ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ευρωπαϊκές διαστάσεις έλαβε η καθαίρεση Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού - Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ευρωπαϊκές έλαβε το θέμα της νομοθετικής παρέμβασης με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη  ουσιαστικά καθαίρεσε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Οι καταγγελίες περί φωτογραφικής ρύθμισης –και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ- προκειμένου η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου να απαλλαγεί από πρόσωπα που δεν της ήταν «αρεστά» αποτελούν, πλέον, αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες...

Να συνεχίσει τον δικαστικό της αγώνα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι αποφασισμένη η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου σε περίπτωση που από το Συμβούλιο της Επικρατείας απορριφθούν οι προσφυγές για την ακύρωση της αποπομπής της ιδίας και των υπολοίπων μελών της αρχής.

Αυτό κατέστησε σαφές η Βασιλική Θάνου χθες μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη.

Πιο συγκεκριμένα στην τοποθέτηση της η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού μίλησε για χαρακτηριστική παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου, αναφερόμενη στις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Βασιλική Θάνου επανέλαβε τα περί φωτογραφικής διάταξης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η προθεσμία για τη μεταφορά της Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία δεν έχει λήξει ακόμη, είναι όμως γνωστό, ότι σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τα Κράτη – μέλη και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας μεταφοράς μιάς Οδηγίας στο Εθνικό δίκαιο, πρέπει να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων, τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση των σκοπών που αυτή επιδιώκει.

Στην περίπτωση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταλύεται η ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής, διότι τερματίζεται πρόωρα η θητεία των μελών της, με την ψήφιση μιας διάταξης νόμου εκ των υστέρων, δηλαδή μετά τον διορισμό των εν ενεργεία προσώπων και δίδοντας αναδρομική ισχύ στη διάταξη αυτή, η οποία δεν ίσχυε κατά τον χρόνο του διορισμού τους.

Και θα πρέπει τέλος, να υπογραμμιστεί ότι το ασυμβίβαστο αυτό και η άμεση εφαρμογή του και στα εν ενεργεία μέλη, θεσμοθετήθηκε και ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Εθνικής Αρχής Ανταγωνισμού και για καμία άλλη, από το σύνολο των 22 Ανεξαρτήτων Αρχών Ελέγχου, οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για μία καθαρά φωτογραφική διάταξη».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και συντονιστής της συζήτησης Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως : «Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τον θεσμό παγκοσμίως…Η απαγόρευση της αναδρομικότητας με την εξέλιξη των θεσμών λειτουργίας της δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο σήμερα υπηρετεί καίρια, πέραν του ατόμου και τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ανεξαρτησία των διοικητικών αρχών.»

Στη συζήτηση έκανε παρέμβαση μέσω Skype ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός αφού σημείωσε τη σαφή διαφωνία του στην πρακτική τοποθέτησης κορυφαίων δικαστικών σε θέσεις επικεφαλής ανεξαρτήτων Αρχών, επανέλαβε την αντίθεση του δικηγορικού Συλλόγου στην πρακτική που ακολουθήθηκε.

Ο καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Ζώρας μίλησε για «έλξη της κυβέρνησης προς την αναδρομική νομοθέτηση. Ωστόσο» όπως σημείωσε «σε περιπτώσεις σφοδρής αντίδρασης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπαναχώρησαν. Στην περίπτωση όμως της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Θάνου ήταν ανένδοτοι.Με κίνδυνο να εκτεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαίου! Γιατί όλα αυτά; Γιατί όταν επαύθη και καθαιρέθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ησχολείτο με το θέμα του μονοπωλίου στη διανομή του τύπου.»

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης επισήμανε πως «Τα εργαλεία της ΕΕ είναι ανεκμετάλλευτα από τους Έλληνες» ενώ αναφερόμενος στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι επανέρχεται στην ανάδειξη θεμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμη και εν μέσω δυσμενών πολιτικών δεδομένων.

Κλείνοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός περιέγραψε το πλαίσιο που οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας της «ασπίδας» των Ανεξάρτητων Αρχών στις μεταπολεμικές δημοκρατίες, αλλά και στις πολλαπλές απειλές στην Ανεξαρτησία τους. «Οι απειλές μπορεί να φαντάζουν θεωρητικές. Όμως σε συνθήκες έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και της πολιτικής πόλωσης, σε συνθήκες βαριού τραυματισμού ή απουσίας ενός ισχυρού κοινωνικού συμβολαίου σε εθνικό, αλλά και υπερεθνικό επίπεδο, οι απειλές γίνονται πραγματικότητα. Τότε τα φαντάσματα μπορεί να βγουν από την ντουλάπα» είπε, συνδέοντας τη λειτουργία τους με την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη