"Τριγμοί" στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μετά τη δολοφονία Κασόγκι

Σαουδική Αραβία, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διαδοχή,

Πηγές κοντά στο βασιλική αυλή αναφέρουν ότι δεκάδες πρίγκιπες και ξαδέλφια της ισχυρής οικογένειας αλ-Σαούντ θέλουν να δουν μια αλλαγή στη σειρά διαδοχής, αλλά δεν θα ενεργήσουν, όσο ακόμα στην εξουσία είναι ο 82χρονος βασιλιάς Σάλμαν.


Εμπόδια στην ανάδειξη του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου σε βασιλιά θέτουν μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά τις διεθνείς αντιδράσεις αναφορικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και τη φερόμενη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σε αυτή.

Τρεις πηγές κοντά στο βασιλική αυλή ανέφεραν ότι δεκάδες πρίγκιπες και ξαδέλφια της ισχυρής οικογένειας αλ-Σαούντ θέλουν να δουν μια αλλαγή στη σειρά διαδοχής, αλλά δεν θα ενεργήσουν, όσο ακόμα στην εξουσία είναι ο 82χρονος βασιλιάς Σάλμαν.

Αναγνωρίζουν ότι ο βασιλιάς είναι απίθανο να στραφεί εναντίον του αγαπημένου του γιου, γνωστού στη Δύση ως MbS.

Αντίθετα, συζητούν με άλλα μέλη της οικογένειας την εκδοχή, μετά τον θάνατο του βασιλιά, ο 76χρονος πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντουλαζίζ, ο μοναδικός εν ζωή αδερφός του βασιλιά Σαλμάν και θείος του πρίγκιπα, να ανέβει στον θρόνο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 76χρονος πρίγκιπας θα έχει την υποστήριξη των μελών της οικογένειας, της ασφάλειας και ορισμένων δυτικών δυνάμεων, σύμφωνα με μία από τις πηγές της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρίγκιπας Αχμέντ επέστρεψε στο Ριάντ τον Οκτώβριο μετά από δυόμισι μήνες στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, φάνηκε να ασκεί κριτική στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και να συμφωνεί με διαδηλώσεις υπέρ της πτώσης της δυναστείας του Αλ Σαούντ. Είχε επίσης αντιταχθεί σύμφωνα με Σαουδαραβικές πηγές στην ανάδειξη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε πρίγκιπα το 2017.

Ο οίκος των αλ-Σαούντ αποτελείται από εκατοντάδες πρίγκιπες. Σε αντίθεση με τις τυπικές ευρωπαϊκές μοναρχίες, δεν υπάρχει αυτόματη διαδοχή από τον πατέρα στον μεγαλύτερο γιο. Αντίθετα, οι παραδόσεις του βασιλείου υπαγορεύουν ότι ο βασιλιάς και τα ανώτερα μέλη της οικογένειας επιλέγουν τον κληρονόμο που θεωρούν ικανό να ηγηθεί.
πηγή: skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου