BREXIT DAY: Η Βρετανία και η ΕΕ μετά το "διαζύγιο" - Οι ευρωσκεπτικιστές θα γιορτάσουν την "Ημέρα του Brexit"

Ε.Ε., Βρετανία, BREXIT,
Το BREXIT θα πραγματοποιηθεί απόψε - Παρασκευή, 31 Ιαν. 2020 - τα μεσάνυχτα, (ώρα Βρυξελλών), δηλαδή 1.317 ημέρες μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Αυτό που απασχολεί πλέον είναι τι θα αλλάξει από αύριο...

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζουν «μία Ευρώπη στην αυγή μιας νέας εποχής», υπενθυμίζοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι χάνει τα προνόμια του κράτους μέλους μετά το Brexit σε κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα, ημέρα της βρετανικής αποχώρησης.

Ο Σαρλ Μισέλ, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Νταβίντ Σασόλι δηλώνουν έτοιμοι να διαμορφώσουν μία νέα σύμπραξη με τους Βρετανούς γείτονες της Ευρώπης.

«Για μας.., όπως και για τόσους άλλους, η σημερινή ημέρα θα σημαδευτεί αναπόφευκτα από σκέψεις και μεικτά συναισθήματα», παραδέχονται.

Καθώς ανοίγεται μία περίοδος διαπραγματεύσεων για την μελλοντική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Λονδίνο, οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι «αν δεν υπάρξουν όροι ισοτιμίας στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κρατικών επιδοτήσεων, δεν πρόκειται να υπάρξει ευρεία πρόσβαση (του Ηνωμένου Βασιλείου) στην ενιαία αγορά».

«Δεν μπορεί κανείς να διατηρήσει τα προνόμια που συνοδεύουν το καθεστώς του μέλους (της ΕΕ) όταν δεν έχει πλέον αυτήν την ιδιότητα», υπενθυμίζουν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διαπραγματευτεί την μετά το Brexit σχέση από τις αρχές του Μαρτίου και μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του 2020.

«Αν και όχι πλέον μέλος της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να ανήκει στην Ευρώπη. Η κοινή γεωγραφία και η ιστορία μας, καθώς και οι δεσμοί μας σε τόσο πολλούς τομείς μας ενώνουν κατά αναπόδραστο τρόπο και μας κάνουν φυσικούς συμμάχους», σημειώνουν οι τρεις αξιωματούχοι.

Μετά το Brexit, «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους και να οικοδομούν ένα κοινό μέλλον... Καμία χώρα δεν μπορεί, μόνη της, να ανασχέσει την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, να βρει λύσεις για το ψηφιακό μέλλον ή να κάνει την φωνή της να ακουστεί μέσα στην αυξανόμενη κακοφωνία που κυριαρχεί στον κόσμο», προειδοποιούν οι τρεις αξιωματούχοι.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει το έργο της μόλις ο ήλιος ανατείλει αύριο το πρωί», καταλήγουν.

Τι θα αλλάξει μετά το Brexit


Οι καθημερινές συναλλαγές μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ θα συνεχιστούν χωρίς αλλαγή ως το 2020. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 11 μηνών Λονδίνο και Βρυξέλλες θα διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους σχέση. Ωστόσο ήδη από την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρξουν κάποιες πρακτικές αλλαγές.

Λιγότεροι κάτοικοι


Την Παρασκευή τα μεσάνυχτα η ΕΕ θα χάσει για πρώτη φορά ένα κράτος μέλος της, το οποίο είναι ένα από τα πιο πλούσια και πιο μεγάλα της Ένωσης.

Με την αποχώρηση 66 εκατομμυρίων κατοίκων, η ΕΕ θα μειωθεί στα περίπου 446 εκατομμύρια. Το έδαφός της θα μειωθεί κατά 5,5%.

Αν κάποτε η Βρετανία αποφασίσει να επιστρέψει στην ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει κανονικά την ενταξιακή διαδικασία.

Οι αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο


Έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η βρετανική σημαία θα κατέβει και αυτό είναι που θα συμβολίσει την πραγματική αλλαγή. Μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει «τρίτη» χώρα.
Κανένας από τους 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές που εξελέγησαν τον Μάιο του 2019 δεν θα επιστρέψει στο Στρασβούργο. 46 από τις έδρες τους θα κρατηθούν για τα νέα κράτη μέλη και οι 27 θα αναδιανεμηθούν σε άλλες χώρες.

Το Λονδίνο δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να προτείνει Ευρωπαίο επίτροπο.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα καλείται στις ευρωπαϊκές συνόδους, ενώ τα μέλη της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα συμμετέχουν στις υπουργικές διασκέψεις.

Ως πολίτες τρίτης χώρας οι Βρετανοί δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πολλοί εξ αυτών έχουν ήδη λάβει διπλή υπηκοότητα για να μπορέσουν να παραμείνουν στα πόστα τους.

Αντίθετα η Βρετανία θα συνεχίσει να καταβάλει τα χρήματα που προβλέπεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Τα δικαιώματα των πολιτών στις δύο πλευρές της Μάγχης


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Βρετανοί ζουν και εργάζονται σε χώρες της ΕΕ, κυρίως στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία. Βάσει της Βρετανικής Στατιστικής Υπηρεσίας 2,9 εκατομμύρια πολίτες από τις 27 χώρες της ΕΕ ζουν στη Βρετανία, αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί στο 4,6% του πληθυσμού.

Βάσει της συμφωνίας αποχώρησης, οι άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί εκατέρωθεν της Μάγχης πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στη χώρα υποδοχής.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία θα πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν το δικαίωμα αυτό. Για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ οι διαδικασίες διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η ελευθερία της μετακίνησης θα ισχύει ως το τέλος Δεκεμβρίου 2020.

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων


Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα γίνει στις 31 Ιανουαρίου του 2020, μια ημερομηνία που έχει μετατεθεί τρεις φορές από τον Ιούνιο του 2016, οπότε και έγινε το δημοψήφισμα.

Η Μεγάλη Βρετανία θα μπει σε μεταβατική φάση με τις σχέσεις της με την ΕΕ να παραμένουν αμετάβλητες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Στόχος της προθεσμίας είναι να επιτρέψει σε Βρυξέλλες και Λονδίνο να διαμορφώσουν μια νέα σχέση στον τομέα της ασφάλεια και κυρίως στον τομέα του εμπορίου.

Το Λονδίνο δηλώνει έτοιμο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις από την 1η Φεβρουαρίου, όμως οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συζητήσεις για να ορίσουν τους στόχους των διαπραγματεύσεων.

Η ευρωπαϊκή εντολή για τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να εγκριθεί σε υπουργικό επίπεδο μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, γεγονός που θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν περί την 1η Μαρτίου.

Εκτός του εμπορίου, δεν λείπουν τα θέματα επί των οποίων θα πρέπει να συμφωνήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι 27: ασφάλεια, δικαστική συνεργασία, εκπαίδευση, ενέργεια...

Παράλληλα, το Λονδίνο σχεδιάζει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την επίτευξη συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει δικαίωμα να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου για ένα ή δύο χρόνια, όμως αυτό πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Ιουλίου του 2020. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, με την Κομισιόν όμως να θεωρεί ότι η προβλεπόμενη περίοδος δεν είναι αρκετή.

Στις 31 Δεκεμβρίου η μεταβατική περίοδος θα λήξει και μαζί με αυτήν και μπει τέλος και στους δεσμούς που ίσχυαν εδώ και 47 χρόνια ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός του διαστήματος της μεταβατικής περιόδου το άτακτο Brexit θα είναι πλέον μονόδρομος και μεταξύ άλλων εμπόριο και μεταφορές κινδυνεύουν με μεγάλες διαταραχές.

Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει μια «ιστορική ευκαιρία» για τη Βρετανία μετά το Brexit


Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία» καθώς η χώρα παίρνει και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια.

Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).
πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου