ΣΥΡΙΖΑ: Τον μετασχηματισμό, αντί της διεύρυνσης, κήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας

Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότηση, ΚΕΑ,
Ομόφωνη έγκριση στην πολιτική διακήρυξη για τον μετασχηματισμό του κόμματος, αλλά και της εισηγητικής τοποθέτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έδωσαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ολοκληρώνοντας τις διήμερες εργασίες της.

Τον μετασχηματισμό, αντί της διεύρυνσης, προέκρινε τελικά για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας με την δευτερομιλία του την Κυριακή το μεσημέρι, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, παίρνοντας θέση για το ένα από τα κρίσιμα θέματα που διχάζουν το χώρο του ενόψει του Συνεδρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ταχθεί υπέρ του μετασχηματισμού αμέσως μετά τις εκλογές, εν συνεχεία κάτω από τις πιέσεις του κομματικού μηχανισμού τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης, για να επανέλθει την Κυριακή στην αρχική του εκτίμηση και αποδεικνύοντας κατ αυτόν τον τρόπο ότι παρά τους όποιους προσωρινούς συμβιβασμούς θα επιδιώξει στο Συνέδριο να επιβάλλει το σύνολο του σχεδίου του για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Δεν είναι τυχαίο πως η επικράτησή του στην ΚΕΑ ήταν απόλυτη, καθώς εγκρίθηκαν ομόφωνα οι εισηγήσεις του και η πολιτική διακήρυξη, καθώς οι υποστηρικτές της διεύρυνσης, μεταξύ των οποίων και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου απέφυγαν στην παρούσα φάση να δώσουν μάχη για το θέμα, εκτιμώντας προφανώς ότι θα πρόκειται για μάχη οπισθοφυλακών, αλλά και ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ότι υπονομεύουν το εγχείρημα.

Στο θέμα της αλλαγής ή όχι του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί, επίσης, διακύβευμα του Συνεδρίου και εναντίον του οποίου είχαν λάβει θέση το τελευταίο διάστημα ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και η Κίνηση των "53+" με το κείμενο-Μανιφέστο που εξέδωσαν πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να λάβει θέση, καθώς δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα. Με την τοποθέτησή του , ωστόσο, ο Νίκος Μπίστης, απέστειλε μήνυμα, πως χωρίς αλλαγή του ονόματος δεν μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα, δείχνοντας πως στο Συνέδριο θα υπάρχει σκληρή μάχη επί του θέματος, καθώς υπέρ της αλλαγής τάσσεται και η μεγαλύτερη τάση της Κουμουνδούρου, η Κίνηση Μελών, στην οποία συμμετέχουν στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου,ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και άλλοι. Υπενθυμίζεται ότι ουδείς ζητάει να μην υπάρξει το όνομα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δίπλα σε αυτό να προστεθεί είτε η "Προοδευτική Συμμαχία", είτε με κάποια μορφή η λέξη λέξη "Πράσινοι", παραπέμποντας στην αναβάθμιση της οικολογικής δράσης του κόμματος.

Μετά την πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, πάντως, και στην οποία όντως δεν εμφανίστηκαν οι διαφωνίες στο βαθμό που υπάρχουν (με εξαίρεση τοκείμενο του Κεντρικού συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι από την τάση Τζανακόπουλου μίλησε μόνο ο Δημήτρης Βίτσας στη συνεδρίαση), το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ανακοίνωση του 35μελούς Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου της ΚΕΑ.

Το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο θα έχει την ευθύνη της πορείας προς το Συνέδριο και σε αυτό θα συμμετέχουν τα 23 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και 12 πρόσωπα από την προοδευτική συμμαχία και τους ανένταχτους συμμάχους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Νews 24/7 στο Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο από την πλευρά των συμμάχων θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέφανος Τζουμάκας, Θάνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Παναγιώτου, ενώ αναζητούνται και άλλα ονόματα, κυρίως από την πλευρά των ανένταχτων, που όμως θα είναι διατεθιμένα για την καθημερινή δουλειά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Σκουρλέτης παραμένει ο Γραμματέας του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, καθώς, παρά τις βολές που δέχεται για τις απόψεις του από διάφορα στελέχη, η δουλειά του αναγνωρίζεται πλήρως από την ηγεσία του κόμματος- και επιπλέον είναι και εκλεγμένος.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας της 1η Δεκέμβρη 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου