Γίρκι Κατάινεν: «Η Ελλάδα ιδανικό παράδειγμα αξιοποίησης του Σχεδίου Γιούνκερ»

Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, Γίρκι Κατάινεν, Ελλάδα,

Την Ελλάδα ως καταλληλότερο παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν....

 
Την Ελλάδα ως καταλληλότερο παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) χαρακτήρισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν, κατά τη διάρκεια έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου.

«Δεν το περίμενα ότι η Ελλάδα θα ήταν η πρώτη στην απορρόφηση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό», δήλωσε στη Euractiv.gr ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στη λίστα αξιοποίησης των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ, έχοντας λάβει έως τώρα 2,7 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται να ενεργοποιήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους 10,6 δισ. ευρώ. Σκοπός του ΕΤΣΕ είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη και την επέκταση των επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια και σε όλόκληρη την Ευρώπη.

«Το ΕΤΣΕ θα μπορούσε να είχε ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές στην Ελλάδα… Είναι ένα πολύ καλό εργαλείο διότι επιτρέπει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Διότι ο δημόσιος τομέας, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι αρκετά περιορισμένος αυτή τη στιγμή, και η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερες επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Κατάινεν.

«Γνωρίζοντας επίσης όλες τις δυσκολίες που ο οικονομικός τομέας στην Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει, το ΕΤΣΕ μπορεί να υποστηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η παρουσία του ΕΤΣΕ στην Κύπρο παραμένει περιορισμένη


Ερωτώμενος από τη Euractiv.gr για την αξιοποίηση του ΕΤΣΕ στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο δεν κρίνεται εξίσου ικανοποιητική.

«Η Κύπρος για κάποιους λόγους δεν έχει αξιοποιήσει το ΕΤΣΕ τόσο πολύ έως τώρα. Είναι μια από τις χώρες στο τέλος της λίστας».

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην αρχή του επόμενου έτους θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να προβάλει περαιτέρω το ΕΤΣΕ ως καθοριστικό εργαλείο ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία και να ενθαρρύνει τις κυπριακές επιχειρήσεις.

«Οι κυπριακές εταιρείες θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να το αξιοποιήσουν και πόσο εύκολο είναι να το κάνει όντως κάποιος», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι ένα τέτοιο καλό παράδειγμα. Στην Ελλάδα το ΕΤΣΕ δουλεύει εξαίσια, θα έπρεπε να γίνει το ίδιο και στη Κύπρο», σημείωσε.

Το ελληνικό λάδι πρωταγωνιστής


Στα πλαίσια της εκδήλωσης, όπου φορείς υλοποίησης έργων από ολόκληρη την Ευρώπη παρουσίασαν τους καρπούς της συενργασίας με την ΕΤΕπ, η ελληνική εταιρεία παραγωγής λαδιού και ελιών MANI FOODS «έκλεψε» τις εντυπώσεις.

«Το ΕΤΣΕ μας βοήθησε πάρα πολύ. Κάναμε επέκταση του εργοστασίου μας, αγοράσαμε καινούρια μηχανήματα όσον αφορά κάποια συμβόλαια που κάναμε στην Αμερική και ανεβάσαμε τις πωλήσεις μας κατά 30%, βάσει των καινούριων μηχανημάτων και της επένδυσης που κάναμε», δήλωσε στη Euractiv.gr η CEO της MANI FOODS, Δήμητρα Κονονέλου.

Η κ. Κονονέλου αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα της εταιρείας και στην σειρά μηχανημάτων που πρόκειται να προμηθευτεί η εταιρεία το 2019, καθώς επίσης στα καινούρια πρότζεκτ που θα εισάγει η επιχείρηση στην αμερικανική αγορά.

Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επαίνεσε το πρότζεκτ της εταιρείας, ενθαρρύνοντας τους παρευρισκόμενους της έκθεσης να δώσουν περαιτέρω προσοχή στην ποιότητα και τα επιτεύγματα του.

«Αυτό το πρότζεκτ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, και υπάρχουν επίσης πολλά ακόμη στην Ελλάδα», δήλωσε περαιτέρω στη Euractiv.gr.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν περαιτέρω πρότζεκτ ιατρικής τεχνολογίας αιχμής που αναπτύχθηκαν στην Ιταλία και στην Ισπανία, βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις για τις πλαστικές σακούλες που σχεδιάστηκαν στην Τσεχική Δημοκρατία, ακόμη και σπιτικό ψωμί από την Εσθονία.
EURACTIV

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου