Ο ΚΑΙΡΟΣ: Aύξηση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Καιρός, άνοδος θερμοκρασίας, αφρικανική σκόνη,
Η αιτία είναι ο συνδυασμός κατά τις επόμενες ώρες ενός βαθέως βαρομετρικού χαμηλού στη Βορειοδυτική Ευρώπη, με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνθήκες αυτές θα προκαλέσουν την επικράτηση μιας νοτιοδυτικής ροής στην ατμόσφαιρα και τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών προς την Ελλάδα.


Ο καιρός σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετερεολόγων θα αλλάξει τις επόμενες ώρες. Πιο συγκεκριμένα, το meteo προβλέπει αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η αύξηση των συγκεντρώσεων ξεκινά από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μάλιστα, το μεγαλύτερο φορτίο σκόνης θα εντοπίζεται στο Ιόνιο και στα Δυτικά Ηπειρωτικά.

Από τη Δευτέρα αναμένονται οι συγκεντρώσεις αυτές να βρεθούν σε όλα τα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), στο Ιόνιο και στη Δυτική Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση. 

Πιο αναλυτικά:

  • στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 9 έως 26 βαθμούς,
  • στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 27,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 31,
  • στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 28,
  • στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 29,
  • στα Δωδεκάνησα από 15 έως 28,
  • στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 16 έως 28 και
  • στην Κρήτη από 19 έως 32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, ενώ στα Δωδεκάνησα θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 27 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης και προς το βράδυ θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 2 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες, ενώ η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 16 έως 25 βαθμούς. 

EMY: Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Κυριακή 04/10

Αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στα βόρεια. Η ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5, στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε το

Ο πρόεδρος της ΚΟ της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Αλέξης Χαρίτσης, στο ATTICA TV