Προσφυγικό: Γενική απεργία στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Προσφυγικό, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Απεργία,
Καθολική ήταν η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων σε Λέσβο, Σάμο και Χίο για τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης. Κεντρικό μήνυμα ότι πλέον τα νησιά δεν αντέχουν άλλο. Στην Αθήνα μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών.

Με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες διαβίωσης, καμία παλιά ή νέα δομή φιλοξενίας στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών, εκατοντάδες πολίτες σε Λέσβο, Σάμο, Χίο πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Κλειστές είναι δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα και στα τρία νησιά, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης.

Οι κάτοικοι ζητούν την φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και των δομών υγείας και ασφάλειας.

Το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» κυριάρχησε σήμερα στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης η άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής και τέλος ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα. Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη, Δήμητρας Μουτζούρη.

Για αύριο Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων και φορέων των νησιών στην Αθήνα με σκοπό να επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει:

«Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Έλεγχο όλων των ΜΚΟ. Αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου επικεφαλής της πορείας που ακολούθησε, μετέβη στην κλειστή λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής όπου και θυροκόλλησε το ψήφισμα.

Ν.Μηταράκης: «Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών»


«Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την αγανάκτηση των πολιτών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε γραπτή δήλωσή του.

Όπως υπογραμμίζει, «σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο». Επαναλαμβάνει ότι βασικός στόχος του υπουργείου είναι η μείωση των ροών και αυτή θα επιτευχθεί «μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα». «Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», συνεχίζει ο κ. Μηταράκης, «και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες».

Ο υπουργός ζητάει να υπάρξει «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα» και προαναγγέλλει συνάντηση στην Αθήνα με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους των νησιών «για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου