ΣΥΡΙΖΑ: «Η πολύμηνη αργοπορία της κυβέρνησης να διεκδικήσει κυρώσεις προς την Τουρκία στοιχίζει τώρα ακριβά στη χώρα»

ΣΎΡΙΖΑ, Γραφείο Τύπου ΣΎΡΙΖΑ, Άτυπο Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, Τουρκία, Ανατολική Μεσόγειος,
«Η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία "δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή", κοστίζει τώρα ακριβά στη χώρα» τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.



Ολόκληρη η δήλωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:


Η μεγάλη αργοπορία της κυβέρνησης που επί μήνες δήλωνε ότι η διεκδίκηση κυρώσεων προς την Τουρκία "δεν αποτελεί στρατηγική της επιλογή", κοστίζει τώρα ακριβά στη χώρα.

Το Άτυπο Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ ορθώς αποφάσισε μεν «να ζητήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας για κυρώσεις εναντίον ατόμων» που συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ,

απέφυγε ωστόσο εντελώς να αναφερθεί σε κυρώσεις έναντι ατόμων που συμμετείχαν στις πολυήμερες παράνομες έρευνες του Oruc Reis, με τις οποίες παραβιάστηκαν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Με αυτό τον τρόπο δίνει, σαφώς, λάθος μήνυμα στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου.

Παράλληλα, η λήψη αποφάσεων για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και για κυρώσεις παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25-26/9, δημιουργώντας έτσι ένα υπερβολικά μεγάλο και άρα επικίνδυνο χρονικό κενό, δεδομένων των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Τουλάχιστον, αναμένουμε η Ελλάδα να συμμετάσχει πλέον άμεσα, ενεργά και ουσιαστικά στις προσπάθειες της ΕΕ για επανεκκίνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου την επόμενη περίοδο, απαιτώντας ταυτόχρονα ξεκάθαρες αποφάσεις για εφαρμογή κυρώσεων στην Τουρκία, σε περίπτωση που οι προσπάθειες αυτές αποτύχουν.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ Ε.Ε.: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και διάλογος χωρίς κυρώσεις με την Τουρκία


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, προσθέτοντας πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην καθιερωμένη θερινή συνέντευξη Τύπου, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καθήκον να στηρίξουν την Ελλάδα στη διένεξή της με την Τουρκία για τις έρευνες στα ανοιχτά της Κύπρου.

«Όλοι, ως κράτη - μέλη της Ε.Ε., έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Γι' αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε.

Παράλληλα δεσμεύεται να εμποδίσει την κλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας και ζήτησε κοινή επίλυση της διένεξης για την ΑΟΖ της Κύπρου.

Δηλώσεις Δένδια


Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το «απολύτως υποστηρικτικό» κλίμα, το οποίο, όπως είπε, απεικονίστηκε και στα Συμπεράσματα του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ, προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Σεπτεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση από την τουρκική πλευρά και διάλογος. «Άρα λοιπόν, νομίζω πως η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει. Μια κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου», εξήγησε ο κ. Δένδιας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία «θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις και τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία διαφορά, δηλαδή την ΑΟΖ και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες, με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Ερωτηθείς σχετικά με την "κόκκινη γραμμή" της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι είναι «το Σύνταγμα της χώρας, η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου