Με πρόσθετους δασμούς 2,4 δισ. δολαρίων απειλούν οι ΗΠΑ τη Γαλλία.

ΗΠΑ, Γαλλία, Ντόναλντ Τραμπ, Εμανουέλ Μακρόν, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.,
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την «ανοησία» του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, απειλώντας να φορολογήσει το γαλλικό κρασί ως αντίποινα για την επιβολή ενός φόρου από τη Γαλλία στους αμερικανικούς κολοσσούς του τομέα υψηλής τεχνολογίας, τον επονομαζόμενο φόρο ...Gafa.

Τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα για την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, αν δεν «συμμαζευτεί» σε ό,τι αφορά το εμπόριο και το ΝΑΤΟ, προειδοποίησε από το Λονδίνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ ήδη οι απειλές του για επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε γαλλικά προϊόντα, πυροδότησαν ανησυχίες για νέο εμπορικό πόλεμο.

Επιπρόσθετους η Ουάσιγκτον προαναγγέλλει δασμούς έως και 100% σε αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και «ασυνήθιστα» αμερικανικές εταιρείες.

«Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος για να λάβει απάντηση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ότι οι απειλές των ΗΠΑ είναι «απαράδεκτες και η ΕΕ προτίθεται να απαντήσει».
Την ίδια ώρα και η υφυπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ δήλωσε ότι το Παρίσι δεν χρειάζεται να υποχωρήσει όσον αφορά την επιβολή του φόρου που έχει στόχο κολοσσούς του Ίντερνετ. «Δεν έχει στόχο μόνον τις αμερικανικές ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά και τις γαλλικές», πρόσθεσε.

Στο στόχαστρο της Ουάσινγκτον η εισαγόμενη γαλλική σαμπάνια, τυριά τσάντες.

Η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί έπειτα από «έρευνα» που διενήργησε ότι ο γαλλικός φόρος που είναι γνωστός με το ακρώνυμο GAFA (τα αρχικά γράμματα των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) είναι «ασυνεπής με τις βασικές αρχές της διεθνούς φορολογικής πολιτικής και ασυνήθιστα επιβαρυντικός για τις εταιρείες των ΗΠΑ που αφορά».

Σε θετικό έδαφος άνοιξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, προσπαθώντας να ανακάμψουν ύστερα από τρεις ημέρες απωλειών, αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει νέο μέτωπο εμπορικού πολέμου.
Πηγή:ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου