Κορονοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός - Πως μεταδίδεται, συμπτώματα, προφύλαξη

Κορονοϊός, Corona virus, Κίνα, συμπτώματα, προφύλαξη,
Τα πρώτα περιστατικά μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του θανατηφόρου κοροναϊού (corona virus CoV) που πρωτοανιχνεύθηκε στην πόλη Βουχάν, στην Κίνα, επιβεβαιώθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της κινεζικής κυβέρνησης Zhong Nanshan, επιβεβαιώθηκε ότι ο νέος κοροναϊός (corona virus – CoV) μεταδόθηκε σε δύο ανθρώπους στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ από συγγενείς τους. Μεταδόθηκε επίσης σε 14 εργαζόμενους στην Υγεία, οι οποίοι φρόντιζαν ασθενείς.

Έως στιγμής, ο κοροναϊός έχει προσβάλλει περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Κίνα. Έχουν επίσης αναφερθεί τέσσερα περιστατικά στην Ιαπωνία, την Ταϋλάνδη και τη Νότιο Κορέα.

Ο κοροναϊός πιστεύεται ότι προέρχεται από αγορά θαλασσινών στην πόλη Βουχάν, που βρίσκεται στην Κεντρική Κίνα. Ο ιός πιθανώς αποτελεί τον έβδομο κοροναϊό που μολύνει τους ανθρώπους.

Άλλοι κοροναϊοί που έχουν αυτή την ικανότητα είναι:
  • Ο κοροναϊός που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS)
  • Ο κοροναϊός που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS)
  • Ορισμένοι κοροναϊοί οι οποίοι προκαλούν ηπιότερα προβλήματα, όπως το κοινό κρυολόγημα.
Όπως έγινε γνωστό, ένας Βρετανός τουρίστας στην Ταϋλάνδη είναι ένας από τους ασθενείς που μολύνθηκαν από τον ιό, ο οποίος προκαλεί βαριά πνευμονία.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε προ ημερών ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα συμπτώματα της νόσου είναι:
  • Πυρετός
  • Βήχας
  • Αναπνευστική δυσχέρεια
Επιπλέον, οι ακτινογραφίες θώρακος των ασθενών δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες.

Απίστευτα μέτρα ασφαλείας

Τουλάχιστον οι μισές χώρες της Ασίας και τρία αεροδρόμια των ΗΠΑ άρχισαν να «σκανάρουν» όσους επιβάτες έρχονται από την κεντρική Κίνα. Αρμόδιοι φορώντας προστατευτικές φόρμες ελέγχουν μία προς μία την θερμοκρασία των επιβατών που φτάνουν στο Μακάο, περιοχή της Κίνας.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας έχουν ήδη εντοπίσει τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, όλες «προέρχονται» από πρόσφατα ταξίδια από την Κίνα.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα τη Δευτέρα, όταν μια 35χρονη γυναίκα από την Βουχάν βρέθηκε να έχει τα συμπτώματα του νέου κορωναϊού μια μέρα μετά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Incheon της Σεούλ. Η γυναίκα απομονώθηκε σε κρατικό νοσοκομείο στην πόλη Incheon, δυτικά της Σεούλ, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας.

Έλεγχοι στα αεροδρόμια

Η παγκόσμια ανησυχία για την περαιτέρω εξάπλωση του ιού έχει οδηγήσει σε αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια όχι μόνο της Κίνας, αλλά και γειτονικών κρατών. Ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Κίνα θα γίνονται επίσης σε ορισμένα αεροδρόμια των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), έλεγχοι για συμπτώματα πνευμονίας θα πραγματοποιούνται στα διεθνή αεροδρόμια:
  • Του Σαν Φρανσίσκο
  • Του Λος Άντζελες
  • Στο JF Kennedy της Νέας Υόρκης.
Οι επιβάτες που θα ελέγχονται θα είναι όσοι προέρχονται από την πόλη Βουχάν. Για τον σκοπό αυτό θα αποσπαστούν στα αεροδρόμια επιπλέον 100 εργαζόμενοι της Υγείας. Έλεγχοι πραγματοποιούνται επίσης στα αεροδρόμια της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και του Τόκυο.

Εκατοντάδες ασθενείς

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, ο κοροναϊός της Βουχάν είχαν επιβεβαιωθεί σε 217 ασθενείς. Η κρατική τηλεόραση της Κίνας ανέφερε ότι οι 198 από αυτούς είναι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης.

Ωστόσο, σε έκθεσή τους επιστήμονες από το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάλυσης Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Όπως υπολόγισαν, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2020 τα κρούσματα στην Βουχάν μπορεί κάλλιστα να ξεπέρασαν τα 1.700.

Τα πρώτα περιστατικά πνευμονίας από τον κοροναϊό αναφέρθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου 2019. Έκτοτε, έχουν επιβεβαιωθεί περιστατικά και σε άλλες πόλεις, όπως η Σαγκάη και το Πεκίνο, αλλά και σε ταξιδιώτες εκτός Κίνας. Τρεις από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Το γεγονός ότι ο κοροναϊός (ονομάστηκε 2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εντείνει τη λήψη μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.

Ένας ιός που θυμίζει τον SARS

Το 2002, ο ιός SARS ξεκίνησε την εξάπλωσή του από τη νοτιοανατολική Κίνα με δείκτη 0,80. Ο ιός MERS είναι συγγενικός με τον παλαιότερο ιό SARS («σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο»), καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια των κορονοϊών.

Ο ιός του αναπνευστικού που χτύπησε την Ασία και έκανε δημοφιλή τη χειρουργική μάσκα, κατάφερε να εξαπλωθεί σε είκοσι και πλέον χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, πριν τεθεί υπό περιορισμό. Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από τον SARS, ενώ τα θύματά του ανήλθαν σε 774.

Έπειτα βέβαια από 6 μήνες πανικού, η επιδημία καταλάγιασε και τέθηκε υπό έλεγχο, τον Ιούλιο του 2003. Ακόμα και σήμερα ωστόσο, καθώς οριστική θεραπεία για τον SARS δεν υπάρχει, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι προσανατολισμένος στην ενημέρωση του κόσμου σχετικά με δράσεις πρόληψης του ιού.

Γιατί στην αρχή δεν δόθηκε η προσοχή που άρμοζε στο θέμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ο οποίος ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την ασθένεια στο Βουχάν στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η νέα ασθένεια απομονώθηκε για μελέτη στις 7 Ιανουαρίου, όταν αποκλείστηκαν άλλες ασθένειες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όπως το SARS, η γρίπη των πτηνών και το MERS.

Οι αρχές αρχικά πίστευαν ότι κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα συνδέεται με την αγορά θαλασσινών στο Βουχάν και ότι εκατοντάδες άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή με ασθενείς δεν είχαν μολυνθεί με αποτέλεσμα στην αρχή η τοπική επιτροπή υγείας να βγάλει ανακοίνωση τονίζοντας πως είναι πολύ δύσκολο η ασθένεια να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό όμως ήταν και το λάθος τους.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας διέψευσε τα παραπάνω, επιβεβαιώνοντας χτες πως ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μετά από αυτό αναμένεται να συγκληθεί μία ειδική επιτροπή στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση

Εμβόλιο που να παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης οικογένειας ιών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει, ενώ γίνονται κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του MERS.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

α) Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

β) Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.

γ) Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.

δ) Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.

ε) Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.

Σε επαγρύπνηση και οι Ελληνικές Αρχές


Oι ελληνικές αρχές βρίσκονται επί ποδός ελέγχοντας την ετοιμότητα των υγειονομικών μονάδων ενώ παράλληλα έχουν εκδώσει οδηγίες για πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κίνα ή έρχονται από εκεί.

Μάλιστα τονίζουν πως όσοι επιστρέφουν από την Κίνα, βρίσκονταν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πυρετός, πρέπει να επισκεφτούν άμεσα γιατρό ώστε να εξεταστούν.

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θεωρεί πως η εξάπλωση του συγκεκριμένου κοροναϊού στην Ευρώπη δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να συντελεστεί κι έτσι ο κίνδυνος δεν είναι τόσο μεγάλος.

Όπως εξηγούν ο κορονοϊός ναι μεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο ωστόσο μετάδοση του δεν είναι τόσο εύκολο να σημειωθεί στην Ελλάδα ειδικότερα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την κινέζικη πόλη, όπου και καταγράφονται τα κρούσματα, στην χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουν τα νεότερα στοιχεία που θα προκύψουν από την σύσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου