Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα "ΕΡΓΑΝΗ" για τη χορήγηση του επιδόματος των 800 ευρώ

Επίδομα, κορονοϊός, ΕΡΓΑΝΗ,
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή των ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων  στην ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου περισσότεροι από 1 εκ. εργαζόμενοι να λάβουν το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ...


Ανοίγει τις επόμενες ώρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ψηφιακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ σε εργαζόμενους στο πλαίσιο μέτρων στήριξης λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες, πιθανόν αύριο, και θα ολοκληρωθεί -σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής- την επόμενη Τρίτη, 31 Μαρτίου.

Η πρώτη αίτηση για το επίδομα 800 ευρώ υποβάλλεται από τους εργοδότες που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτείται μια δεύτερη δήλωση -στην οποία θα γνωστοποιείται και ο τραπεζικός αριθμός IBAN- από τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν. Η δεύτερη δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα που θα «σηκώσει» το υπουργείο Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα των 800 ευρώ καλύπτει το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και το τέλος Απριλίου και θα είναι ακατάσχετο.

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ αυτοί είναι οι εξής:

  1. Περίπου 500.000 μισθωτοί επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους

  2. Μισθωτοί που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης, από επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένους τζίρους. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περί το 1 εκατ. μισθωτοί

  3. Στις παραπάνω κατηγορίες μισθωτών υπάγονται τόσο οι πλήρους όσο και οι μερικής απασχόληση, καθώς όσοι απασχολούνται με εκ περιτροπής απασχόληση

  4. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται

  5. Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται μέχρι τα τέλη Απριλίου

  6. Το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν και οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου

  7. Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

  8. Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

  9. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων
Να σημειωθεί ότι το επίδομα 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Βήμα – βήμα η διαδικασία


Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο βάσει του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κοροναϊού.

Θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις


Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι


Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφέρει:
– τα προσωπικά του στοιχεία,

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),

– τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο Twitter ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
Αξίζει να δείτε πόσα χρόνια κάθειρξης προβλέπονται σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης..10 χρόνια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου