Eκτός του δείκτη MSCI τρεις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας

MSCI, Τράπεζες,

Τη διαγραφή των μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank, από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας και τον υποβιβασμό τους στον MSCI Small Cap αποφάσισε η MSCI κατά την αναθεώρηση των δεικτών της, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μετά το κλείσιμο της 30ης Νοεμβρίου.


Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις, που ήθελαν τρεις ελληνικές τράπεζες να χάνουν τη θέση τους στον βασικό ελληνικό δείκτη της MSCI ως αποτέλεσμα των μεγάλων απωλειών στην κεφαλαιοποίησή τους τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για τις μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank, οι οποίες στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης της MSCI, αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Greece. Oι μετοχές των τριών θα ενταχθούν πλέον στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Small Cap, σε έναν υποβαβισμό ο οποίος έρχεται να δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους την ώρα που παλεύουν να μειώσουν το βάρος των κόκκινων δανείων και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ξένων funds.

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ στις 30 Νοεμβρίου, αφήνουν στον δείκτη MSCI Standard Greece, μόνο την Alpha Βank και ακόμη πέντε μετοχές εταιρειών: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνα. Να σημειωθεί ότι από τον δείκτη MSCI Small Cap, στον οποίο εντάσσονται οι τρεις τράπεζες, διαγράφεται η Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική επενδυτική τράπεζα Societe Generale είχε προβλέψει αφαίρεση τριών συστημικών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Emerging Markets, διαμηνύοντας πως η εξέλιξη αυτή θα τις έθετε στο επίκεντρο μεγάλων ρευστοποιήσεων.

Μετά και την τελευταία αυτή αρνητική εξέλιξη αναμένεται να προχωρήσουν με ταχύτερα ακόμη βήματα οι προσπάθειες εκ μέρους κυβέρνησης και ΤτΕ για ελάφρυνση του βάρους των κόκκινων δανείων. Η ΤτΕ φέρεται να έχει καταθέσει στον SSM σχέδιο, που στηρίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο και το οποίο και θα μειώσει τα κόκκινα δάνεια, που βαρύνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, στο ήμισυ.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου