Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Κυρ. Μητσοτάκης, Νικ. Αναστασιάδης,

Κυριάκος Μητσοτάκης – Νικος Αναστασιάδης: «Συντονισμός δράσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα...»



Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στην χθεσινή, 14/7, πρώτη εκ του σύνεγγυς συνάντησή τους στην Αθήνα μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας, σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων, με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η πρόσκληση της γερμανικής πλευράς προς την τουρκική έγινε ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο του οποίου οι ελληνικές θέσεις βρίσκουν θετική ανταπόκριση και πως η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες της. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μένουν ανοικτοί ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι πολλές και κοινές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους είπε ότι «η Ευρώπη οφείλει να καταρτίσει ένα κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μιας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού. Ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι «τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται, διακήρυξε την αποφασιστικότητά του για δυναμικότερες αντιδράσεις σε περίπτωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι δυο χώρες επιθυμούν την ειρήνη το διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στο θέμα της Αγίας Σοφίας σημειώνοντας οτι εμεις δεν προκαλούμε, αλλά προκαλούμεθα.

Ολόκληρος ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:

 
Κ. Μητσοτάκης: Αγαπητέ μου Νίκο καλώς ήρθες στην Αθήνα. Είσαι ο πρώτος αρχηγός κράτους που επισκέπτεται την Ελλάδα την εποχή του κορονοϊού και προφανώς δεν θα μπορούσε να είναι άλλος παρά μόνο εσύ. 

Έχουμε να συζητήσουμε πολλά κρίσιμα ζητήματα ενόψει και του Συμβουλίου Κορυφής, που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το Σαββατοκύριακο και το οποίο έχει μία κρίσιμη ατζέντα ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου προφανώς οι απόψεις μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες. Αλλά προφανώς έχουμε να συζητήσουμε και πολλά ως προς το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, το πώς θα συντονίσουμε -όπως πάντα- τις δράσεις μας και τις ενέργειές μας σε αυτό το δύσκολο κλίμα, το οποίο επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. 

Οπότε έχουμε μία πλούσια ατζέντα μπροστά μας και σε υποδέχομαι για ακόμα μία φορά εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου με όλα τα αισθήματα αγάπης και συνεργασίας, διερμηνεύοντας πιστεύω όλα τα αισθήματα του ελληνικού λαού απέναντί σου. 

Ν. Αναστασιάδης: Ευχαριστώ Κυριάκο μου, είναι πραγματικά και εμένα ξεχωριστή χαρά, γιατί είναι η πρώτη εκτός Κύπρου επίσκεψη. Και γίνεται, όπως εθιμοτυπικά να ελάμβανε χώρα εκλογή, με πρώτη επίσκεψη πάντοτε την Αθήνα. Όμως οι συνθήκες που υπαγορεύουν την εδώ παρουσία μου -όπως πολύ ορθά έχεις επισημάνει- είναι ο καλύτερος συντονισμός και η άριστη, η ακόμα πιο άριστη αν θες, συνεργασία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Συρία, η Λιβύη, μία σειρά χωρών από προκλητικές ενέργειες που καταγράφονται από πλευράς Τουρκίας, με το πιο πρόσφατο, την μετατροπή ενός παγκόσμιου πολιτιστικού κληροδοτήματος, μιας κληρονομιάς παγκόσμιου πολιτισμού, σε τέμενος. 

Είναι μία πρόκληση που πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη αντίδραση από πλευράς της παγκόσμιας κοινότητας. Όμως αυτό που χαίρομαι είναι για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία, τον συντονισμό που πάντοτε υπάρχει πριν από κάποιες κρίσιμες ώρες, ενόψει ιδιαίτερα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά. 

Και αυτό που για μένα είναι το καλύτερο δυνατό είναι η επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της καλής γειτονίας. Αυτό που πάντοτε ευπρεσβεύαμε σαν κράτη, σαν Ευρώπη, σαν πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή. Χαίρομαι και πάλι Κυριάκο μου που είμαστε μαζί για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα που έχω προαναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου