Υπόθεση Τζούλιαν Ασάνζ: Γιατί τον κατηγορούν ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία

Τζούλιαν Ασάνζ, WikiLeaks,

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έγινε «εξ ονόματος των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών...


Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ πέρασε επτά χρόνια στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζήτησε άσυλο για να αποφύγει την επικείμενη έκδοσή του στη Σουηδία, όπου οι αρχές ερευνούσαν δύο χωριστές καταγγελίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση.

Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ έγινε «εξ ονόματος των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών», ωστόσο καταγγελίες εις βάρος του έχουν γίνει στη Σουηδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ


Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τις εις βάρος του κατηγορίες αναφέροντας πως διώκεται διότι συνωμότησε με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην εργαζόμενη του αμερικανικού στρατού, για να σπάσουν έναν κωδικό πρόσβασης σε κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Μάνινγκ έδωσε στον Ασάνζ έναν κωδικό πρόσβασης ο οποίος ήταν αποθηκευμένος σε υπολογιστές του Τμήματος Άμυνας των ΗΠΑ.

Αν κριθεί ένοχος στις κατηγορίες κυβερνοεπίθεσης, τότε ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει έως και πέντε χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τις δραστηριότητες του Ασάνζ το 2010, αφού το WikiLeaks, δημοσίευσε μια σειρά από εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι αρχές επιχειρούν να ασκήσουν διώξεις τόσο στον Ασάνζ όσο και στον ιστότοπο σύμφωνα με τον νόμο περί κατασκοπείας του 1917, ο οποίος επιτρέπει ακόμη και την θανατική ποινή.

Η έρευνα της Σουηδίας


Το 2010 δεν ήταν η καλύτερη χρονιά για τον Ασάνζ: λίγους μήνες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν την έρευνα για τα WikiLeaks, δύο γυναίκες στη Σουηδία τον κατηγόρησαν για βιασμό και κακοποίηση.

Ο Ασάνζ, από την πλευρά του, αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το σεξ ήταν συναινετικό, και υποστήριξε ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά παρακινημένη επειδή προέκυψε λίγο αφότου το Wikileaks διέρρευσε τα αμερικανικά έγγραφα.

Παρόλο που είχε ειδοποιηθεί αρχικά να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ανάκριση και η έρευνα έκλεισε, ένας ειδικός εισαγγελέας άνοιξε ξανά την έρευνα, λέγοντας ότι ήθελε να τον ανακρίνει και πάλι.

Ωστόσο ο Ασάνζ βρισκόταν ήδη στο Λονδίνο και η σουηδική πλευρά απαίτησε να εκδοθεί για να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης με το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας να αποφασίζει υπέρ της έκδοσής του το 2012.

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει την έκδοση, ο Αυστραλός εμφανίστηκε στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο για να ζητήσει άσυλο.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2015, η ημερομηνία παραγραφής είχε περάσει για όλες τις αρχικές κατηγορίες, ενώ η νέα καταγγελία, που έγινε μετά τη φυγή του στο Λονδίνο, θα παραγραφόταν το 2020, αλλά η έρευνα έκλεισε τον Μάιο του 2017.

Η υπόθεση έκλεισε εντελώς, καθώς οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι δεν φαινόταν πιθανό να βρεθεί στη Σουηδία «στο εγγύς μέλλον» και το ένταλμα σύλληψης του ανακλήθηκε επισήμως.

Οι σουηδικές αρχές, ωστόσο, τόνισαν ότι η υπόθεση θα μπορούσε να ξανανοίξει αν επισκεπτόταν τη Σουηδία πριν από το 2020.

Παραβίαση των όρων αναστολής στο Ηνωμένο Βασίλειο


Ο Ασάνζ συνελήφθη στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 2010, αφού η σουηδική εισαγγελία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Απελευθερώθηκε με εγγύηση σύντομα. Ενώ εκκρεμούσε η δίκη, είχε γραπτή δέσμευση να μην εγκαταλείψει τη χώρα.

Όταν ο Βρετανός Ανώτατος Δικαστής διέταξε την έκδοσή του τον Φεβρουάριο του 2011 και απέρριψε τις εκκλήσεις των δικηγόρων του για επανεξέταση της απόφασης τον Ιούνιο του 2012, κατέφυγε στην Πρεσβεία του Εκουαδόρ, προκειμένου να μην σταλεί στη Σουηδία και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλο που η Σουηδία απέσυρε τη δίωξη αργότερα, η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι σκόπευε να συλλάβει τον Ασάνζ μόλις έφευγε από την πρεσβεία, καθώς είχε παραβιάσει τους όρους αναστολής του.

Μετά τη σύλληψή του σήμερα, ο βρετανός δικαστής απεφάνθη ότι ο Ασάνζ ήταν ένοχος για παραβίαση της αναστολής το 2012 μετά από εντολή έκδοσης στη Σουηδία και αποφάνθηκε ότι θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την επόμενη ακρόασή του στις 2 Μαΐου.

Ο Ασάνζ, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε ότι δεν είναι ένοχος, θα μπορούσε να καταδικαστεί στη μέγιστη ποινή φυλάκισης για το αδίκημα, που είναι 12 μήνες.

Το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ζητήσουν την έκδοσή του μέχρι τις 12 Ιουνίου.
sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου