Ε.Ε.: Στήριξη στην Ελλάδα – Απειλή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Ε.Ε., Στήριξη στην Ελλάδα, Τουρκία, κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,
Την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της κέρδισε η Ελλάδα κατά το Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας...


Στήριξη και αλληλεγγύη σε Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασε το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες, στους Ευρωπαίους υπουργούς, τη λίστα επιλογών για πιθανές κυρώσεις προς τη γείτονα οι οποίες θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.


Οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας


1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων
2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες
3. Ταμειακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού για έρευνες στον ενεργειακό τομέα κλπ)
4. Απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από ευρ. κρατικές τράπεζες
5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας έως τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Όπως δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ: «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ΕΕ και αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς πράξεις. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο που θα επιτρέψει το διάλογο να προχωρήσει. Εντάσσουμε (στις προτάσεις μας για κυρώσεις) φυσικά πρόσωπα, περιουσιακά στοιχεία, πλοία».



Η Αθήνα και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η προοπτική ενεργοποίησης ισχυρών κυρώσεων θα οδηγήσει την Άγκυρα σε αλλαγή ρότας.

«Νομίζω ότι η Ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το συμβούλιο, μία κατανόηση κυρώσεων αν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτό που θα ήθελα να ελπίζω είναι ότι η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και να σταματήσει τις προκλήσεις που κάνει επανειλημμένως. Συμφωνήσαμε ότι τα θέματα διεθνούς δικαίου θα λυθούν από το Διεθνές Δικαστήριο», επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Αποκλιμάκωση και στήριξη της Αθήνας είναι η θέση που εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν επέμεινε να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, λέγοντας: «Δεν είμαι υπέρ της άρσης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας. Πότε δεν ήμουν».

«Η ΕΕ, μια Ένωση για τα 27 Κ-Μ, πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες. Η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική», τονίζει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αυστηρή κριτική Μακρόν στην Τουρκία


Με σκληρή δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε τα εξής: «Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική «κόκκινων γραμμών». Την εφάρμοσα στη Συρία».

Την ίδια ώρα, η Τουρκική Προεδρία επιχειρεί με κάθε τρόπο να συντηρήσει το οθωμανικό όνειρο, που κλονίζουν οι εξελίξεις στην Οικονομία της γείτονος. Σε ένα βίντεο προπαγάνδας, η Άγκυρα, συνδέει αναπαραστάσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων από το μακρινό παρελθόν με τα σύγχρονα στρατιωτικά μέσα της γείτονος.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως μέσω του πρέσβη Σαμ Μπράουνμπακ, αρμόδιου για θρησκευτικά ζητήματα, έκανε παρέμβαση για τη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία με απόφαση του Τούρκου προέδρου, θα μετατραπεί σε τέμενος και όπς ανέφερε: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η πλούσια πολυπολιτισμική και θρησκευτική ιστορία του χώρου καθώς και τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις νωπογραφίες – που δημιουργήθηκαν για να αντανακλούν το θαύμα και τη δόξα του Θεού – θα διατηρηθούν και ότι θα παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους».

Πράξη συμβολικής βίας χαρακτηρίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την απόφαση Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας: «Μια πράξη υπαγορευμένη από πολιτική αλαζονεία, πολιτισμική ανασφάλεια, θρησκευτική μισαλλοδοξία, που καταδικάζει έναν θησαυρό χριστιανικής τέχνης και πολιτισμικής ευγένειας στην αφάνεια».

Ενδεικτικό στοιχείο για το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για τις εξελίξεις και την εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τηλεφωνικά εκ νέου τον Έλληνα πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τού είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της παντού, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στη «θερμή» περιοχή


Η Άγκυρα διατηρεί το ερευνητικό της μέσα στην περιοχή της νέας navtex εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κι αυτή την ώρα προσεγγίζει το δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχει δεσμευτεί παράνομα από την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο άμυνας της Κύπρου και η Εθνική Φρουρά αποδέσμευσαν ένα πολύ εντυπωσιακό βίντεο από την πρώτη άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ».

Μάλιστα το οπτικό υλικό σημειολογικά ξεκινά με τα ελληνικά F-16 της 336 Μοίρας που μεταστάθμευσαν στην Πάφο.

Ακολουθούν τροχοδρομήσεις και απογειώσεις των γαλλικών Rafale αλλά και η ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική φρουρά.

Η φρεγάτα «Κουντουριώτης», η γαλλική «Λαφαγιέτ», τα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης της Κύπρου και τα μικρότερα ειδικών επιχειρήσεων των βατραχανθρώπων ξεχωρίζουν, όπως και οι ελληνογαλλικοί σχηματισμοί στον αέρα με τα μαχητικά.

Πάντως η ενόχληση της Τουρκίας για την τετραμερή άσκηση και κυρίως για την ισχυρότατη και γεμάτη συμβολισμούς αεροπορική παρουσία της Ελλάδας φάνηκε και σήμερα κατά την επιστροφή των μαχητικών.

Η Τουρκική αεροπορία επιχείρησε να στήσει καρτέρι στα ελληνικά F-16, χωρίς να υπολογίσουν όμως ότι η Πολεμική Αεροπορία καραδοκούσε.

Τα F-16 επιχείρησαν την παρενόχληση αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπα με διπλάσιο αριθμό ελληνικών αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί από το Καστέλλι κι εκεί έγιναν οι πρώτες αερομαχίες της ημέρας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης, Αριάνα Φερεντίνου, Γιώργος Σιδέρης, Γιώργος Παππάς
πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου