Ανησυχεί για θερμό επεισόδιο ο Στόλτενμπεργκ ...και κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία!

ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Σύνοδος ΝΑΤΟ, Ανατολική Μεσόγειος, Ελλάδα, Τουρκία, S-400,
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου των Υπουργών 'Άμυνας της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 22 και 23 Οκτωβρίου.


Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για την ένταση που επικρατεί ανάμεσα σε δύο μέλη της Συμμαχίας, την Ελλάδα και την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας αφού ανέφερε πως «τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί εταίροι της Συμμαχίας, συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και εκτιμάμε τη συμβολή τους», εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε ότι «είδαμε αυξημένες εντάσεις» και «για το ΝΑΤΟ αυτό που είναι σημαντικό είναι να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποφευχθεί κάποιο επεισόδιο ή ατύχημα μεταξύ συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο». Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «πρόσφατα υπήρξε συμφωνία ενός μηχανισμού αποτροπής στρατιωτικής σύγκρουσης όπου η Ελλάδα και η Τουρκία επανέλαβαν την υποστήριξη τους στις υπάρχουσες διαδικασίες για τη συμπεριφορά στη θάλασσα και τον αέρα, ενώ δημιουργήθηκε και μια κόκκινη γραμμή».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι «όλα αυτά έχουν ως στόχο την ελαχιστοποίηση του κινδύνου επεισοδίου ή ατυχήματος, ενώ εάν κάτι τέτοιο συμβεί να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου και δημιουργηθούν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις».

Αιχμές κατά Άγκυρας για τους S-400

Σχετικά με τους S-400, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι τον ανησυχεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει αποκτήσει το συγκεκριμένο σύστημα και «έχω εκφράσει αυτές τις ανησυχίες αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων και συναντήσεων στην Άγκυρα». Το σύστημα αυτό, τόνισε, «δεν μπορεί να ενταχθεί στο ενοποιημένο σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ήδη οι ΗΠΑ για το λόγο αυτό έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και πρόσθεσε: «Έχω εξετάσει και στηρίζει προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Έχουν υπάρξει κάποιες επαφές μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την αγορά Patriots, αλλά και μεταξύ της Τουρκίας και Ευρωπαίων συμμάχων, για το γαλλο-ιταλικό σύστημα SAMP/T. Πρόκειται για δύσκολο ζήτημα. Η επιλογή αμυντικών συστημάτων είναι μία εθνική απόφαση, αλλά αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα και η ενοποίηση των συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με το ρωσικό σύστημα S-400».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου