Header Ads Widget

ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Covid-19: Αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων -Ξεπερνούν τα 13 εκατ. παγκοσμίως

Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του κορονοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων lockdown...Η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570.000 ανθρώπους παγκοσμίως, και είναι πιθανό να γίνει χειρότερη προειδοποιεί ο Π.Ο.Υ., ενώ οι μολύνσεις παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πολλές σκληρά πληγείσες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού, ενώ άλλες εφαρμόζουν έναν νέο γύρο lockdown.

Θλιβερή αλλά αναμενόμενη εξέλιξη η πρωτιά της λατινικής Αμερικής έναντι της Β. Αμερικής σε θύματα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ως τη νύχτα της Δευτέρας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είχαν καταγραφεί περίπου 146.000 θάνατοι, έναντι 144.000 και πλέον στις ΗΠΑ και στον Καναδά, με βάση τους επίσημους απολογισμούς των κυβερνήσεων.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα σε αριθμό νεκρών και κρουσμάτων με 135.400 θανάτους και 3.336.154 κρούσματα. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 59.222 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως χθες Δευτέρα. Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη γνωρίζει τις τελευταίες εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες. Η τάση ώθησε ορισμένες πολιτείες να κάνουν κι άλλα βήματα προς τα πίσω στη διαδικασία επανεκκίνησης των οικονομιών τους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έδωσε έτσι εντολή χθες να κλείσουν εστιατόρια, μπαρ, κομμωτήρια και χώροι λατρείας.

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος Αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και σύμβουλος του Λευκού Οίκου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, τόνισε χθες κατά τη διάρκεια σεμιναρίου της σχολής ιατρικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο ότι η χώρα ουδέποτε «έκλεισε εντελώς», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

Ο Φάουτσι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καν «αρχίσει να βλέπουν το τέλος» της πανδημίας. Δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για τη δημιουργία τουλάχιστον ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου στα τέλη της χρονιάς ή στις αρχές του 2021 από τους επιστήμονες.

Στο μεταξύ θετικοί είναι σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι ιδιωτικών συνεργαζόμενων εταιριών, που διαχειρίζονται κέντρα κράτησης μεταναστών. Οι υπεύθυνοι των εταιριών CoreCivic, The GEO Group, Management & Training Corporation (MTC) και LaSalle Corrections οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες κράτησης των μεταναστών με συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Υπηρεσία Μεταναστών και Τελωνείων των ΗΠΑ ανέφεραν τα περιστατικά μόλυνσης στο κογκρέσο.

Μετά τις ΗΠΑ στον θλιβερό κατάλογο του απολογισμού ακολουθούν η Βραζιλία με 72.100 θανάτους σε 1.864.681 κρούσματα, η Βρετανία με 44.830 νεκρούς (290.133 κρούσματα), το Μεξικό με 35.006 νεκρούς (299.750 κρούσματα) και η Ιταλία με 34.967 νεκρούς (243.230 κρούσματα).

Η Βραζιλία κατέγραψε άλλους 733 θανάτους και 20.286 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 72.833 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 1,9 εκατ. ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,1% φέτος, επικαλούμενη εκτιμήσεις τραπεζών και οικονομολόγων που συγκεντρώνει σε εβδομαδιαία βάση. Η εκτίμηση είναι ελαφρά βελτιωμένη ωστόσο βασίζεται στην προσδοκία τραπεζών και οικονομολόγων ότι οι επιδόσεις της βραζιλιάνικης οικονομίας θα βελτιωθούν το δεύτερο εξάμηνο.

Το Μεξικό μετατράπηκε την Κυριακή στη χώρα όπου καταγράφεται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, ξεπερνώντας την Ιταλία. Την επόμενη μέρα ανακοινώθηκε πως το 24ωρο πέρασε η χώρα κατέγραψε 485 νέους θανάτους ασθενών και 4.685 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 35.491 θανάτους επί συνόλου 304.435 ανθρώπων που προσβλήθηκαν

Στο Περού η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο επτά περιφέρειες παραμένουν σε lockdown εξαιτίας του υψηλού βαθμού μεταδοτικότητας.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 3.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 330.123. Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 παράλληλα έφθασαν τους 12.054.

Μυστήριο παραμένει η μόλυνση ναυτικών στην Αργεντινή


Δυσεπίλυτο αίνιγμα αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα της Αργεντινής. Επτά ναυτικοί μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό μολονότι βρίσκονταν επί 35 ημέρες στη θάλασσα και όλα τα μέλη το πληρώματος είχαν εξεταστεί και βρεθεί αρνητικά πριν αποπλεύσει το αλιευτικό τους.

Το Etchizen Maru επέστρεψε στο λιμάνι αφού ορισμένοι από τους αλιείς παρουσίασαν συμπτώματα της Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γης του Πυρός, της νοτιότερης επαρχίας της Αργεντινής. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι εντοπίστηκαν επτά θετικά κρούσματα.

Όμως, πριν να ανοιχτούν στη θάλασσα, τα συνολικά 60 μέλη του πληρώματος είχαν παραμείνει σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε ένα ξενοδοχείο της Ουσουάια και, πριν από αυτό, είχαν εξεταστεί για τον νέο κορονοϊό. Όλοι τους βρέθηκαν αρνητικοί.

Το πλήρωμα έχει μπει ξανά σε καραντίνα, αυτή τη φορά πάνω στο αλιευτικό που επέστρεψε στο λιμάνι της Ουσουάια.

Την Κυριακή, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αργεντινή ξεπέρασαν τα 100.000 και οι νεκροί ανέρχονται στους 1.859.

Στην Κολομβία περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν ξανά υπό αυστηρό περιορισμό στην, καθώς οι αρχές είναι αντιμέτωπες με «ανησυχητικό» ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης ενώ αναμένεται η κορύφωση της εξάπλωσης τις επόμενες εβδομάδες.

Το μέτρο αφορά 2,5 από τα περίπου οκτώ εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας. Στην Μπογοτά έχει καταγραφεί το ένα τρίτο από τα 154.000 και πλέον κρούσματα μόλυνσης που έχουν επιβεβαιωθεί από την 6η Μαρτίου στη χώρα. Πάνω από 5.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων, οι 1.123 στην Μπογοτά.

Στην Αυστραλία αντιμετωπίζουν την «αναβίωση της αυτοκρατορίας του κορονοϊού» και στην Μελβούρνη βιώνουν μόλις την τέταρτη μέρα της εξάμηνης καραντίνας που έχει επιβληθεί στην πολιτεία της Βικτώρια.

Στη νότια Ινδία περισσότερα από 13 εκατομμύρια κάτοικοι εισέρχονται απόψε το βράδυ εκ νέου σε lockdown στην επαρχία Μπανγκαλόρ, , Θα διαρκέσει δέκα ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Αφού επέβαλε ένα «άγριο» lockdown σε εθνική κλίμακα στα τέλη Μαρτίου, η Ινδία ήρε τα μέτρα περιορισμού στις αρχές Ιουνίου, όμως τα νέα τοπικά lockdown πολλαπλασιάζονται σε όλη τη χώρα της νότιας Ασίας, όπου η επιδημία εξακολουθεί να μαίνεται.

Η δεύτερη πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο καταμετρά μέχρι σήμερα 23.727 θανάτους για 906.752 δηλωμένα κρούσματα

Επιβεβαιώθηκαν στη γειτονική Σερβία το προηγούμενο 24ωρο 279 νέα κρούσματα, ενώ 12 ασθενείς κατέληξαν, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου της πρωθυπουργού `Ανα Μπρνάμπιτς. Συνολικά μέχρι και χθες το απόγευμα έχουν αποβιώσει 405 ασθενείς και έχουν νοσήσει 18.639 άτομα.

Τις 4.000 αγγίζουν οι θάνατοι από κορονοϊό στην Αίγυπτο, καθώς άλλοι 77 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον φονικό ιό χθες στη χώρα, με το συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 3.935 άτομα.Τα κρούσματα έφτασαν τις 83.001, με 931 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μολύνσεων στην Αίγυπτο.

Εξ άλλου οι κοπτικοί ναοί στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια θα παραμείνουν κλειστοί, έως και τις 3 Αυγούστου, λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού που συνεχίζουν να καταγράφονται στις δύο αιγυπτιακές μεγαλουπόλεις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου.
πηγή: ΕΡΤ

COVID-19: Χρονοδιάγραμμα πανδημίας στην Ευρώπη - 14/7/20Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *