Το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν - Εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οικονομικές κυρώσεις.

Ντόναλντ Τραμπ, ΗΠΑ, Ιράν,
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με διάγγελμά του προανήγγειλε σκληρές οικονομικές κυρώσεις για το Ιράν. Απαιτεί μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Εκτενής αναφορά στη στρατιωτική ισχύ της χώρα του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά τους βομβαρδισμούς του Ιράν εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ απηύθυνε διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε τον λόγο του τονίζοντας ότι «στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά. Αμερικανοί δεν επλήγησαν στις χθεσινοβραδινές επιθέσεις, δεν υπήρχε καμία απώλεια, μόνο μικρές ζημιές υποστήκαμε στις στρατιωτικές μας βάσεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «κανείς Αμερικανός ή κανένας Ιρακινός δεν απώλεσε τη ζωή του. Χαιρετίζω όλους τους Αμερικανούς που φορούν τη στολή. Την προηγούμενη εβδομάδα αναλάβαμε δράση να σταματήσουμε έναν τρομοκράτη υπό δικές μου οδηγίες οι ΗΠΑ εξουδετέρωσαν τον νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε: «Αν εκτιμάται τις ζωές σας δεν θα απειλήσετε τους δικούς μας ποτέ ξανά. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις επί τους ιρανικού καθεστώτος και θα παραμείνουν έως ότου το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά».


«Για πολύ καιρό τα κράτη ανεχόντουσαν την συμπεριφορά του Ιράν, αυτές οι μέρες τελείωσαν», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η επιδίωξη της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα απειλεί τον πολιτισμένο κόσμο.

Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα σε δυνητικούς τρομοκράτες», τόνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, επαναλαμβάνοντας ότι ο Ιρανός στρατηγός σχεδίαζε νέες επιθέσεις ενάντια σε αμερικανικούς στόχους.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χρησιμοποιούσαν τη στρατιωτική τους ισχύ, η οικονομική τους δύναμη είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως οι παγκόσμιες δυνάμεις μπορεί να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε.

«Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το προεδρικό διάγγελμα ήταν προγραμματισμένο για τις 11.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος), αλλά ξεκίνησε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου