Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ Καιρός

Η Γαλλία κατήγγειλε στο ΝΑΤΟ παρενόχληση από τουρκικό πλοίο - "Αβάσιμες" οι κατηγορίες απαντά η Άγκυρα

Ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας προχώρησε σε δηλώσεις για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους. Κατηγόρησε το τουρκικό ναυτικό ότι παρενόχλησε γαλλικό πολεμικό πλοίο σε αποστολή του ΝΑΤΟ.


Γάλλος αξιωματούχος κάλεσε τη Συμμαχία να θέσει επί τάπητος τη συμπεριφορά της Άγκυρας.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνάντηση αυτή την εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Οι δύο σύμμαχοι έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται.

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της - όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και άλλα θέματα, όπως το γεγονός ότι η Άγκυρα αγοράζει ρωσικά αμυντικά  συστήματα S-400 και μπλοκάρει τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία. «Έχουμε ζήσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ”στρουθοκάμηλοι” και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το χειριστούμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. Αποκαλώντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε τον ρόλο της Άγκυρας σε σχέση με τη Λιβύη.

Ανέφερε μια υπόθεση, όπου τουρκικά ναυτικά πλοία ενήργησαν επιθετικά προς ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ προσπάθησε να κάνει έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει εάν το τουρκικό πλοίο Cirkin διακινούσε όπλα στη Λιβύη.

Άγκυρα: "Αβάσιμες" οι κατηγορίες του Παρισιού για επιθετικό ελιγμό τουρκικής φρεγάτας στη Μεσόγειο

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού σύμφωνα με το οποίο ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

«Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (...) είναι αβάσιμες», δήλωσε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος διέψευσε την κατηγορία αυτή, λέγοντας πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας».

«Καμία στιγμή το ραντάρ δεν άναψε τα φώτα» στο γαλλικό πλοίο, επέμεινε, προσθέτοντας πως το τελευταίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει μάλιστα, πριν από το συμβάν, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα.

«Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι αυτό το συμβάν εξελίχθηκε με τρόπο αντίθετο προς το πνεύμα φιλίας και συμμαχίας», συνέχισε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως η Τουρκία κοινοποίησε εικόνες του συμβάντος στο ΝΑΤΟ.

Το επεισόδιο σημειώνεται σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι, δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί από το 2016.

Οι σχέσεις εντάθηκαν περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες για τη Λιβύη.

Στη Λιβύη, η Άγκυρα υποστηρίζει στην πραγματικότητα στρατιωτικά την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φάγεζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Γαλλία, αν και το αρνείται δημόσια, κατηγορείται επίσης ότι υποστηρίζει τον Χάφταρ, ο οποίος πρόσφατα υπέστη βαριές ήττες επί του πεδίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *