Κοροναϊός - Κίνα: Τουλάχιστον 26 νεκροί – Σε καραντίνα 33 εκατ. άνθρωποι!

Κοροναϊός, Κίνα, ΗΠΑ, Ιταλία,
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σε 26 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

Η Κίνα διεύρυνε την Παρασκευή τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού περιλαμβάνοντας περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα νεότερα –επίσημα- στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 26, ενώ η καραντίνα αφορά 10 πόλεις – όλες στην κεντρική Κίνα.

Οι αρχές της πόλης Γουχάν, στην οποία έχει σημειωθεί η πλειονότητα των κρουσμάτων, ανακοίνωσαν επίσης την Παρασκευή ότι θα κατασκευάσουν ένα νοσοκομείο με χωρητικότητα 1.000 κλινών ανάλογο αυτού που κατασκευάστηκε στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS. Το νοσοκομείο θα ανεγερθεί σε έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων και θα ολοκληρωθεί σε χρόνο – ρεκόρ στις 3 Φεβρουαρίου.

Επτά άλλες πόλεις που υπόκεινται σε καραντίνα από την Παρασκευή το πρωί είναι κοντά στη Γουχάν, αλλά οι αρχές έλαβαν μέτρα προφύλαξης σε όλη την επικράτεια. Στην πρωτεύουσα, Πεκίνο, οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν επ’ αόριστον, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών εκθέσεων για το ναό, που αποτελούν βασικό στοιχείο των εορτασμών της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, έκλεισε μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Για να αποθαρρύνει τα εσωτερικά ταξίδια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα εισιτήρια για σιδηροδρομικές, αεροπορικές, οδικές ή θαλάσσιες μεταφορές θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται με πλήρη αποζημίωση. Η αναστολή δρομολογίων λεωφορείων, πλοίων, αεροσκαφών έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος». Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο της κρούσμα σήμερα: Πρόκειται για έναν Κινέζο κάτοικο της Ουχάν. Μια Ινδή νοσοκόμα που εργάζεται στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώθηκε ως μολυσμένη. Δύο Κινέζοι πολίτες στο Βιετνάμ επίσης διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό.

Στην Ιταλία, μια γυναίκα που επέστρεψε από την Κίνα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αφού παρουσίασε πυρετό και βήχα. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις ωστόσο τείνουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να πάσχει από τον νέο ιό.

Δεύτερο πιθανό κρούσμα στις ΗΠΑ

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους στην Κίνα, ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.

Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

«Χθες, εντοπίστηκε πιθανός ασθενής σε τμήμα επειγόντων περιστατικών» νοσοκομείου, δήλωσε ο Δρ. Έρικ Ουίλκ των υγειονομικών της κομητείας Μπράζος του ανατολικού τμήματος του Τέξας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου