Κλιμακώνει η Τουρκία τη στρατηγική των παρανόμων διεκδικήσεων - “Γκριζάρει” το μισό Αιγαίο!

Αιγαίο, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, παράνομος χάρτης,
"Αναβαθμίζει" η Τουρκία τη στρατηγική αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφενός με τον χάρτη που "οριοθετεί" την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» "γκριζάροντας" το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού!!!


Επιταχύνει και κλιμακώνει η Τουρκία τη στρατηγική αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αφενός με τον χάρτη που “οριοθετεί” την τουρκική περιοχή δικαιοδοσίας για έρευνα και διάσωση στα όρια αυτού που αποκαλεί «Γαλάζια Πατρίδα» “γκριζάροντας” το μισό Αιγαίο, στο όριο του 25ου μεσημβρινού. Αφετέρου με την τακτική της στην κόψη του ξυραφιού σε σχέση με το Oruc Reis.

Η Τουρκία ανέβασε το ερευνητικό σκάφος στο βόρειο τμήμα της navtex και τώρα βρίσκεται περίπου 60 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο με νοτιοδυτική πορεία προς το δυτικότερο άκρο της περιοχής της παράνομης navtex, ενώ κατά τον πλου του προσέγγισε στο όριο των 12 ναυτικών μιλίων από τη Στρογγύλη και στα 14 ναυτικά μίλια από τη Μεγίστη.

Υπενθυμίζεται ότι το βορειότερο τμήμα της παράνομης navtex φτάνει μέχρι και τα 6,5 ναυτικά μίλια.

Η κίνηση του ερευνητικού πιο βόρεια έχει θέσει σε πλήρη επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό που έχει ενισχύσει αισθητά την παρουσία του στην περιοχή με ισχυρές μονάδες του Στόλου που παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις και δίνουν απευθείας εικόνα στην Αθήνα στο κέντρο επιχειρήσεων.

«Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δίκαια και την κυριαρχία της Ελλάδας» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Την ίδια ώρα η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται για κάθε πιθανό σενάριο, μετά και τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου με τον νέο τουρκικό νόμο για τον αυθαίρετο προσδιορισμό της περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης, με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει την περιοχή που θεωρεί ότι μπορεί να έχει το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης ώστε να καλύψει την υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου, την οποία θέλει να υφαρπάξει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι ήδη από το 1988, όπως επισημαίνει η Τουρκία είχε εκδώσει αυτό τον χάρτη όσον αφορά στο Αιγαίο, τον οποίο ουδέποτε αποδέχτηκε η Ελλάδα.


Το Tweet του Αντίλ Καραϊσμάνογλου με τον αυθαίρετο χάρτη που "διεκδικεί" το μισό Αιγαίο!


“Οι τουρκικές ενέργειες έχουν πολιτικά κίνητρα, και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί” διαμηνύει το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σαφής καταδίκη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά τραβά το σκοινί δοκιμάζοντας την ΕΕ και επαναλαμβάνοντας ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Τουρκίας σε κάθε περιοχή. «Η Τουρκία κινείται με βάση τους στόχους της κι όχι προς εκεί που τη σπρώχνουν οι άλλοι» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο εκλεκτός του Ερντογάν αναδείχτηκε "πρόεδρος" των Τουρκοκυπρίων 

Την ίδια ώρα, με ποσοστό 51,74% ο εκλεκτός του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, αναδείχτηκε νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών στο Ψευδοκράτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, είναι υπέρμαχος των δύο κρατών στην Κύπρο και βρέθηκε δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, στην πρόσφατη τελετή-παρωδία για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο καταληκτικός ορίζοντας που έχει θέσει η ΕΕ προς την Τουρκία είναι ο Δεκέμβριος, ωστόσο υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέσα στο Νοέμβριο που φαίνεται ότι δρομολογείται, σημείωσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας το πόσο πιο σκληρά θα μπορούσαν να κινηθούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην προκλητικότητά της, όχι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά ίσως και νωρίτερα, σημείωσε υπενθυμίζοντας πως ο πέρα από τις οικονομικές κυρώσεις υπάρχουν πλέον και κυρώσεις, όπως το εμπάργκο όπλων που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι των ηγετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

© all rights reserved
customized with by antikry.gr