Τραγωδία της Εύβοιας: Εισαγγελική παρέμβαση για έρευνες κακουργηματικού βαθμού - Επίσκεψη Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Εύβοια, πλημμύρες, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λήλας ποταμός, εισαγγελία Χαλκίδας,

O προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, κος Δημήτριος Προκοπίου, διέταξε τη διενέργεια διπλής έρευνας, σε βαθμό κακουργήματος, για την τραγωδία στην Εύβοια όπου χθες έχασαν τη ζωή τους συνολικά οκτώ άτομα από τη φονική κακοκαιρία...




Προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ευθύνες για τη φονική πλημμύρα στην Εύβοια, ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, κος Δημήτριος Προκοπίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διερευνηθούν αφενός τυχόν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν την πρόκληση πλημμύρας και αφετέρου τυχόν αυθαίρετες δομήσεις και επιχωματώσεις στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα.

Η πρώτη παραγγελία του εισαγγελέα αφορά τη διενέργεια έρευνας από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής Χαλκίδας . Με αυτή ζητεί να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή» καθώς και όποια άλλα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα προκύψουν.

Η δεύτερη, κατεπείγουσα παραγγελία, εστάλη κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τον κ.Προκοπίου στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις από κατοίκους ή υπηρεσιακούς παράγοντες στην κοίτη του ποταμού Λήλαντα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών. Θα οριστεί ειδικός πραγματογνώμονας, ενώ αύριο θα διενεργηθεί αυτοψία από αντεισαγγελέα και στελέχη του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής.

Κ. Μητσοτάκης από Εύβοια: Στήριξη στους πλημμυροπαθείς – Έκτακτη ενίσχυση € 1,2 εκ. σε 2 δήμους


Τη δέσμευση ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα «σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους, είτε μιλάμε για νοικοκυριά είτε μιλάμε για επιχειρήσεις, μέσα σε αυτή την ξαφνική καταστροφή» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές της Εύβοιας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να επιβλέψει τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι οι αποζημιώσεις για τη στήριξη των πληγέντων θα καταβληθούν ταχύτατα και θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες.

Το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση αποζημιώσεων θα ανακοινώσει την Τρίτη κυβερνητικό κλιμάκιο που θα κάνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές της κεντρικής Εύβοιας.

«Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν στην οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατό πόροι στους δικαιούχους.

Στήριξη θα δοθεί και σε επιχειρήσεις που αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου.

«Θα ζητήσω παρουσία και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αύριο, στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούν να δρομολογηθούν αποζημιώσεις σε αγρότες. Γιατί καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην χάθηκε μόνο η σοδειά, αυτή που είχαν σπείρει, αλλά μπορεί να έχει γίνει πιο δομική ζημιά στα χωράφια τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ για τους δυο πληγέντες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε αυτοψία στις πλημμυρόπληκτες περιοχές, συνομίλησε με κατοίκους και διασώστες, ενώ είχε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στη Χαλκίδα.


Ανυπολόγιστες οι ζημιές


Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Θάλειας» βύθισε στο πένθος την Εύβοια αφήνοντας πίσω της οκτώ νεκρούς, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε σπίτια και περιουσίες που καταστράφηκαν από τα ορμητικά νερά παρασύροντας ανθρώπους και αφανίζοντας τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής σε λίγες μόνο ώρες.

Το πρωί Δευτέρας, βρέθηκε το πτώμα ενός άνδρα στη θαλάσσια περιοχή του Καλάμου και θεωρείται πολύ πιθανό ότι πρόκειται για τον 70χρονο, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Μπούρτζι και θεωρούνταν αγνοούμενος.

Οι εικόνες μαρτυρούν την βιβλική καταστροφή που υπέστη το μέρος ενώ οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές. Η κακοκαιρία έχει αφήσει πίσω της 3.000 πλημμυρισμένα σπίτια, ενώ κατεστραμμένα αυτοκίνητα, οδικές αρτηρίες και επαγγελματικοί χώροι συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου