Κοροναϊός: Παγκόσμια απειλή τον χαρακτηρίζει ο Π.Ο.Υ. - Σε 23 χώρες έχει εξαπλωθεί ο ιός

Κοροναϊός, Υγεία, Π.Ο.Υ.,
Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 23 χώρες έχοντας χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο», παρόλο που πέρα από την Κίνα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι. Στην Ελλάδα, αρνητικές για τον ιό είναι οι εξετάσεις του Έλληνα ασθενή που ελεγχόταν ως ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης...

Ως παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον κοροναϊό, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 213 άτομα σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Η απόφαση ελήφθη επειδή ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 23 χώρες έχοντας χαρακτηριστικά «επιδημίας χωρίς προηγούμενο», παρόλο που πέρα από την Κίνα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι.

Στην Ελλάδα, αρνητικές για τον ιό είναι οι εξετάσεις του Έλληνα ασθενή που ελεγχόταν ως ύποπτο κρούσμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας δίνει οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να παίρνουν τα σχολεία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, έδειξε την εμπιστοσύνη του στο Πεκίνο και την ικανότητα που έχει «να ελέγξει την επιδημία» και εξέφρασε τη διαφωνία του με το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς στα ταξίδια και το εμπόριο.

Έχουμε την πίστη και τη δυνατότητα να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, ανακοίνωσε σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ.

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί η εικόνα από την Γουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, με ηλικιωμένο να κείτεται νεκρός στο πεζοδρόμιο. Επί τόπου μετέβη ένα όχημα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπου ιατρικό προσωπικό φορώντας ειδικές στολές προστασίας και αστυνομικοί πήραν το πτώμα του άνδρα. Στο σημείο παρέμειναν οι αστυνομικοί, οι οποίοι τοποθέτησαν χαρτοκιβώτια στο σημείο όπου βρισκόταν το πτώμα για να μην το πλησιάσει κάποιος.

Το AFP δεν διακρίβωσε τα αίτια θανάτου του άνδρα. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου όμως επικοινώνησαν με την αστυνομία και με τοπικούς αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας, αλλά δεν έλαβαν απαντήσεις. Η αντίδραση ωστόσο της αστυνομίας και του ιατρικού προσωπικού με τις στολές προστασίας, καθώς και η αντίδραση των λιγοστών περαστικών, υπογραμμίζουν τον φόβο που έχει καταλάβει την πόλη.

Ταξιδιωτικές οδηγίες από Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ιαπωνία – Επαναπατρισμοί


Η μία χώρα μετά την άλλη απομακρύνουν υπηκόους τους από το έδαφός της και εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες, αναστέλλουν πτήσεις και κλείνουν τα σύνορα με την ασιατική χώρα.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν η έκτη χώρα στον κόσμο, όπου σημειώθηκε κρούσμα, την ώρα που η Γαλλία πλέον μετρά οκτώ περιπτώσεις και η Γερμανία πέντε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας. «Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών. Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε και η Ιαπωνία. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να επισπεύσει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία προτρέποντας τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν κάθε μετακίνηση στην Κίνα, ενώ ως τώρα η σύσταση αυτή αφορούσε την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν. Σύμφωνα με το ιαπωνικό ΥΠΕΞ, 565 Ιάπωνες έχουν πλέον επαναπατριστεί με τρεις πτήσεις από την Γουχάν. Η ανησυχία της κοινής γνώμης για την επιδημία στην Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 14 κρούσματα του κοροναϊού μέχρι στιγμής, έχει κλιμακωθεί.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την εμφάνιση δύο πρώτων κρουσμάτων της νέας ιογενούς πνευμονίας στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου. Νωρίτερα, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε ότι βρίσκεται εν πτήσει προς τη Βρετανία αεροσκάφος με 83 υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και 27 αλλοδαπούς. Το αεροσκάφος που έχει μισθώσει το βρετανικό ΥΠΕΞ αναμένεται να φθάσει στη Βρετανία στις 13:00 [τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας] και κατόπιν να συνεχίσει προς την Ισπανία, όπου οι πατρίδες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβουν την ευθύνη για τους εναπομείναντες επιβαίνοντες.

Το πρώτο αεροπλάνο, με επαναπατρισθέντες Γάλλους πολίτες από περιοχές της Κίνας, που επλήγησαν από τον κοροναϊό, προσγειώθηκε στη στρατιωτική βάση Ιστρ, περίπου 60 χλμ. από τη Μασσαλία. Στο αεροπλάνο επιβαίνουν περίπου 200 Γάλλοι, κανείς από τους οποίους δεν παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας. Θα τεθούν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Στην Ιταλία, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την χώρα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες, μετά την επιβεβαίωση, χθες βράδυ, ότι δυο Κινέζοι τουρίστες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο της Ρώμης πάσχουν από κοροναϊό. Παράλληλα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και ένας Ιταλός έφηβος, ο οποίος ζει στην πόλη Τρεβίζο της περιφέρειας Βένετο και παρουσίασε πυρετό μόλις επέστρεψε από ταξίδι στην Κίνα. Την ίδια ώρα, σε εργαστηριακές εξετάσεις υποβλήθηκε και ένας άνδρας ο οποίος δούλευε στο ξενοδοχείο της Ρώμης στο οποίο διέμειναν οι δυο Κινέζοι που μολύνθηκαν με τον ιό. Μέχρι χθες, οι ειδικοί εμφανίζονταν σχετικά καθησυχαστικοί και υπογράμμιζαν ότι οι πιθανότητες να σημειωθεί μετάδοση του κοροναϊού στην χώρα δεν ξεπερνούσαν τις 12%.

Επίσης σήμερα ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα επανέλαβε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, ότι τα νοσοκομεία της χώρας είναι πλήρως εξοπλισμένα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν λόγοι υπερβολικής ανησυχίας.

Το Πακιστάν αναστέλλει όλες τις πτήσεις προς και από κινεζικές πόλεις, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας. «Αναστέλλουμε τις πτήσεις προς την Κίνα ως τη 2α Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Άμπντουλ Σάταρ Χοχάρ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξεταστεί εκ νέου την Κυριακή.

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ αναστέλλουν προσωρινά την είσοδο στη χώρα όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα. Ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της κατάστασης που προκαλεί η επιδημία, στο Σαλβαδόρ έχει τεθεί σε ισχύ προληπτικά υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι υγειονομικές αρχές έχουν εντείνει την επαγρύπνησή τους στα χερσαία σύνορα και στα αεροδρόμια. Έτσι, χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν υψηλό πυρετό, ένα από τα συμπτώματα του ιού. Ο Μπουκέλε υπογράμμισε ότι προς το παρόν οι αρχές του Σαλβαδόρ δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού.

Στην Ρωσία, η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής αρχής για την προστασία του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), Άννα Ποπόβα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση στην Ρωσία της πνευμονίας που προκαλεί ο νέος τύπου κοροναϊού.

Η ίδια αναφερόμενη στα δύο άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κινεζικό ιό και τα οποία είναι Κινέζοι υπήκοοι, είπε ότι διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο, και ότι τα κρούσματα αυτά αποδείχθηκαν ότι είναι «αρκετά ελαφρά» ως περιστατικά και πως η κατάσταση τους είναι σταθερή.

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει από 1ης Φεβρουαρίου τις αερομεταφορές με την Κίνα, ανακοινώνοντας ότι από τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μόνο η αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα πραγματοποιεί κανονικές πτήσεις προς τέσσερις κινεζικές πόλεις, Πεκίνο, Σανγκάη, Γκουαντζού και Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα και οι τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν κανονικά τις πτήσεις τους προς την Ρωσία.

Ένα παιδί πέντε ετών από το Σίγκσντορφ της Βαυαρίας είναι το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα του νέου κινεζικού κοροναϊού στην Γερμανία. Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου για τον κοροναϊό, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac εκτίμησε σήμερα ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί η έρευνα και όλες οι απαραίτητες δοκιμές.
πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου