Έντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Αποφασιστικό μήνυμα της Ελλάδας

Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, υφαλοκρηπίδα, Oruc Reis, ΥΠΕΞ, Ελλάδα, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος,

Εντός εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Ορούτς Ρέις (Oruc Reis), και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, το τουρκικό σκάφος, άνοιξε τον πομπό του για να δείξει την ακριβή θέση του...

 

Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο ανατολικό άκρο της, βρίσκεται από το απόγευμα το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία. Στην περιοχή βρίσκονται ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία εκπέμπουν από τον ασύρματο ανά 15 λεπτά μήνυμα προς τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τον να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Το Oruc Reis έχει απλώσει καλώδια ωστόσο λόγω του θορύβου που παράγουν τα ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτής, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Είχε προηγηθεί σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προς ενημέρωσή του επίσης για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, η Αθήνα είχε απαντήσει με αντί-Navtex στην τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης. Στην εν λόγω Navtex, αναφέρεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

"Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες της", διαμηνύει το ΥΠΕΞ


Ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) και καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Περαιτέρω επισημαίνει πως έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.

Ειδικότερα, σημειώνει πως βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έρθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αντίθετα, υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές και προσθέτει: Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου