Οκτωβρίου 2018

Νέα δημοσκόπηση καταπέλτης για τον ΣΥΡΙΖΑ! Ανοίγει η ψαλίδα με πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ – Μάχη για την τέταρτη θέση...

 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MARC  για το “Πρώτο ΘΕΜΑ”, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 18,3%; ΚΙΝΑΛ 7,1%Χρυσή Αυγή 5,9%, ΚΚΕ 5,7%, Ένωση Κεντρώων 2,2%, Το Ποτάμι 1,7%, Ελληνική Λύση 1,7 %, ΑΝΕΛ 1,2 % και Λαϊκή Ενότητα 1,2 %.Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων:

  1. ΝΔ 31, 2%
  2. ΣΥΡΙΖΑ 20%
  3. ΚΙΝΑΛ 7,1%
  4. Χρυσή Αυγή 6,5%
  5. ΚΚΕ 6,2%
  6. Ένωση Κεντρώων 2,4%
  7. Ποτάμι 2%
  8. Ελληνική Λύση 1,9%
  9. ΑΝΕΛ 1,3%
  10. ΛΑΕ 1,3%
Η επόμενη Βουλή, βάσει των στοιχείων της δημοσκόπησης θα είναι πεντακομματική ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης… βλέπει υπό προϋποθέσεις αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 24,5% των πολιτών πιστεύει πως δεν θα μειωθούν οι συντάξεις ,έναντι 47,9% που εκτιμά ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει να μειωθούν αργότερα και 22% που εκτιμά ότι θα μειωθούν ούτως ή άλλως.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας το 79,1% εκτιμά ότι τα πράγματα τους επόμενους μήνες θα είναι τα ίδια με σήμερα (36,2% έναντι 40,1% τον Σεπτέμβριο) ή χειρότερα (42,9% έναντι 33,2% τον προηγούμενο μήνα).

Με βάση τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να λέει όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, με το 64,5% δηλώνει πως η συμφωνία δεν πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Ακόμα σε ερώτηση ποιος θα έπρεπε να αποχωρήσει μετά τη σύγκρουση από την κυβέρνηση, ο Νίκος Κοτζιάς ή ο Πάνος Καμμένος το 48,5% απαντά και οι δύο, ενώ σύμφωνα με το 59,7% των ερωηθέντων η παραμονή του Π. Καμμένου στην κυβέρνηση, βλάπτει την εικόνα της συνολικά αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το επεισόδιο στην Αλβανία με τον ομογενή, Κωνσταντίνο Κατσίφα, που ύψωσε την ελληνική σημαία. Οπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης που ύψωσε την ελληνική σημαία στο χωριό Βουλιαράτι στην Αλβανία, είναι νεκρός ύστερα από αστυνομική καταδίωξη...


Ο δολοφονηθείς ομογενής Κων. Κατσίφας
Ο ομογενής, Κωνσταντίνος Κατσίφας, έπεσε νεκρός κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς. Ο 35χρονος Έλληνας εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι και μια στο θώρακα όταν αρνήθηκε να παραδοθεί. Είχαν προηγηθεί καταδίωξη και πυροβολισμοί αφού ύψωσε σημαία στο χωριό Βουλιαράτι κοντά στο Αργυρόκαστρο. "Ζήτω η Ελλάδα" ήταν τα τελευταία λόγια του σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Έλληνα πολίτη, Κωνσταντίνου Κατσίφα, κατά ανταλλαγή  πυροβολισμών στην Αλβανία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

«Απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τον θάνατο ομογενή στην Αλβανία μετά από την ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, αφού επιβεβαιώνει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκε σχετικώς, σημειώνει ότι αναμένει από τις αλβανικές αρχές «την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης», συμπλρώνοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, αλβανικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για περιστατικό με πυροβολισμούς ανάμεσα στην αλβανική αστυνομία και σε ομογενή, ο οποίος φέρεται να ύψωσε την ελληνική σημαία. Ο 35χρονος άνδρας, φέρεται, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, να πυροβόλησε κατά της αστυνομίας στο χωριό Βουλιαράτι στο Αργυρόκαστρο και στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, ενώ μετά από καταδίωξη της αστυνομία έπεσε νεκρός.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:


«Οι ελληνικές αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου Έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του.

Πριν λίγο ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός.

Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.

Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα».

ΝΔ: Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση


Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας: «Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν».

«Την ημέρα που οι απανταχού Έλληνες, γιορτάζουν το ηρωικό ΟΧΙ, το αλβανικό έπος και τους νεκρούς μας, ένα τραγικό γεγονός ήρθε να βαρύνει την ψυχή μας», παρατηρεί ο ίδιος σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει: «Ο ομογενής Κωνσταντίνος Κατσιφάς, μέλος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που γιόρταζε και αυτός, υψώνοντας την ελληνική σημαία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων του Αλβανικού Έπους στις Βουλιαράτες, πλήρωσε με τη ζωή του την έκφραση της πατριωτικής του ευαισθησίας».

«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν άμεσα να διευκρινίσουν τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν τα πράγματα στο τραγικό αυτό γεγονός», επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε έντονο διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση απαιτώντας πλήρη ενημέρωση, άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

«Καλούμε, τέλος, τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων για το γεγονός στους Βουλιαράτες


«Η δολοφονία (του Κων. Κατσίφα) αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει:

«H Ένωση Κεντρώων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού».

Το ιστορικό της δολοφονίας όπως το παρουσίασε το Himara.gr


Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων στο Himara.gr, στις 10πμ 35χρονος Βορειοηπειρώτης, Κωνσταντίνος Κατσίφας, από τους Βουλιαράτες πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν την ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή. Στην συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων "Rinea" και στις έρευνες συμμετέχει και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται για την ζωή του νεαρού συγχωριανού τους καθώς θεωρούν πως οι Αλβανοί αναζητούν εξιλαστήριο θύμα. Αυτό δείχνει και η εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων της χώρας.

Η προβοκάτσια των αλβανικών ΜΜΕ έκανε την δουλειά της. Κάθε χρόνο στην επέτειο του ΟΧΙ τα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία στολίζουν τους δρόμους με την ελληνική σημαία. Το γεγονός αυτό τα αλβανικά μέσα το προβάλουν ως πρόκληση κατά της Αλβανίας με αποτέλεσμα να ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη αλλά και την αστυνομία.

-Τα αλβανικά ΜΜΕ έδωσαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία του Βορειοηπειρώτη και γράφουν ψευδώς πως πυροβόλησε εναντίων των αστυνομικών.

- Ισχυρές δυνάμεις των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στην Δρόπολη. Ενώ έχουν δημοσιευθεί πολλές φωτογραφίες από αλβανικά ΜΜΕ απ' το σημείο της εμπλοκής, δεν υπάρχει καμία που να δείχνει το περιπολικό που υποτίθεται πως ο Βορειοηπειρώτης γάζωσε και έσπασε το τζάμι με σφαίρα από καλάσνικοφ. Τα μέσα δημοσίευσαν και την φωτογραφία του.

-Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν λίγα λεπτά στην περιοχή και στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο

- Ο νεαρός έχει κρυφτεί στο υδραγωγείο του χωριού και υπάρχει ανταλλαγή πυροβολισμών.
Δημοσιεύθηκε φωτογραφία περιπολικού που δέχθηκε σφαίρες από το καλασνικοφ .

- Οι αλβανικές ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σκότωσαν τον Κων. Κατσίφα

Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Τα ξημερώματα της Κυριακής η ώρα μπήκε σε χειμερινούς ρυθμούς. Οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μια ώρα πίσω και έτσι το σκοτάδι θα πέφτει νωρίτερα από πριν. Η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον ρυθμό του ύπνου και του ξυπνήματός μας; 


«Οι συνθήκες του φωτός έχουν αποφασιστική επίδραση», τονίζει ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Ερευνών του Ύπνου, Άλφρεντ Βιάτερ. Όπως εξηγεί, το μπλε φως μας ξυπνά. Όταν το φάσμα αρχίζει να αλλάζει προς τις βραδινές ώρες προς πιο κιτρινωπούς και κόκκινους τόνους, εκλύεται μελατονίνη κι έτσι νυστάζουμε. Μήπως είναι ώρα για… χειμερία νάρκη;

Σύμφωνα με τον Άλφρεντ Βιάτερ, ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να πέσει σε χειμερία νάρκη, όπως ορισμένα ζώα, διότι δεν καλείται ούτε να εξοικονομήσει τόση ενέργεια για να αντιμετωπίσει το κρύο ούτε και έχει έλλειψη τροφής. Επειδή όμως οι χειμερινοί μήνες προκαλούν παρόλα αυτά αίσθημα υπνηλίας, ο Γερμανός ειδικός συνιστά να αυξάνουμε τις ώρες παραμονής σε εξωτερικούς χώρους. «Εκεί είναι μεγαλύτερη η ένταση του φωτός και έτσι μένει κανείς πιο εύκολα ξύπνιος», λέει ο Βιάτερ, επισημαίνοντας ότι επιπλέον η σωματική δραστηριότητα τονώνει το κυκλοφορικό σύστημα και τον μεταβολισμό του ανθρώπου. Πάντως ο ειδικός προειδοποιεί ότι προκειμένου να μην επηρεάσουμε αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας είναι καλό να αποφεύγουμε τη σωματική άσκηση λίγο πριν τον βραδινό ύπνο.

Το βιολογικό ρολόι πάει μπροστά


Όταν αλλάζει η ώρα «το εσωτερικό (σ.σ. βιολογικό) ρολόι στον εγκέφαλό μας πάει λίγο μπροστά», λέει ο Άλφρεντ Βιάτερ και εξηγεί ότι αν αυτό το ρολόι ανταποκρινόταν όντως στην πραγματικότητα, τότε η μέρα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από 24 ώρες. Το φως είναι ένας εξωγενής παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό ύπνου-ξύπνιου. Ένας άλλος παράγοντας, εντός του σώματος, είναι η υποκρετίνη, μια ορμόνη που επηρεάζει επίσης τον ρυθμό του ύπνου και του ξυπνήματός μας. Πιθανή έλλειψη της συγκεκριμένης ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε ναρκοληψία, την ασθένεια και διαταραχή του ύπνου, αλλά και σε απώλεια όρεξης.

Πάντως σε ό,τι αφορά τα ζώα η χειμερία νάρκη θεωρείται μια επιτυχημένη συνταγή για τη διατήρηση του νεανικού σφρίγους. Η βιολόγος Λίζα Βαρνέκε εξηγεί ότι τα χρωμοσώματα στα γονίδια προστατεύονται έτσι αποτελεσματικότερα και επιπλέον διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο να γίνουν λεία για άλλα ζώα εφόσον εκτίθενται μικρότερο διάστημα στο εξωτερικό περιβάλλον. Όπως εξηγεί η Γερμανίδα βιολόγος, αυτή η κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας δεν συνδέεται αναγκαστικά με τον χειμώνα. Για παράδειγμα, οι λεμούριοι περνούν σε αυτήν την κατάσταση σε θερμοκρασία 35 βαθμών προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε συνθήκες ξηρασίας.

Η δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ενδιαφέρει πολύ την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. Η NASA επενδύει πολλά χρήματα σε έρευνες με στόχο να διαπιστώσει εάν και οι άνθρωποι μπορούν να τεθούν σε ένα είδος χειμερίας νάρκης. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εφόσον κάτι τέτοιο αποδειχθεί εφικτό θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για πιθανές διαστημικές αποστολές στον Άρη.
πηγή: real.gr

Μετά από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων περί του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εκλογές της μητέρας πατρίδας, το θέμα παίρνει το δρόμο της επίλυσης μετά την ενεργοποίηση από το υπουργείο Εσωτερικών της σχετικής ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.


Η επιτροπή, που συνεδρίασε για πρώτη φορά την περασμένη Τρίτη, θα κληθεί ουσιαστικά να πάρει θέση πάνω σε τρία ζητήματα: Ποιοι θα ψηφίζουν, ποιους θα ψηφίζουν και με ποιο τρόπο θα ψηφίζουν.

Το πρώτο ζήτημα, που είναι και το δυσκολότερο, θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση. Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών που συμμετέχει στην επιτροπή ανέφερε στο Αθηναϊκό /Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ψήφος των ομογενών στην πραγματικότητα αποτελεί ένα «ανοιχτό συνταγματικό ερώτημα» που καλείται να απαντήσει η επιτροπή για το αν είναι επιτρεπτό ή όχι, να τεθούν κάποια κριτήρια για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου (π.χ. όσοι δεν απουσιάζουν από τη χώρα πάνω από 10 χρόνια) ή αν θα πρέπει να δοθεί αυτό το δικαίωμα σε όλους. Σημείωσε ότι «ενώ πολιτικά όλοι συμφωνούμε ότι αυτός που έφυγε πριν από 50 χρόνια δεν είναι το ίδιο με αυτόν που έφυγε τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, υπάρχει ανοιχτό αυτό το συνταγματικό ερώτημα», εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει περιορισμός για το χρόνο μετοίκησης στο εξωτερικό και να αποφασιστεί πως ό,τι ισχύσει να ισχύσει για όλους όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

Το δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει την επιτροπή είναι ποιους θα ψηφίζουν οι απόδημοι. Θα καλούνται να «σταυρώσουν» τους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας που ανήκει ο δήμος, όπου είναι εγγεγραμμένοι, όπως συμβαίνει με τους ετεροδημότες, θα ψηφίζουν τους υποψηφίους των κομμάτων στο Επικρατείας ή θα θεσπιστούν κάποιες έδρες (π.χ. 5 έως 10) που θα καταλαμβάνουν οι βουλευτές που θα εκλέγονται από τον απόδημο Ελληνισμό; Στην τελευταία περίπτωση είναι αναγκαίο να εγγραφούν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να δημιουργηθούν νέες εκλογικές περιφέρειες (π.χ. εκλογική περιφέρεια Κεντρικής Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής, Αυστραλίας κ.λπ.) και κάθε περιφέρεια να αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών, που θα ψηφίζουν οι Έλληνες της περιοχής αυτής.

Για το τρίτο ζήτημα, που είναι και το απλούστερο, τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να καταλήξουν εάν οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν στα κατά τόπους προξενεία ή μέσω επιστολικής ψήφου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης στη εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την πρώτη συνεδρίαση, η νομοθεσία ορίζει ότι η επιτροπή πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών, αλλά επειδή η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, στόχος του υπουργείου είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Τι επικρατεί διεθνώς


Οι 89 από τις 124 χώρες που συμπεριλαμβάνονται από το Freedom House στις αντιπροσωπευτικές Δημοκρατίες και τα 26 από τα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν με κάποιο τρόπο τη δυνατότητα εξάσκησης του δικαιώματος ψήφου στους πολίτες του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα, παρόλο που το Σύνταγμα εξασφαλίζει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες άνω των 17 ετών, με καθαρό ποινικό μητρώο, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και αναφέρει (άρθρο 108) ότι «το κράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα», οι απόδημοι δεν μπορούν να εξασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα, διότι απουσιάζει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Από τη μεταπολίτευση έως σήμερα ο εκλογικός νόμος έχει αλλάξει επτά φορές (1974, 1985, 1989, 1990, 2004, 2008 και 2016), αλλά, ενώ πάντοτε υπήρχε σχετική συζήτηση και σε τρεις περιπτώσεις κατατέθηκαν και τροπολογίες, τελικά ποτέ δεν ευοδώθηκε κάτι τέτοιο.

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ψήφου των αποδήμων έγινε με την Ζ΄ αναθεωρητική Βουλή το 2001, κατά την οποία προστέθηκε η παράγραφος 4 στο άρθρο 51 του Συντάγματος που ορίζει την ψήφιση σχετικού νόμου με την πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών (από τουλάχιστον 200).

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Εκτός των άλλων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο στο πλαίσιο της υπόθεσης Σιταρόπουλου, έκρινε ότι θα πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια που θα καθορίζουν κατά πόσο έχουν ισχυρούς δεσμούς οι κάτοικοι του εξωτερικού ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές της πατρίδας τους. Στην απόφασή του το δικαστήριο πρότεινε εμμέσως τρία κριτήρια: τη δυνατότητα των αποδήμων α) να συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο, β) να επηρεάσουν τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων και την επιλογή υποψηφίων και γ) να επηρεαστούν από τους νόμους που έχει θεσπίσει το Kοινοβούλιο της χώρας προέλευσης.

Τ. Κουίκ: Εάν η αντιπολίτευση δεν τορπιλίσει τη διαδικασία, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στις επόμενες εκλογές


Την προσωπική του ικανοποίηση που το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση της επιτροπής το οποίο θα δώσει την ψήφο στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, φέρει και τη δική του υπογραφή, εκφράζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του τελικού νομοθετικού κειμένου, ο κ. Κουίκ δήλωσε τη βεβαιότητα ότι θα έλθει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και πιθανότατα πριν από το τέλος του χρόνου και σημείωσε: «Εάν δεν υπάρξουν στη Βουλή και κυρίως στην Ολομέλεια, κωλυσιεργίες και ανεδαφικές αιτιάσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εάν δεν θελήσουν να τορπιλίσουν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας για μικροκομματικούς λόγους, τότε θα μπορούν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους στις επόμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019».

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:


«Χαίρομαι που το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση της επιτροπής το οποίο θα δώσει την ψήφο στους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, φέρει και τη δική μου υπογραφή. Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών πρόσφατα στη Βουλή είχε αναφερθεί και σε εκείνους οι οποίους έφυγαν πρόσφατα λόγω της κρίσης.

Πριν από 10 ημέρες επισκέφτηκα τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η πρόταση της επιτροπής, έτσι ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στο τελικό νομοθετικό κείμενο, θα έλθει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, και πιθανότατα πριν από το τέλος του χρόνου.

Εάν δεν υπάρξουν στη Βουλή και κυρίως στην Ολομέλεια, κωλυσιεργίες και ανεδαφικές αιτιάσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, εάν δεν θελήσουν να τορπιλίσουν το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας για μικροκομματικούς λόγους, τότε θα μπορούν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο της κατοικίας τους στις επόμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Γιατί η κυβέρνηση ανέλαβε τώρα την πρωτοβουλία αυτή;
Υπενθυμίζω ότι το 2008 ο τότε υπουργός Εσωτερικών και σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε φέρει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο τορπίλισε παρά την αρχική συμφωνία, ακριβώς την προηγούμενη νύχτα, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση.

Το συγκεκριμένο θέμα ήταν μέσα στην ατζέντα μου από την πρώτη ημέρα που ορκίστηκα υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Ελλήνων του εξωτερικού;
Αντιδρά θετικά. Περιμένουν το αποτέλεσμα. Δηλαδή, περιμένουν να δουν τον νόμο.».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τον Ιανουάριο του 2019 οι τράπεζες θέλουν να μειωθεί το πλαφόν στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, εφόσον υπάρχει παράταση στην ισχύ του...


Μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη θέλουν οι τράπεζες.

Ο νόμος Κατσέλη επιτρέπει στον οφειλέτη σήμερα να υποβάλει στο δικαστήριο αίτηση και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση κύρια κατοικία με ή χωρίς προσημείωση ή υποθήκη, με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες ισχύουν έως τα τέλη του 2018.

Από τον Ιανουάριο του 2019 οι τράπεζες θέλουν να μειωθεί το πλαφόν στην αντικειμενική αξία των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, εφόσον υπάρχει παράταση στην ισχύ του. Στο πλαίσιο αυτό έχουν υποβάλει πρόταση για μείωση του ανώτατου ορίου από τις 280.000 σήμερα, στις 100.000 ευρώ.

Μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ξεκινάει το σκανάρισμα 200.000 δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτημα για ένταξη στον νόμο Κατσέλη και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο Ειρηνοδικείο. Τα χρέη τους στις τράπεζες διαμορφώνονται στα επίπεδα των 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές από την κατηγορία της στεγαστικής πίστης.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι περίπου το 20% – 25% των συγκεκριμένων οφειλετών ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δηλαδή πρόκειται για δανειολήπτες που δεν πληρούν τα κριτήρια του ισχύοντος προστατευτικού πλαισίου για την κύρια κατοικία.

Ο εντοπισμός τους αποτελεί προτεραιότητα και θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από την ελεγκτική εταιρεία PWC και τον Τειρεσία και έχει τεθεί εδώ και μερικούς μήνες σε λειτουργία.

Σε καθημερινή βάση όλες οι τράπεζες εισάγουν στη βάση δεδομένων ηλεκτρονικά αρχεία με πληροφορίες σχετικές με την περιουσιακή και χρηματοοικονομική κατάσταση των δανειοληπτών που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Με τον τρόπο αυτόν, οι τράπεζες αποκτούν πλήρη και ακριβή στοιχεία για τις οικονομικές δυνατότητες όσων διεκδικούν κούρεμα με τη βούλα του δικαστηρίου, γεγονός που διευκολύνει τον εντοπισμό των περιπτώσεων που δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στον νόμο.

Εφόσον βρεθούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προσφέρουν μια ευνοϊκή ρύθμιση, με βάση τα χαρακτηριστικά του πελάτη τους, προειδοποιώντας τον ωστόσο ότι αν δεν τη δεχθεί, το μόνο που καταφέρνει είναι να καθυστερήσει την εφαρμογή μιας πολύ χειρότερης για αυτόν λύσης, που μπορεί να περιλαμβάνει και ρευστοποίηση της περιουσίας του.
in.gr

«ΟΧΙ» στον λαϊκισμό, τον διχασμό, τη μισαλλοδοξία και τη διχόνοια είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης – Παρακολούθησε την παρέλαση στις Βρύσες Αποκορώνου, Χανίων, Κρήτης,  τον τόπο καταγωγής του.

http://www.antikry.gr/2018/10/blog-post_48.html
Την αισιοδοξία του ότι οι Έλληνες ενωμένοι θα τα καταφέρουν να πάνε τη χώρα μπροστά εξέφρασε σήμερα από τις Βρύσες Χανίων ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ. μετά το τέλος των οποίων δήλωσε.

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που γιορτάζομε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου σήμερα εδώ στον τόπο καταγωγής μου στα Χανιά, στις Βρύσες, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Και βέβαια, οι γιορτές αυτές στην ελληνική περιφέρεια έχουν ένα πιο αυθόρμητο, πιο ανθρώπινο χαρακτήρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εκδηλώσεων. Και προσέθεσε:

«Τα νέα παιδιά τα οποία παρέλασαν σήμερα, με το χαμόγελο τους, με την αυτοπεποίθηση τους, με την αισιοδοξία τους μας έδωσαν και το μέτρο της δικιάς μας ευθύνης, το οποίο δεν είναι άλλο, από το να εξασφαλίσουμε ότι αυτά θα ζήσουν μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους.

Σήμερα τιμάμε το μεγάλο ΟΧΙ το οποίο ειπώθηκε στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου πριν από 78 χρόνια. Η δικιά μας γενιά θα πρέπει να πει με το δικό της τρόπο το δικό της ΟΧΙ. Το οποίο είναι ένα ΟΧΙ στον λαϊκισμό, ένα ΟΧΙ στο διχασμό, ένα ΟΧΙ στη μισαλλοδοξία, ένα ΟΧΙ στη διχόνοια. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του λαού μας.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη μεγάλη δυσκολία θα την ξεπεράσομε. Θα την ξεπεράσομε ενωμένοι για να πάμε επιτέλους τη χώρα εκεί που της αξίζει, επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά και ότι μαζί μπορούμε.

Χρόνια πολλά, σε όλες και σε όλους».

Aξιωματούχος της ευρωζώνης άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση...


Στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης θα ληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η απόφαση για τον ελληνικό προϋπολογισμό 2019, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, αυτό που έχει σημασία σε ό,τι αφορά τον ελληνικό προϋπολογισμό είναι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων βρίσκεται υπό συζήτηση σε συνδυασμό με το πακέτο θετικών μέτρων που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικό είναι τα όποια μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για το αν η Επιτροπή έχει εντοπίσει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, στο προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Επιτροπή εξετάζει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις διαφόρων σεναρίων εφαρμογής μέτρων.

Σχετικά με το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση για την έγκριση του ελληνικού προϋπολογισμού, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, εξ όσων γνωρίζει, η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να τον εγκρίνει ως τα τέλη Νοεμβρίου. Επομένως, είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνω και ενδεχομένως στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει το Νοέμβριο, με βασικό θέμα την εμβάθυνση της ΟΝΕ.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα βρεθεί στο επίκεντρο το ιταλικό ζήτημα, ενώ η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

Βήματα σύγκλισης «βλέπει» η Αθήνα


Μεγάλα βήματα σύγκλισης υπήρξαν μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων κατά την αναλυτική συζήτηση του προϋπολογισμού της χώρας μας (σ.σ. συντάξεις, δημοσιονομικός χώρος, θετικά μέτρα) στο χθεσινό Euro Working Group, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Αυτό αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες υπάρχουν λίγες εκκρεμότητες που θα έχουν διευθετηθεί έως τα μέσα του Νοεμβρίου.

Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup που συνέρχεται στις 5 Νοεμβρίου.

Τα ρολόγια στην Ευρώπη γύρισαν - όπως κάθε χρόνο - μία ώρα πίσω. Για τη Γερμανία ενδέχεται να ήταν η τελευταία φορά που συνέβη αυτό. Ωστόσο, στα σχέδια της ΕΕ για κατάργηση της αλλαγής ώρας επικρατεί χάος.


Για άλλη μια φορά οι δείκτες των ρολογιών γύρισαν μια ώρα πίσω. Το τελετουργικό της αλλαγής ώρας εφαρμόστηκε αυτή τη φορά σε μια φάση που εντός ΕΕ συζητείται έντονα το ενδεχόμενο κατάργησης αυτού του μέτρου. Οι 4,6 εκατομμύρια πολίτες που συμμετείχαν σε πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση τάχθηκαν σε ποσοστό 84% υπέρ της κατάργησης του μέτρου αλλαγής ώρας. Τα τρία εκατομμύρια όσων ψήφισαν μάλιστα ήταν από τη Γερμανία. Μέχρι τον προσεχή Απρίλιο τα κράτη-μέλη καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να διατηρήσουν τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Για τα δεδομένα της νομοθέτησης εντός ΕΕ, η οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, αυτός ο στόχος θα ήταν εξαιρετικά φιλόδοξος.

Πάντως μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά σχετικά με το συγκεκριμένο εγχείρημα. Αυτή την ώρα ακόμη εξετάζεται σε επίπεδο ομάδων εργασίας τι συνέπειες θα είχε η κατάργηση της αλλαγής ώρας όχι μόνο σε επίπεδο καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και για μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Ποιες θα ήταν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, στο εμπόριο, στις σιδηροδρομικές και αεροπορικές συγκοινωνίες; Με όλα αυτά να μην έχουν διευκρινιστεί ακόμη, πολλά κράτη δεν έχουν πάρει οριστικές αποφάσεις. Οι απόψεις φαίνεται επί του παρόντος να διίστανται. Τα βαλτικά κράτη Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, που βρίσκονται μια ώρα μπροστά σε σχέση με την κεντρική Ευρώπη, τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας και της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας. Η Σλοβακία από την πλευρά της θέλει μόνιμη χειμερινή ώρα. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τάσσεται υπέρ της διατήρησης του μέτρου αλλαγής ώρας. Θα καταλήξει τελικά το όλο εγχείρημα σε ένα κατακερματισμένο τοπίο εντός ΕΕ;

Αμφίβολα τα προσδοκώμενα οφέλη από την αλλαγή της ώρας


Ήδη σήμερα υπάρχουν τρεις ζώνες ώρας στην ΕΕ. Η Γερμανία και 16 ακόμη κράτη έχουν την ίδια ώρα. Οκτώ κράτη – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- είναι μια ώρα μπροστά και τρεις χώρες, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μ. Βρετανία, μια ώρα πίσω από την Ώρα Κεντρικής Ευρώπης. Η Αυστρία που έχει αναλάβει για το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ θέλει να αποφύγει τη δημιουργία αναστάτωσης και επιδιώκει σε κάθε περίπτωση, σε συνεννόηση με τα γειτονικά της κράτη, μια ενιαία ζώνη ώρας για την κεντρική Ευρώπη.

Τι πρακτικές δυσκολίες θα μπορούσαν να έχουν όμως διαφορετικές ζώνες ώρας ανάμεσα σε γειτονικές χώρες; Για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αρκεί στον εκάστοτε σιδηροδρομικό σταθμό να υπάρχει μέριμνα για σωστή ενημέρωση σχετικά με τις ώρες δρομολογίων και τις επισημάνσεις των διαφορετικών ζωνών ώρας. Κάπως πιο προβληματική ενδέχεται να είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές μετακινήσεις. Οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται για κάθε πτήση συγκεκριμένες χρονοθυρίδες (slots) απογείωσης και προσγείωσης, που καθορίζονται με βάση και τη διάρκεια πτήσης. Σε αεροδρόμια με πολλή κίνηση η μετακίνηση αυτών των χρονοθυρίδων μία ώρα μπροστά ή πίσω δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Επίσης σε περίπτωση κατάργησης της χειμερινής ώρας υπάρχει η πιθανότητα κάποιες πτήσεις προγραμματισμένες για αργά το βράδυ τον χειμώνα να ξεκινήσουν με πολλή καθυστέρηση, με κίνδυνο να εισέλθουν σε χρονική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Στη Γερμανία υπάρχει θερινή ώρα από το 1980. Από το 1996 όλες οι χώρες της ΕΕ ρυθμίζουν τα ρολόγια τους μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και τα γυρίζουν μια ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Με αυτό το μέτρο επιδιώκεται καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της μέρας και εξοικονόμηση ενέργειας. Το πραγματικό όφελος όμως είναι αμφίβολο. Αρκετοί άνθρωποι παραπονιούνται για επιπτώσεις στην υγεία τους από την αλλαγή ώρας. «Αν δεν υπήρχε η αλλαγή της ώρας και κάποιος είχε σήμερα την ιδέα να την εφαρμόσουμε, τότε σίγουρα όλοι θα τον θεωρούσαν τρελό», σχολιάζει ο Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και εκπρόσωπος για θέματα Υγείας της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
DW

«78 χρόνια μετά το μεγάλο ΟΧΙ, αναλαμβάνουμε τον ιστορικό ρόλο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Να αγωνιστούμε και σήμερα για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ελλάδα και την Ευρώπη να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού», αναφέρει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.Το μήνυμα του πρωθυπουργού για την 28η Οκτωβρίου:

«78 χρόνια μετά το μεγάλο OXI, αναλαμβάνουμε τον ιστορικό ρόλο που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας. Να αγωνιστούμε και σήμερα για να μην δούμε ποτέ ξανά στην Ελλάδα και την Ευρώπη να ζωντανεύει το φάντασμα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού».

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου για τέσσερις ώρες, η Τουρκία, σύμφωνα με τον skai.gr, δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης

Νέο σκηνικό έντασης επιχειρεί η Τουρκία στο Αιγαίο, εκδίδοντας νέα NAVTEX που δεσμεύει το Καστελόριζο για τέσσερις ώρες την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου.

Η Τουρκία δεσμεύει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Σύμφωνα με την Τουρκική NAVTEX, το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας και Διάσωσης από 11πμ μέχρι τις 15μμ, σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών.

Για ανεύθυνη στάση κατηγορεί την Τουρκία ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την τουρκική NAVTEX που δεσμεύει το Καστελόριζο.

«Η νέα απαράδεκτη τουρκική NAVTEX και η επίμονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, διατηρούν και τροφοδοτούν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει.

«Η Άγκυρα βάζει έτσι σε δοκιμασία τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Η ανεύθυνη αυτή συμπεριφορά πρέπει να βρει απέναντί της όχι μόνον την Ελλάδα και τα θιγόμενα κράτη, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», σημειώνει.

Η τετραμερής Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, Πούτιν-Μέρκελ-Μακρόν-Ερντογάν, συμφώνησε ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και ζήτησαν κατάπαυση πυρός διαρκείας.

Έπειτα από τη διάρκειας σχεδόν τριών ωρών σύνοδο, οι τέσσερις συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της διπλωματικής οδού και ζήτησαν κατάπαυση πυρός διαρκείας, καθώς και τη σύγκληση μιας συνταγματικής επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών στη Συρία για την ασφαλή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επεσήμανε ότι έγινε σημαντική δουλειά κατά τη διάρκεια της συνόδου Όπως είπε, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν με την άποψη ότι η επίλυση του ζητήματος μπορεί να έλθει μόνο μέσα από τη διπλωματική οδό.

«Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφωνούν στα βασικά ζητήματα: Μια μακροπρόθεσμη σταθερότητα στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μάλιστα, σημείωσε ότι οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση, κάτι που μαρτυρά τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία.

Η Άγκυρα, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα στήριζε τους αντικαθεστωτικούς προσβλέποντας στην ανατροπή του Άσαντ, και η Μόσχα στενός σύμμαχος του του Σύρου προέδρου συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα στη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώης στην περιοχή της νοτιοδυτικής Ιντλίμπ. Ερντογάν και Πούτιν ενημέρωσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου Μέρκελ και Μακρόν για την πορεία της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας.

Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι «μια λύση για την κρίση στην Συρία δεν μπορεί απλώς να είναι στρατιωτική. Πρέπει να περιλαμβάνει μια πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα προβλέπει ελεύθερες εκλογές».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πήρε πρώτος τον λόγο στην συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι η σύνοδος επικεντρώθηκε στις προσπάθειες για πλήρη κατάπαυση πυρός στη Συρία για να σταματήσει η αιματοχυσία. Αναφερόμενος στο πολιτικό μέλλον της χώρας, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η μοίρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα αποφασιστεί από μεμονωμένα άτομα, αλλά από τον λαό της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ο συριακός λαός θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για το μέλλον του, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της κατάπαυσης πυρός στην Ιντλίμπ.

«Η αναδόμηση μίας ανοιχτής Συρίας είναι πολύ σημαντική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «χωρίς μία πολιτική λύση η διαδικασία επαναπατρισμού των Σύρων δεν θα μπορεί να υπάρξει».

«Δεν είναι δική μας δουλειά να αποφασίσουμε για τη Συρία, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε το λαό της να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του», σημείωσε ο Μακρόν, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει συνταγματικό πλαίσιο για να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ψηφίσουν οι Σύροι για το μέλλον τους.
πηγή: tovima.gr

Η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας. Το Βερολίνο θεωρεί αποφασιστικό τον ρόλο του τούρκου προέδρου Ερντογάν.


Η σύσταση της Κοινής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής (JETCO) είναι το μόνο απτό αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στην Τουρκία, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Σκοπός της νέας επιτροπής είναι να ενθαρρύνει την γερμανική οικονομία να δραστηριοποιηθεί στην Τουρκία. Ένας από τους τομείς που ενδιαφέρουν το Βερολίνο και την Άγκυρα να συμπράξουν είναι αυτός της ενέργειας. «Στο επίκεντρο βρίσκονται η ανάπτυξη της αποδοτικότητας και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ. Ανεξάρτητα όμως από τις επιθυμίες των κυβερνήσεων, γεγονός είναι ότι το ενδιαφέρον της γερμανικής οικονομίας να επενδύσει στην Τουρκία έχει μειωθεί αισθητά. Γερμανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στη χώρα παραπονιούνται μεταξύ άλλων για υπερβολικά γραφειοκρατικά εμπόδια που οδηγούν σε χρονοβόρες διαδικασίες και προκαλούν μεγάλο κόστος.

Απώτερος στόχος η σταθεροποίηση της Τουρκίας


Σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, η επίσκεψη Αλτμάιερ στην Τουρκία εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Βερολίνο για σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Η Τουρκία θεωρείται ένα από τα τελευταία κράτη της Εγγύς Ανατολής όπου επικρατεί πολιτική σταθερότητα. Αποφασιστικός παράγοντας αυτής της σταθερότητας είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για αυτό τον λόγο η καγκελάριος Μέρκελ, που αν και γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζει τον κ. Ερντογάν, συμμετέχει σήμερα στη συνάντηση κορυφής στην Κωνσταντινούπολη για το μέλλον της Συρίας μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

Το Βερολίνο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θέματα δημοκρατίας, όπως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι περιορισμοί της ελευθερίας του Τύπου, δεν πρόκειται να λυθούν άμεσα αλλά μακροπρόθεσμα. Ενδεικτική ήταν η απάντηση του κ. Αλτμάιερ όταν ρωτήθηκε στην Άγκυρα για τον γερμανό υπήκοο που καταδικάστηκε χθες στην Τουρκία σε πάνω από έξι χρόνια κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Όπως δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση «θα εξετάσει πολύ προσεκτικά» την απόφαση του δικαστηρίου. Πριν από λίγους μήνες η κράτηση γερμανών υπηκόων σε τουρκικές φυλακές για πολιτικούς λόγους αποτελούσε βασικό εμπόδιο στις σχέσεις με την Άγκυρα.
DW

Την συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους του MEGA εναντίον του σημερινού μαύρου εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης – ΠΟΣΠΕΡΤ - που είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα εναντίον του μαύρου στην ΕΡΤ…


Η ΠΟΣΠΕΡΤ που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του μαύρου στην ΕΡΤ, στέκεται και τώρα μπροστά μαζί με όλους τους συναδέλφους του MEGA εναντίον του σημερινού μαύρου, στηρίζοντας έμπρακτα με κάθε τρόπο και μέσο τον δίκαιο αγώνα τους που είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ» τονίζει σε ανακοίνωσή της και καλεί «ταυτόχρονα την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει αυτή την ασύδοτη τακτική του καρτέλ των μεγαλομετόχων – καναλαρχών, την ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ να μεσολαβήσουν και να αποτρέψουν την DIGEA να ρίξει μαύρο τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως διακαώς επιθυμεί εκτελώντας τις εντολές των μετόχων της, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να προκύψει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.
Η ανακοίνωση

«Και πάλι τα δόντια των καρχαριών της μιντιακής ολιγαρχίας αποτυπώθηκαν στο μαύρο, που αυτή τη φορά θα πέσει «νομοτύπως» στο MEGA.

Η διαφορά με το μαύρο στην ΕΡΤ το 2013, είναι ότι τότε έπεσε με πραξικοπηματικό τρόπο και με εκτελεστές τους φαύλους πολιτικούς εντολοδόχους της ίδιας όμως μιντιακής μαφίας, που σήμερα για «στρατηγικούς λόγους» αποφάσισε να σπρώξει στον γκρεμό το MEGA και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Μια διαφορά όμως που δεν επηρέασε ούτε στιγμή την απόφασή μας να σταθούμε εξαρχής στο πλάι των συναδέλφων του MEGA και που φυσικά δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα τους εναντίον του μαύρου που επέβαλλαν τα «συμφέροντα» των μεγαλομετόχων.

Αυτών δηλαδή που τσιγκουνεύτηκαν να δώσουν ελάχιστα από τα τεράστια κέρδη τα οποία συσσώρευσαν από την πολυχρονη λειτουργία του MEGA για την σωτηρία του, έχουν κατά νου μόνο το πως θα μοιραστούν την τηλεθέαση του αυγατίζοντας έτσι τα κέρδη τους στα άλλα κανάλια που μετέχουν.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την επιφανειακά «ανεξήγητη» στάση τους είναι πολλά, όπως επίσης είναι πολλά αυτά που χρωστούν στους εργαζόμενους που μόχθησαν δουλεύοντας σε αυτό το κανάλι και που σήμερα τους πετούν χωρίς ντροπή στον Καιάδα της ανεργίας.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ που πρωτοστάτησε στον αγώνα εναντίον του μαύρου στην ΕΡΤ, στέκεται και τώρα μπροστά μαζί με όλους τους συναδέλφους του MEGA εναντίον του σημερινού μαύρου, στηρίζοντας έμπρακτα με κάθε τρόπο και μέσο τον δίκαιο αγώνα τους που είναι αγώνας όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να παρέμβει για να σταματήσει αυτή την ασύδοτη τακτική του καρτέλ των μεγαλομετόχων – καναλαρχών, την ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ να μεσολαβήσουν και να αποτρέψουν την DIGEA να ρίξει μαύρο τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως διακαώς επιθυμεί εκτελώντας τις εντολές των μετόχων της, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να προκύψει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.

Η συνάντηση που ζήτησαν οι μεγαλομέτοχοι με το ΕΣΡ ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθεί ως ένα ακόμα άλλοθι εκ μέρους τους για αυτό το προσχεδιασμένο έγκλημα».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στην ομιλία του στην ετήσια Σύνοδο στην Τουρκία με θέμα «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπότητα» στην ομιλία του υπογράμισε οτι, « η συνεργασία Ελλάδας-Ευρώπης-Τουρκίας στο προσφυγικό, κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής»...


Η συνεργασία Ελλάδας-Ευρώπης-Τουρκίας στο προσφυγικό, κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την ετήσια Σύνοδο του Κάρτεπε που διεξάγεται στις 26-28 Οκτωβρίου στην περιοχή Κοτζαελί της Τουρκίας, που φέτος έχει ως κεντρικό θέμα «Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Ανθρωπότητα». Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν περιοριστεί σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν πριν την τελευταία προσφυγική κρίση: στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 97% μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στην κεντρική Μεσόγειο κατά 77% σε σχέση με πέρυσι.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του Συνεδρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία, χτίζοντας πάνω στην ιστορία της προσέγγισης που ξεκίνησε όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Τη συμβολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στη σχέση των δύο χωρών ανέφερε στην ομιλία του και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Ο προέδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τόνισε ότι μεγάλα παγκόσμια προβλήματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η ανισότητα, οι πανδημίες, η τέταρτη τεχνολογική επανάσταση μπορούν να λυθούν μόνο με παγκόσμια και περιφερειακή συνεργασία. Γι' αυτό σε θέματα όπως το προσφυγικό είναι κομβική η συνεργασία Ελλάδας, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτήρισε ουτοπία το γεγονός ότι ορισμένες χώρες πιστεύουν ότι θα αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές υψώνοντας τείχη. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι ενδιαφέρον πως πολλές από τις χώρες που στην Ευρώπη επενδύουν σε ξενοφοβική ρητορική, έχουν το μικρότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Αντίθετα, χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, που φιλοξενούν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων, με δυσανάλογη επιβάρυνση στην οικονομία τους, τις υποδομές και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία σηκώνουν μεγάλο βάρος λόγω της γεωγραφικής τους θέσης.

Είναι αξιοσημείωτο, τόνισε, ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν περιοριστεί σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που υπήρχαν πριν την τελευταία προσφυγική κρίση: στην Ανατολική Μεσόγειο κατά 97% μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στην κεντρική Μεσόγειο κατά 77% σε σχέση με πέρυσι. Όμως η προβολή μιας εναλλακτικής πραγματικότητας έχει καθαρά πολιτική στόχευση και αποσκοπεί στην ενίσχυση των ακροδεξιών και λαϊκίστικων κινημάτων.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επεσήμανε ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο η αποτελεσματική διαχείριση μιας προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση και ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν για μεγάλο διάστημα στις χώρες μας. Για παράδειγμα, είναι ανεπίτρεπτο να αγνοούμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες και αναφέρθηκε εκτενώς στη Χάρτα Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων που υιοθέτησαν τα κόμματα-μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Είναι κρίσιμο, είπε, να επενδύουμε στους ανθρώπους αυτούς με προοπτική ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους και θα συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση τους. Αυτή η παράμετρος, πρέπει να ληφθεί υπόψη και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να τερματισθεί ο καταστροφικός πόλεμος στη Συρία.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είχε ημίωρη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που προκαλούν οι μετακινήσεις πληθυσμών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτίμηση του Επίτροπου της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, για τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής της γείτονος Ιταλίας….


Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση σε αυτό το στάδιο των προβλημάτων όσον αφορά την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Δεν βρισκόμαστε σε μια διαδικασία δημιουργίας της επόμενης κρίσης», σημείωσε ο ίδιος σε δηλώσεις που έκανε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CNews.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 επειδή παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και ζήτησε από τη Ρώμη να υποβάλει ένα νέο εντός τριών εβδομάδων.

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι έχει «εποικοδομητικό και σταθερό» διάλογο για την ιταλική κατάσταση και ότι η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση.

Εκτίμηση για την Ελλάδα του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Καλίν Άνεβ Γιάνσε...


«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αυτήν πριν οκτώ χρόνια», εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM),  Καλίν Άνεβ Γιάνσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Βουλγαρίας Investor.

«Όταν η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση, υπήρχαν πολλά ζητήματα. Η δημόσια διοίκηση ήταν αδύναμη, η οικονομία σε κακή κατάσταση, υπήρχε μεγάλο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα», εξήγησε ο Γιάνσε.

«Η χώρα χρειάστηκε να προχωρήσει σε πολλές πολιτικά δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Και το πιο αξιοσημείωτο είναι το πόσες μεταρρυθμίσεις εφάρμοσε. Τώρα διαθέτει δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, και έχει καταφέρει να βγει στις αγορές. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να την εμπιστεύονται ξανά. Οπότε βλέπουμε πολλές θετικές εξελίξεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ESM.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα τα πήγε τόσο καλά είναι ισχυρό δείγμα της ανθεκτικότητας των Ελλήνων», υπογράμμισε ο ίδιος, όμως προειδοποίησε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει τώρα να επαναπαυθούν. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που έχει σταματήσει η βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης», εξήγησε ο Γιάνσε.

Ο Γ.Γ. του ESM, Καλίν Άνεβ Γιάνσε
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα είναι να επαναπαυθεί, καθώς «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή των μεταρρυθμίσεων».

«Αν και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει έναν τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, μένουν ακόμη πολλά να κάνει, όπως το να ενισχύσει τη δημόσια διοίκηση, το δικαστικό σύστημα και να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», επεσήμανε ο Γιάνσε.

«Μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει να είναι αποφασιστική στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να πείσει τις αγορές ότι κάνει καλή δουλειά. Μέχρι τώρα το έχει κάνει αυτό, οπότε είμαι αισιόδοξος», κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ESM.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.