Σημαντικές συναντήσεις του Ν. Δένδια στη Σαουδική Αραβία

Νίκος Δένδιας, Σαουδική Αραβία, Βασιλιάς Σαλμάν,
Από τη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σειρά επισκέψεων στη Μέση Ανατολή, όπου έχει συνομιλίες για σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, μετά και την υπογραφή των μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, καθώς και διμερή θέματα.

«Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, εξέφρασε ο υπουργος Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Βασιλιά Σαλμάν, με τον υπουργό Εξωτερικών, Faisal bin Rahman, με τον Υπουργό Επικρατείας, τον κ. Jubeir, και με τον επικεφαλής του επενδυτικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας και Πρόεδρο της ARAMCO κ. Rumayyan.

«Οφείλω να πω πως ήταν μία εξαιρετικά επιτυχής επίσκεψη. Συζητήσαμε με την Μεγαλειότητά του (Βασιλιά Σαλμάν), αφ’ ενός μεν τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεσόγειο μετά την υπογραφή των δύο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε από κοινού να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα έχουμε επαφές για συντονισμό ενεργειών, από εκεί και πέρα», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν η σαουδαραβική πλευρά συμμερίζεται τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στη Λιβύη και την παρέμβαση της Τουρκίας εκεί, ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Το γεγονός ότι με δέχτηκε ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κάτι σημαίνει. Όπως, επίσης, κάτι σημαίνει ότι έχουμε κοινή αντίληψη για κάτι που είναι αρκετά μακριά από τα σύνορά τους, στη Μεσόγειο. Νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα με ιδιαίτερες γεωπολιτικές ευαισθησίες. Καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά πως αυτά τα δύο memoranda λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή».

Οι συναντήσεις του Ν. Δένδια στην Σαουδική Αραβία

Ο κ. Δένδιας ξεκίνησε τις συναντήσεις του στο Ριάντ με τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Συνέλευσης της Σαουδικής Αραβίας, Dr. Abdullah bin Mohammed bin Ibrahim Al Al-Sheikh.

Στη συνέχεια, στις 9:35, έγινε δεκτός από τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman bin Abdul Aziz Al Saud.

Στις 10:15 συναντήθηκε σαουδάραβα ομόλογό του, Faisal bin Farhan Al Saud, στις 12:00 με τον υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, Adel Jubair και στις 13:40 με τον κυβερνήτη του Ταμείου Κρατικών Επενδύσεων, PIF Yasir Othman Al- Rumayyan.

Αύριο, Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, στην Ιορδανία.
Χθες, ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση με τον Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη και του παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους τα memoranda που υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θεωρούνται -κατά την κρίση της Ελλάδας- ανύπαρκτα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αίγυπτος χαρακτηρίζει άκυρα και ανυπόστατα αυτά τα δύο memoranda και ζητάει να μην πρωτοκολληθούν.
πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΚΑΪ


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου