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας στις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, στις εξαγωγές ιδιαίτερα αγροδιατροφικών προϊόντων, αλλά, βεβαίως, της συνεργασίας μας και σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς όπως είναι γνωστό η Ελλάδα θα συμμετέχει πλέον ως η 17η χώρα στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία για τα Βαλκάνια και τη περιοχή μας, το 16+1.

Με αυτές τις σκέψεις και τις επισημάνσεις ολοκληρώνω την ενημέρωσή μου για όσα συνέβησαν αυτές τις δυόμιση μέρες στις Βρυξέλλες και είναι ανοιχτός σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Η συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Συνόδου του ASEM:
Η σχέση Ε.Ε.-Bρετανίας κινείται επί ξυρού ακμής


«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Η τακτική των καθυστερήσεων είναι σε βάρος της Ευρώπης


Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ελληνο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας


«Χρειαζόμαστε νέους, κοινούς θεσμούς, προσανατολισμένους, όχι στη λιτότητα, αλλά στην οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εξήγησε πως αυτό σημαίνει νέους και ισχυρούς θεσμούς επιμερισμού κινδύνων και αλληλεγγύης, όχι μόνον ως προς το τραπεζικό σύστημα, με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή εγγύηση καταθέσεων. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας ως στοιχείου συστημικής σταθερότητας της Ευρωζώνης. «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε, «επαναφέραμε, εγώ και ο Ισπανός Πρωθυπουργός, την πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου κατά της Ανεργίας».

«Γιατί αν η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει ως προτεραιότητά της μόνο τους αριθμούς και δεν βλέπει ότι πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι, τότε η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει ελκυστική για τους πολίτες της και να ανακόψει την ανησυχητική άνοδο ακραίων ακροδεξιών ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, ούτε θα μπορέσει να έχει μέλλον», υπογράμμισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παρούσα η Ελλάδα στη Διάσκεψη για τη Λιβύη 


Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη στο Παλέρμο για την Λιβύη, στις 12 Νοεμβρίου, όπου η Ελλάδα είναι για πρώτη φορά προσκεκλημένη. 

Ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες διέλευσης και προέλευσης

«Στο προσφυγικό συμφωνήσαμε στην ενίσχυση της συνεργασίας μας με χώρες διέλευσης και προέλευσης προσβλέποντας και στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών Χωρών που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο στις Αρχές του 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επισήμανε ότι είναι μια πρωτοβουλία που η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο στήριξε και στηρίζει σταθερά, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος για τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική.

«Άλλωστε, ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή έχουμε αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής στο πλαίσιο μιας νέα πολυπεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά την μετανάστευση, αλλά και την οικονομία και την ενέργεια και την ασφάλεια».

Η Σύνοδος Ευρώπης - Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Σύνοδος Ευρώπης -Ασίας έχει ιδιαίτερη σημασία την περίοδο που διανύουμε καθώς ενισχύονται η οικονομική παγκοσμιοποίηση και αλληλεξάρτηση των οικονομιών μας.

«Ακριβώς σε αυτήν την περίοδο που ενισχύονται οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η διεθνής τρομοκρατία, ή αναδεικνύονται οι περιφερειακές διενέξεις όπως στην Κορεατική Χερσόνησο, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής περιχαράκωσης και της εθνικιστικής ρητορικής».

Είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ασία προς όφελος της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ειρήνης, καθώς μόνο έτσι μπορεί να αναβαθμισθεί και ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο αυτό, καθώς βγαίνει από την κρίση και καθίσταται ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και περιφερειακός κόμβος για το εμπόριο, τις μεταφορές και την ενέργεια», είπε.

Να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών στο προσφυγικό / μεταναστευτικό.


«Αν θέλουμε να πάρουμε στα σοβαρά την συναπόφασή μας για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο φαινόμενο της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, πρέπει να αποδίδουμε εξίσου μεγάλη σημασία και στις τρεις του διαστάσεις, άρα και στην εσωτερική πτυχή», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και να καθιερωθεί ένα δίκαιο σύστημα αλληλεγγύης και καταμερισμού ευθυνών. Με την καθιέρωση ενός μόνιμου, αποτελεσματικού και εύκολα ενεργοποιήσιμου μηχανισμού ανακατανομής αιτούντων ασύλου».

Τόνισε δε ότι «η επιμονή ορισμένων κρατών-μελών να μην δείχνουν πνεύμα συμβιβασμού διχάζει την Ευρώπη και πως η επιμονή μόνο στην εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης και όχι ταυτόχρονα και στο άνοιγμα νόμιμων οδών επανεγκατάστασης οδηγεί σε μια πολιτική αναποτελεσματική».

Διεθνείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού


Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρωθυπουργό κ. Medvedev και για την επίκείμενη επίσκεψή του στη Μόσχα, επίσης με τον Ινδό Αντιπρόεδρο του οποίου η χώρα θα είναι τιμώμενη στην ΔΕΘ του 2019, αλλά και με τον Ινδονήσιο Αντιπρόεδρο με τον οποίο εστίασαν στις ευκαιρίες για συνεργασία, ενώ ανοίγει ο ρόλος μας στην παγκόσμια ναυτιλία.

Αργότερα ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει για την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας, με τον Κινέζο πρωθυπουργό που θα συναντήσει σήμερα το απόγευμα. Με έμφαση στα επόμενα βήματά μας σε σχέση με τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την εξαγωγή αγροδιατροφικών προιόντων, αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο με τη συμμετοχή της Ελλάδας, ως της 17ης χώρας, στην πρωτοβουλία 16+1.

Η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας


Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να προσφύγει πρόωρα σε εκλογές ή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα έλεγε σε όσους αρέσκονται σε δημοσιεύματα για εκλογές εδώ και δυόμισι χρόνια να παίξουν και κανένα λόττο, γιατί εδώ και δυόμισι χρόνια οι προβλέψεις τους δεν έχουν επαληθευτεί και μπορεί να είναι πιο τυχεροί αναζητώντας την τύχη τους στον τζόγο.

«Οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής σε αυτές. Τούτη την ώρα, νομίζω είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνησή μου χαίρει της πλήρους και απόλυτης στήριξης της πλειοψηφίας της εθνικής μας αντιπροσωπείας».

Το θέμα Κοτζιά έχει λήξει


Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι χθες ενημερώθηκε για μια επιστολή που βρίσκεται στο γραφείο του σε έναν φάκελο με την ένδειξη «αυστηρά προσωπικό», ότι θα τη διαβάσει προσεκτικά όταν επιστρέψει, άλλωστε -πρόσθεσε- θα συναντηθεί αύριο κατ' ιδίαν με τον Νίκο Κοτζιά και πως «ωστόσο δεν συνηθίζω ποτέ να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα ως αυστηρά προσωπικές και δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα».

«Για μένα το θέμα αυτό έχει λήξει και δεν πρόκειται να δώσω καμία συνέχεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ν. Κοτζιάς ήταν και ένα ανοικτό βιβλίο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πως είναι ευτυχής γιατί θα έχει τη δυνατότητα αυτό το βιβλίο να το συμβουλεύεται τακτικά στα κρίσιμα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική που πλέον βρίσκονται αποκλειστικά στα δικά του χέρια.

Κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών η σημερινή μέρα


Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς έχουμε την πρώτη ψηφοφορία για την έναρξη της διαδικασίας της Συνταγματικής μεταρρύθμισης στη γειτονική χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η προοπτική έναρξης της διαδικασίας αυτής που αλλάζει τη συνταγματική ονομασία είναι μονόδρομος για τους γείτονες μας αν επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ευχήθηκε δε, καλή επιτυχία στον Ζόραν Ζάεφ.

Στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής


«Από δω και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό βεβαίως, ο δημόσιος διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας και είναι απολύτως σεβαστό.

Η πορεία της κυβέρνησης δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν


«Η κυβέρνηση προχωρά, έχει σαφή προορισμό, σαφή στόχο και η πορεία της δεν απειλείται και δεν αμφισβητείται από κανέναν», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες


«Ο κ. Ντράγκι μου ανέλυσε την εκτίμηση του ότι έχουμε αναταράξεις και διακυμάνσεις στο ελληνικό ομόλογο που οφείλονται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι συμφώνησαν πως το τελευταίο διάστημα παρατηρούν θετική τάση, να αποκλίνει το ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο, «πράγμα που μας κάνει αισιόδοξους να πιστεύουμε ότι οι αγορές αρχίζουν και αναγνωρίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικά, ότι η προοπτική και η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές και ότι η ιταλική κρίση δεν θα επηρεάσει την πορεία μας για την οριστική έξοδο από την κρίση».

Για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής


Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, αναφορικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, δεν βρίσκεται στο πλαίσιο της αυστηρής επιτροπείας και για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει το μείγμα της πολιτικής.

Είπε ότι σε αντίθεση με τον ιταλικό προϋπολογισμό, ο ελληνικός (προϋπολογισμός) όχι μόνο δεν αποκλίνει από τον στόχο αλλά τον υπερβαίνει. «'Αρα το φυσιολογικό είναι -και έτσι πιστεύω ότι θα γίνει- όχι μόνο να μην υπάρξει και επιστολή διαμαρτυρίας από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά πολύ σύντομα να έχουμε μια θετική εξέλιξη στις προβλεπόμενες διαβουλεύσεις που αφορούν την έγκριση των προσπαθειών και του προϋπολογισμού μας».

Δεν υπάρχει σκέψη για μερική περικοπή των συντάξεων


Ερωτηθείς εάν θα είναι ικανοποιημένος αν του προταθεί ως συμβιβασμός η μερική περικοπή των συντάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να συζητά για «φανταστικά σενάρια».

Σημείωσε ότι «έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε στους θεσμούς και δεν υπάρχει τέτοια σκέψη σαν αυτή που διατυπώσατε», είπε απευθυνόμενος στο δημοσιογράφο που έκανε το σχετικό ερώτημα.

Υπογράμμισε δε, ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν χρειάζεται υφεσιακά μετρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά.

Έχουμε δύο μεγάλα επιτεύγματα, έξοδο από την κρίση και Συμφωνία των Πρεσπών


Την αποφασιστικότητά του η κυβέρνηση να προχωρήσει και στην επιτυχή και οριστική έξοδο από την κρίση, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα το επόμενο διάστημα και στην επιτυχή ολοκλήρωση και κύρωση από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται σε προδιαγεγραμμένες ράγες με σαφή κατεύθυνση.«Έχουμε και δύο μεγάλα επιτεύγματα, το ένα αφορά την έξοδο από την κρίση, που ολοκληρώνεται με την κατοχύρωση της πολιτικής σταθερότητας το επόμενο διάστημα και (το δεύτερο) έχουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια.

«Είμαι εδώ αποφασισμένος να προστατεύσω με όλες μου τις δυνάμεις και τα δύο αυτά επιτεύγματα και όχι να θυσιάσω το ένα έναντι του άλλου. Πόσο δε μάλλον όταν στην προκειμένη περίπτωση έχουμε την ιδιαιτερότητα η προστασία του ενός να αποτελεί και προϋπόθεση για την επιβίωση και την προστασία του άλλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου


Σχετικά με το ζήτημα της αναθεώρησης του κοινού συστήματος Ασύλου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έθεσε θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναβλητικότητα που διακρίνει την ηγεσία της ΕΕ.

«Έχουμε ζητήσει και έχουμε συμφωνήσει μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει προχωρήσει η αναθεώρηση», είπε και τόνισε ότι το δικό του διαρκές αίτημα και άλλων χωρών ήταν να υπάρχει σαφήνεια ότι θα γίνει στα πλαίσια της Αυστριακής Προεδρίας.

Είπε πως ο καγκελάριος της Αυστρίας στην έναρξη της Αυστριακής Προεδρίας επιδίωξε να κάνει πιο ελαστική λεκτική διατύπωση, προκειμένου να μην έχει την πίεση να προχωρήσει στη διάρκεια της Προεδρίας του η αναθεώρηση. «Να μη γελιόμαστε, η Αυστρία και ο καγκελάριός της δεν έχει την πολιτική βούληση», είπε και τόνισε πως χτες εξήγησε ότι είναι άλλο να μην έχει κάποιος τη βούληση και άλλο να μην είναι ειλικρινής. Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να μετατοπίζονται τα γκολπόστ, να αλλάζουν τα συμφωνημένα. Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι «δεν θα παραπεμφθεί αυτή η πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη στις μετεκλογικές καλένδες και ότι θα τηρήσουν όλοι όσα έχουμε συμφωνήσει».

Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων


«Η Ελλάδα έχει και θα έχει αταλάντευτα μια εξωτερική πολιτική που θα βάζει σε προτεραιότητα την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, με αφορμή και το Barbaros. «Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση που προβήκαμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν θέλει να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις στο θέμα από αυτές που πραγματικά έχει. Τόνισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι κομμάτι και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνόδου συνομίλησε με άλλους ηγέτες για την προοπτική των ευρωτουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο που τον ενημέρωσαν ότι σκοπεύουν να επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη έως το τέλος του έτους, προκειμένου να συζητήσουν κυρίως το Συριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μήνυμα που έχει εκπέμψει η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία ήταν απολύτως σαφές στη Σύνοδο του Μαρτίου: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψουμε μέσω της καλλιέργειας έντασης να δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Ο κ. Τσίπρας είπε σε ό,τι τον αφορά πως είναι πρωτεργάτης της προσπάθειας να υπάρξουν γέφυρες, διάλογος, δίαυλοι επικοινωνίας. «Στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό», είπε.
left.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια